ZAPALJENA ČETVRTA SVIJEĆA NA ADVENTSKOM VIJENCU NA TRGU U ZADRU

20141220_180113_LLSNa velikom adventskom vijencu na Trgu Petra Zoranića u Zadru u blizini crkve sv. Šime, četvrtu svijeću u subotu 20. prosinca zapalio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon navještaja Božje riječi, nadbiskup je prisutne potaknuo da svatko u svom životu bude nositelj svjetla i topline po djelima dobrote koja čovjek na osobiti način intenzivnije čini u došašću. Istaknuo je značaj navještanja radosne vijesti da je prije dvije tisuće godina rođen Spasitelj koji briše suze s lica grešnika, prašta grijehe i spašava za život vječni, a po molitvi i slavlju sakramenata njegovo rađanje se uvijek iznova događa u životu čovjeka.

20141220_180545„Uzvratiti ljubavlju na Božju ljubav, uz dobročinstva prema bližnjemu, ostvarenje je življenja utjelovljenog Boga čije je lice pokazao Krist. On je svojim suosjećanjem prema ljudima koje je većinsko društvo osuđivalo ili odbacivalo i nama pokazao kako darovati milosrdnu oslobađajuću ljubav svakom čovjeku i kako to rađa iskustvom Božje blizine. Bog je s neba sišao želeći očitovati svoju ljubav prema stvorenju i spasiti grešnu ljudsku narav“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je u tom daru čovječanstvu neizmjerna uloga Majke Marije. Bila je Božja raspoloživa suradnica, no njeno povlašteno izabranje biti majkom Spastitelja nisu pratile olakšice u životnim okolnostima koje je iznosila pouzdanjem u Boga.

20141220_180923_LLSU molitvenom događaju sudjelovali su i generalni vikar zadarske nadbiskupije don Josip Lenkić, sjemeništarci s rektorom don Čedomilom Šuprahom i ostali puk. Nadbiskup je istaknuo da je paljenje svijeće na adventskom vijencu i svjedočki izraz javnog očitovanja vjere koji uoči adventske nedjelje, uz navještaj Božje riječi, dodatno potiče na nutarnje preispitivanje ususret Božiću. Također je i prigoda za stvaranje zajedništva vjernika koje ih okuplja u molitvi, pjesmi i kasnije druženju u obližnjim konobama Skoblar i Mario koji sudionike daruju firtulama i kroštulama, čemu se pridružio i mons. Puljić, u zahvalnosti vlasnicima za to radosno darivanje sugrađana.

Ines Grbić