BOŽIĆNI SUSRET U KLASIČNOJ GIMNAZIJI IVAN PAVAO II. ZADAR

OLYMPUS DIGITAL CAMERABožićni susret učenika, profesora i djelatnika Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar te njihovih obitelji održan je u ponedjeljak 22. prosinca u sportskoj dvorani te škole. Gimnazijalci su izveli poučni humoristični scenski prikaz ‘Božić je uvijek s nama’ čiji je su scenarij napisale učenice 2. r., Lucija Veršić i Iva Knežević. Prikazan je božićni dan u obitelji gdje je mama okupirana pripremom hrane i čišćenjem, djeca nisu raspoložena za pomoć, a sve prati i razgovor s bakom koja se prisjeća kako je u njeno vrijeme bilo dobro ako bi djeca dobila i kocku šećera za Božić ili svježi kruh da su imala taj dan. Usred te obiteljske nervoze dogodi se da sin u izlasku s prijateljima strada u automobilskoj nezgodi. Taj je čin, dolaskom kod sina u bolnicu za Božić, okupio obitelj u spoznaji što je važno i vrijedno, njihovi odnosi, mir, zajedništvo, i to im je sve prethodno čemu su davali pažnju učinilo nevažnim i nevrijednim u proslavi Božića. „Prikazali smo napeto predbožićno raspoloženje u obitelji. U mnogim domovima su mrvice po podu, opterećenost, užurbanost, briga o izvanjskom, generacijski sukobi, materijalni i drugi problemi. Ipak, Božić se ne može izgubiti. Riječ je postala tijelom i zapalila ljubav na zemlji. Želimo poravnati staze blagdanu istinske duhovne sreće“ poručili su učenici. Zbor gimnazije pod ravnanjem prof. Tomislava Pehara izveo je pjesme Can You feel the love tonight i Božić u Zadru uz pratnju svojih učenika i za klasičnim instrumentima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU obraćanju prisutnima, ravnatelj Gimnazije mons. Joso Kokić istaknuo je značaj toga da u predbožićno vrijeme sačuvamo i prepoznamo bitno. „Svjesni smo okruženja i što nam stvara poteškoće. Što učiniti da ne prolazimo sve te muke, svađe, da ne dođe do teškoća u proslavi Božića“ upitao je mons. Kokić, rekavši da na to najbolje odgovara ona koja je rodila Krista – Marija.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Poput Marije, u svom srcu prebirimo, razmišljajmo o svim događajima koji nas okružuju. Vidimo što je tamno u našem životu, što priječi Božjem svjetlu da obasja naš život. Bog nas je pozvao da se radujemo, želi ući u naš život. Radosni smo jer smo milosti puni. Bog je s nama, da nam donese svoju radost i milost, pa možemo Božjom snagom poći u život jedni drugima. Tada ćemo ljubavlju i dobrotom primati, ali u ime Božje i darivati ono što nam je Bog dao. Tako će nas Bog sačuvati od svih lutanja i ranjavanja u životu“ rekao je mons. Kokić. Osobito je pozdravio studente, nekadašnje gimnazijalce koji su također pohodili taj susret, čestitavši im na uspjehu u daljnjem školovanju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Kad ih se pita ‘Koju ste vi to gimnaziju pohađali, kada to znate’, oni odgovore ‘Klasičnu gimnaziju u Zadru’ rekao je s ponosom ravnatelj Kokić. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić pohvalio je izvođače i scenarij rekavši da je dirnut sadržajem kako mladi učenici razmišljaju o stvarnosti života; osmislili su realnost života, ali i potrebu za Božićem. „Radosni smo što Boga možemo slaviti. To je veliko otajstvo u malenom djetetu. Budemo nervozni, ali usprkos problemima tih dana, Božić donosi nešto što razgaljuje ljudska srca. Ne uznemirujmo se nepotrebnim sitnicama i ne stvarajmo bespotrebno napetu situaciju u obitelji koju onda prizemlji neka teža situacija“ rekao je nadbiskup Puljić. Potom je blagoslovio školu kao mjesto gdje se učenici upućuju u istinu, roditelje koji su djecu tu povjerili na odgoj i obrazovanje te učenike i djelatnike škole koji im pomažu da razmišljaju, uče. „Blagoslov je više od onoga kad se nekome poželi, sretno.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABlagoslov je tako važan da je i Mojsije rekao Aronu, ‘Ovako izriči blagoslov nad narodom: Neka te Gospodin pogleda, neka ti se smiluje i neka ti mir donese’“ rekao je mons. Puljić. Ravnatelj Kokić je darovao nadbiskupu knjigu ‘neka teku vode’ koju su priredili Mirjam Gadža, Elvira Katić i Damir Sikirić, a sabire recitale, pjesme i igrokaze s kojima su učenici u raznim prigodama nastupali tijekom školovanja u Klasičnoj gimnaziji Ivan Pavao II. Zadar. Nakon susreta, sudionici su sudjelovali na izložbi radova kreativno-karitativne radionice ‘Amfora’ u sklopu koje učenici izrađuju razne predmete, a čijom prodajom se pomažu različite potrebe bližnjega.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA