USPJEŠNA AKCIJA ZADARSKIH STUDENATA ZA POMOĆ CARITASU

PC135291Petodnevna humanitarna akcija pod geslom ‘Sreća drugih je i u tvojim rukama’ za potrebe pučke kuhinje zadarskog caritasa uspješno je zaključena u subotu 14. prosinca. Prvi put takvu su akciju samoinicijativno pokrenuli i sami organizirali studenti treće godine Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru čija se zgrada nalazi u neposrednoj blizini zadarskog caritasa. Prizori ljudi koje svakodnevno vide u dolascima u Pučku kuhinju i Prenoćište, dok pohađaju Novi kampus Sveučilišta, potaknuli su ih dati vlastiti doprinos i pomoći tim potrebnima. Studentice Anabela Memišević, Iva Ivanac i profesorica marketinga Božena Krce Miočić animirali su skupinu od oko četrdeset studenata koji nisu mogli ostati ravnodušni na potrebe sugrađana te su se od 10. do 14. prosinca u Zadru na lokacijama Narodni trg, kod studentske menze ispred Doma hrvatske mladeži, tržnica u City Galleriji te Novi kampus, od 9 do 13 sati izmjenjivali za štandovima i prikupljali pakete. Studenti su iznenađeni i jako zadovoljni odazivom.

ImageHandlerPrikupljeno je 200 kilograma brašna, 100 litara ulja, 80 kilograma šećera, 45 kilograma riže, 50 kilograma soli i drugih prehrambenih namirnica, higijenskih potrepština, odjeće, posteljine, ručnika, jastuka, raznog posuđa i pribora za jelo. Dostavljenom pomoći koju su svakodnevno odnosili u caritas studenti nisu samo pomogli potrebe Pučke kuhinje, nego i Prenoćište za beskućnike, gdje su dostavili higijenske potrepštine, ručnike i jorgane. Studenti su dirnuti kako su priloge davali i oni koji nemaju dovoljno, osobito umirovljenici, netko bi u košaru stavio barem i mliječni namaz kojeg ima.

unnamedVrijednost akcije je i što su se studenti osobno izložili tražeći pomoć te su sami posjećivali kafiće i tvrtke moleći za podršku. Copy centar “Grafos” im je tiskao letke i plakate, od kafića Back door, Leggiero, Novi caffe, Mala vala, Me gusta, dobili su čaše, tanjure, pakete s hranom i higijenskim potrepštinama, biogradski hotel “Adria” donirao je posteljinu, ručnike, jorgane; štand na Narodnom trgu donijeli su s gradske tržnice, na Relji su uzeli stol iz kafića “Storia”, a za punktove kod DHM-a i u kampusu stolove su uzeli iz učionica. Mesnica “Ikić” darovala je 47 kilograma jetrice i 22 kg tripica, što se toga dana pripremilo kao obrok u Pučkoj kuhinji. „Maraska“ je donirala 72 litre soka sirupa. „Hvala malim i velikim darovateljima na otvorenom srcu, što su dobrovoljnim prilogom uljepšali božićno vrijeme onima kojima je pomoć potrebna. Pokazali smo da ih nismo zaboravili. Kad druge darujemo i sami se bolje osjećamo, a i kao grupa na trećoj godini smo se više povezali i upoznali“ poručili su studenti treće godine Odjela za turizam i komunikacijske znanosti, dodavši da se ta akcija može vidjeti i u svjetlu njihovog zvanja, u smislu da su uspješno odkomunicirali i animirali sugrađane da konkretno iskažu svoju pažnju potrebama bližnjih.

Ines Grbić