MISA ZAHVALNICA ZA PROTEKLU GRAĐANSKU GODINU U KATEDRALI SV. STOŠIJE

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je u srijedu 31. prosinca misu zahvalnicu sa svečanim Tebe Boga hvalimo za proteklu godinu u katedrali Sv. Stošije u Zadru. „Običaj je na kraju jednog razdoblja osvrnuti se na proteklo vrijeme, istaknuti pojedine događaje, zahvaliti Bogu za sve što se zbilo, što smo kao pojedinci i zajednica učinili te moliti oproštenje za propuste i pogreške koje smo počinili. Bilo je puno lijepoga što ćemo pamtiti i nositi kao dragu uspomenu. No, bilo je i nemilih događaja koji će biti upisani u kroniku zbivanja koja su se odigrala” rekao je mons. Puljić, dodavši da je od ‘sređivanja računa’ važnije uzdići srce i pamet k nebu i reći Bogu hvala za sve. „U svečanom Te Deumu želimo uputiti žarku molitvu za Crkvu. Neka je Bog štiti i udijeli mir, kako bi ustrajala postojanom vjerom u ispovijedanju Krista. Papu Franju neka čuva zdrava i nepovrijeđena, kako bi uspješno vladao Božjim pukom. Neka Gospodin blagoslovi obitelji da budu vjerne u ljubavi, postojane u molitvi, gorljive u djelima dobrotvornosti. Djeci neka daruje zahvalnost prema roditeljima i poslušnost prema svima koji im žele dobro. Članovima župnih zajednica Gospodin neka udijeli milost da riječju i primjerom svjedoče vjeru u zajedništvu Katoličke Crkve”, poručio je nadbiskup, zahvalivši Bogu što je papa Franjo proglasio svetima pape Ivana XXIII. koji je otvorio Drugi Vatikanski sabor i Ivana Pavla II. „U nedjelju kad su bili proglašeni svetima, bio je susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku na kojem su sudjelovali i mladi iz Zadarske nadbiskupije. Nezaboravni su trenuci molitve, druženja i radosti koje su mladi pokazali”, rekao je mons. Puljić.

Podsjetio je na pohod Zadru tajnika Kongregacije za kler, mons. Celsa Morge Iruzubiete, naslovnog nadbiskupa Biograda, na prošlogodišnju svetkovinu sv. Stošije. U međuvremenu je imenovan metropolitom u jednoj španjolskoj nadbiskupiji gdje se i preselio. Nadbiskup je istaknuo svoje pastirske pohode dekanatskim sjedištima nadbiskupije u korizmi popraćene susretima s pukom. „Nosim divna sjećanja s tih susreta, svjedočanstvo ljubavi i poštovanja koje naši vjernici imaju prema Crkvi, svećeniku i biskupu, usprkos teške anticrkvene propagande koja se nerijetko širi putem obavijesnih sredstava” rekao je mons. Puljić.

Zahvalio je Bogu za pet vrijednih svećenika koji su poklonili život i sposobnosti nadbiskupiji, a Gospodin ih je pozvao u život vječni te je i njima zahvalio za uzorno svećeničko služenje. Zahvalio je i za nova dva svećenika i trojicu đakona. „Zvanje je dar neba koji treba isprositi molitvom. Bogu treba zahvaliti jer je svećeničko i redovničko zvanje Božji poklon ljudima i Crkvi. Molimo za nova duhovna zvanja. Neka Gospodin pošalje anđele da čuvaju u srcima mladih dragocjeno sjeme zvanja i neka im pomogne shvatiti veličinu Božje ljubavi koju im nudi u svećeničkoj službi. Novim ređenicima, svećenicima i đakonima neka Bog udijeli milost, pomoć i snagu da neumorno poučavaju, strpljivo i ljubazno dijele svete tajne te budu glasnici mira i dobrote svim ljudima dobre volje” rekao je mons. Puljić.

Zahvalio je Bogu za listopadsko nadbiskupijsko hodočašće obitelji u Mariju Bistricu i za brojne obitelji koje se okupljaju u župama. „Osobito zahvaljujemo Bogu za brojne obitelji koje su se prošle godine uključile u aktivnu obranu svog dostojanstva i obiteljskih prava. Ponosni smo na samozatajne, požrtvovne i odgovorne očeve i majke koji se trude djeci prenijeti vjeru koju su primili od svojih starih. Hvala Bogu za njihovo divno svjedočanstvo molitve i sakramentalnog života”, rekao je nadbiskup Puljić, zahvalivši i za brojne krizmanike. „Dok je srce ispunjeno zahvalnošću za njihovu otvorenost Duhu Božjem, molim milost ustrajnosti njima i njihovim roditeljima. Nije lako u vremenu silnih zavođenja i površnih ponuda ostati na visini zadatka koje Gospodin traži od svojih prijatelja”, rekao je nadbiskup Puljić.

 Ines Grbić