SUSRET BRAČNIH PAROVA I BRAČNE TERAPEUTKINJE DR. JOSIPE ŠKARICE

OLYMPUS DIGITAL CAMERASusret bračnih parova koji su krstili djecu u zadnjih pet godina u župi sv. Josipa na Plovaniji u Zadru održan je u četvrtak 12. veljače u dvorani te župe o temi uspješnog življenja bračnog života. Izlaganje potkrijepljeno mnogim primjerima iz prakse održala je dr. Josipa Škarica iz Šibenika, specijalist školske medicine. Kao obiteljski savjetodavac aktivna je godinama u održavanju niza radionica i predavanja o bračnom životu s bračnim parovima. „U jednom braku su dvije istine, žena i muškarac. U svemu su različiti, tjelesno i psihološki, a duhovno su isti. Oni su dva unikata, dva ja, dva ti, u ljubavi, povjerenju i emocionalnoj potpori, neumorno svaki dan iznova“ rekla je dr. Škarica, upozorivši da se na početku brak sastoji od pet prstiju jedne ruke, no kasnije se u dinamici muško-ženskog odnosa te ruke sve više razdvajaju, pojavljuje se deset prstiju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU različitosti naravi dolazi do teškoća u komunikaciji, supružnici kao da otkrivaju da je osoba drugačija od onoga što su oni smatrali. „Muškarac je osoba u djelovanju, on smisli, radi, zaradi. Žena je biće u govoru, ima se potrebu izreći. Muškarac planira unaprijed, za sutra, žena misli o danas. Muškarac radi jedan posao za drugim, žena radi više poslova istovremeno. Žena problem želi riješiti razgovorom, muškarac se želi povući u osamu razmišljanja o problemu. Muškarca vodi logika razuma, ženu logika srca“ rekla je dr. Škarica, istaknuvši da je to opis za 80 % osobnosti i djelovanja muškaraca, i na taj način postupa 80 % žena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANaglasivši kako po svojoj prirodnoj naravi muškarac i žena o istoj stvari drugačije razmišljaju i drugačije vide situaciju, istaknula je potrebu da se razgovor mora znati provesti, a da supružnici jedno drugome ne kontriraju. „Nema škole za brak, i tečajevi pripreme za brak su brojem sati nedostatni. Treba dopustiti da je drugi drugačiji od mene. Sugovornika moram suosjećati. To je osnovno da bismo se razumjeli, moramo imati empatiju, ne biti isključiv, biti tolerantan. Treba hraniti bračni dijalog i ljubav u braku. U što god se ulaže, to uspijeva“ poručila je dr. Škarica, upozorivši kako se iz braka zbog nerazumijevanja samo uzima, a u odnos treba i ulagati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIstaknula je i važnost seksualnosti u braku, tjelesnosti odjevene u ljubav, rekavši da je to kruna ljubavi, a ne jedino što je u braku. Muškarcu je tjelesni bračni čin izraz ljubavi, a žena primarno ima potrebu za iskazivanjem pažnje, nježnosti, a onda i bračnim činom. „Bračni čin bi trebao biti kruna sloge, povjerenja, ljubavi. Patnja je ako samo tjelesnost ostane na kraju dana, a drugoga nedostaje. Emocionalni dio treba biti riješen, ono što je nastalo riječima, ukoliko je bio nesporazum, riješiti ga, da bi bio ostvaren i tjelesni dio“ istaknula je dr. Škarica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa pitanje što su očekivali od braka, sudionici susreta su odgovorili ljubav, zajedništvo, sreću, poštivanje, davanje, podršku, slogu, razumijevanje, razgovor, vjernost, povjerenje. Sudionici su u grupama, posebno muškarci i žene, odgovorili na pitanje ‘Što očekujem od svog supruga/e’, razmatrajući kako se poštivati i razumjeti. „Trebamo naučiti jedno o drugome, o naravima koje su različite. Ženi treba prići na njen način. Ako kaže da ima problem, da je muž sasluša, barem petnaest minuta dnevno; ako kaže da je umorna, dovoljno je da je suprug zagrli, a ne da odmahne rukom i pita od čega. Inače prima poruku da suprugu nije bitna i bude joj još teže. Treba naučiti jezik onoga drugoga, vjerovati jedno drugome, ne omalovažavati izražene osjećaje“ istaknula je dr. Škarica. Prisutne je pozdravio župnik Plovanije don Šime Perić, ohrabrivši ih u vjernom i sakramentalnom življenju braka.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA