MISNO SLAVLJE NA SVETKOVINU BEZGREŠNOG ZAČEĆA U SJEMENIŠTU

OLYMPUS DIGITAL CAMERASvetkovina Bezgrešnog začeća svečano je proslavljena u Nadbiskupskom sjemeništu ‘Zmajević’ u Zadru u ponedjeljak 8. prosinca, koncelebriranim slavljem koje je u sjemenišnoj kapeli predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. „Marija je obećana zora palim ljudima. Njeno ime je spoj egipatske riječi ‘myr’ što znači ‘ljubljena’ i hebrejske riječi ‘iam’ čiji je korijen riječ ‘Bog’. Marija, Mirjam znači od Boga ljubljena. To odgovara i pozdravu anđela Gabrijela: ‘Zdravo, milosti puna’. „Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom, blagoslovljena ti među ženama. To je odgovor vjerničkog puka, vapaj prognanih sinova Eve. Marija je jedina izuzeta od ljage istočnog grijeha, jedina je sačuvala nevinost i ljepotu zemaljskog raja. Zato Mariju sveti pisci i naučitelji Crkve prikazuju kao tajanstveni kovčeg koji se u sveopćem potopu svijeta jedini sačuvao od propasti. Slikaju je kao bijelu golubicu koja je letjela iznad blatnih zemaljskih površina te se nikad nije okaljala u mulju zemaljskih  strasti i požuda“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da se Mariju doživljava kao mati koja njeguje, pazi, štiti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Mariju treba ne samo štovati, diviti se njenom odabranju i njenoj suradnji u djelu spasenja. Mariju treba i nasljedovati u njenoj vjeri, molitvi, poniznosti i poslušnosti. Marija je veličanstvena duga mira koja se pojavila nakon općeg potopa kao jamstvo pomilovanja i izmirenja čovjeka s Bogom. Po Mariji, koju nam je Isus ostavio za majku, ljudi mogu opet postati djecom Božjom“ rekao je nadbiskup Puljić, istaknuvši da je svetkovina Bezgrešnog začeća poseban dan koji je po Mariji postao poveljom o ljudskoj časti i dostojanstvu. Podsjetio je da je sv. Alfons Liguori svaku svoju propovijed završao pohvalom Mariji koja nam je rodila svjetlo i spasenje, a sv. Ivan Pavao II. svoj pontifikat je posvetio njoj: Totus tuus – Sav tvoj, Marijo! „Mi pripadamo narodu koji osobito štuje Gospu. Neka je blagoslovljena Marija koja je spremno surađivala u djelu spasenja, i nama omogućila zaslugom njenog Sina postati djecom Božjom“ zaključio je nadbiskup Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU misi su suslavili rektor, duhovnik i prefekt sjemeništa, Čedomil Šupraha, Stanislav Wielinski i Zvonimir Mikulić, mons. Joso Kokić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivan Pavao II., dr. don Elvis Ražov, ravnatelj Visoko-teološko katehetske škole Zadar i drugi, a sudjelovali su sjemeništarci te djelatnici Klasične gimnazije Ivan Pavao II.

 Ines Grbić