ZAGREB: PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA ‘KULTURA RADA U HRVATSKOJ’ – POZDRAV PREDSJEDNIKA HBK, MONS. ŽELIMIRA PULJIĆA

Drago mi je što u ovoj prigodi predstavljanja zbornika radova Petog hrvatskog socijalnog tjedna, koji je imao temu ”Kultura rada u Hrvatskoj”, mogu pozdraviti sve vas nazočne: Uzoritog kardinala Josipa Bozanića, braću nadbiskupe i biskupe, predstavnike vlasti, kulturnog, znanstvenog i javnog života. Na osobit pak način pozdravljam organizatore i predavače Petog hrvatskog socijalnog tjedna kao i sve vas nazočne večeras u ovoj dvorani.

Zahvaljujem domaćinu, Pastoralnom institutu Zagrebačke nadbiskupije na ustupljenom prostoru i darovanom vremenu. Na osobit način zahvaljujemo bivšem predsjedniku Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK, mons. Vladi Košiću kao i dvojici njegovih zauzetih suradnika, profesoru dr. Stjepanu Balobanu i dr. Gordanu Črpiću za konkretnu pripremu i odvijanje socijalnog tjedna, te osobito za uređenje zbornika skupa s dr. Dubravkom Petrović Štefanec. Tijekom predstavljanja čut ćemo još puno korisnih informacija.

Ovaj zbornik radova kao monografija od 570 stranica donosi u riječi i slici prikaz tada rečenoga ili napisanoga, sa strane onih koji su pozdravljali i onih koji su imali predavanja ili priopćenja. Zapela mi je za oko bilješka o predavateljima iz akademske zajednice koji su iz raznolikih znanstvenih područja. Tako je od njih pedeset i pet 12 teologa, 8 pravnika, 8 sociologa, 3 liječnika, 3 socijalna radnika, dvojica vjeroučitelja, dvojica ekonomista, defektolog, agronom, pedagog, fizičar, psiholog, te tri profesora filozofije i sociologije, geografije i povijesti, religijske pedagogije i katehetike. Voditeljima skupa nisu umakli zanimljivi podatci i o zvanju i zanimanju sudionika koja pokazuje kako je među njima uz biskupe i svećenike bilo inženjera građevine, strojarstva i elek­trotehnike, ekonomista, fizičara, hotelijerskih djelatnika, diplomiranih pravnika, povjesničara, arheologa, agronoma, veterinara, pato­loga, menadžera, stomatologa, sociologa, defektologa, trgovaca, kozmetičara. Kako muškog tako i ženskog roda. I da ne nabrajam dalje, vjerujem kako bi bilo lakše spomenuti kojih sve zvanja nije bilo. A to pokazuje kakav je interes izazvao ovaj Peti socijalni tjedan. Ne toliko zbog velikog vremenskog razmaka od 71 godinu od posljednjeg održanog tjedna (1940.), koliko zbog pomno odabrane teme o kulturi rada. A toj se temi pristupilo interdisciplinarno. Kako s one egzistencijalne, obiteljske, društvene i poduzetničke, tako i s one duhovne, osobne i svetopisamske stvarnosti. Dakle, za svaki ukus i interes ponešto. Stoga, štovani štioče, ”tolle e lege”. Uzmi i čitaj!

Uz interesantne priloge s različitih područja i zrenika posebice je korisna i izazovna Deklaracija koju su sudionici Tjedna na kraju skupa usvojili i uputili ukupnoj hrvatskoj javnosti. A nalazi se na samom kraju zbornika u hrvatskom i engleskom izdanju. Kroz jedanaest pomno sročenih stavova izrečena je nada i želja kako kroz prizmu socijalnog nauka Crkve prevladavati aktualnu, osobnu i društvenu krizu, te radu dati i vratiti duhovnost i dostojanstvo, a poduzetništvu pravedna načela; a ona se ostvaruju u pravednoj zaradi, pravednoj plaći i pravednom porezu. A da bi se to moglo ostvarivati potreban je odgoj za rad, zaštita sustava vrijednosti, kulture i tradicije, posebice one obiteljske. Čini mi se kako Deklaracija kuša odgovoriti na poziv pape Franje ”da se iziđe na periferije k onima koji su ugroženi”. A po mišljenju sastavljača Deklaracije naše društvo nesvjesno stvara ”dvije ugrožene skupine ljudi” s obzirom na rad: To su ”nezaposleni” koji su u tom stanju isključeni iz svijeta rada, te s druge strane ”prezaposleni” koji su zbog opterećenosti isključeni iz obiteljskog i društvenog života.

Dok zahvaljujemo organizatorima Petog socijalnog tjedna, kao i svim predaveteljima i sudionicima koji su dali svoj obol tom važnom skupu, večeras, u prigodi predstavljanja zbornika, a u duhu napisane deklaracije želja i zahtjeva kličemo: Vivat sequentes. Neka živi slijedeći socijalni tjedan koji je prof. Črpić u svom pozdravnom govoru najavio. No, u svoj svojoj realnosti vremena i prostora dodajemo: Laboratores autem quesumus! Potrebni su nam radnici na tom polju. Hvala na pozornosti.

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb, 3. ožujka 2015.