FRAMAŠI ‘SVJETILJKAMA LJUBAVI’ POMOGLI DJECU S POSEBNIM POTREBAMA OŠ VOŠTARNICA, ZADAR

PC155353Humanitarno-zabavna akcija ‘Svjetiljke ljubavi’ u organizaciji Framaša iz zadarskog predjela Arbanasi, čiji je cilj bio prikupiti pomoć za djecu s teškoćama u razvoju OŠ Voštarnica- Zadar, održana je u subotu i nedjelju, 14. i 15. prosinca, u dvorani samostana školskih sestara franjevki u Arbanasima u Zadru. Prvu večer nastupile su klape Kontrada, Vir, Krešimir Perović, Glumačka sekcija HKUMST-a, učenici OŠ Smiljevac, a talent su pokazali i učenici škole Voštarnica izvedbom vlastitog glazbeno-scenskog prikaza. Kupovinom ulaznice u iznosu od 20 kn, koja je bila i srećka za sudjelovanje u Tomboli, više stotine posjetitelja omogućili su kupovinu potrebnih sredstava za opremu te škole: televiziju, monitore za računala, fotoaparat, trampulin, strunjače i ostalo.

PC155339Drugu večer posjetitelji su ostavljali prilog koliko žele, a glumačka skupina ‘Tau’ izvela je predstavu s elementima mjuzikla, Sv. Filip Neri, pokazavši život sveca iz 16. st. koji je utemeljitelj oratorija i osobito je okupljao mlade. „Jedino dobrotom i ljubavlju možemo mijenjati sebe, a onda i svijet oko sebe. Filip Neri nas poziva da budemo dobri. Odgovorimo dobrotom, darujmo pomoć tako da svatko bude svjetiljka ljubavi“ rekla je koordinatorica projekta ‘Svjetiljke ljubavi’, s. Rita Maržić.

PC155335Nerija je odglumio Renato Pizek, ujedno i redatelj predstave za koju su scenarij preuzeli iz filma o Neriju. Glumačka skupina ‘Tau’ od 17 članova djeluje više od godinu dana, a u prostoru samostana sv. Frane u Zadru okuplja studente i mladež od devet do 34 godine. Prva njihova predstava bila je Franjo i Klara, zatim Legenda o četvrtom kralju, sv. Ante Padovanski; pripremaju i Don Bosca, Sv. Ritu, ususret kanonizaciji i predstavu Ivan Pavao II. U klaustru sv. Frane premijerno izvedu predstavu, potom gostuju u župama zadarske nadbiskupije.

PC155321Ideja za pomoć OŠ Voštarnica došla je od framašica iz Arbanasa među kojima su studentice pedagogije. Ivana Vinac se za vrijeme posjeta školi oduševila susretom s tom djecom i predložila da ‘Svjetiljke ljubavi’ ove godine njih pomognu. Djeca iz škole Voštarnica sa svojim učiteljicama izvela su skeč, TV program, plesali su Linđo, u ambijentu drvenih kućica, stiliziranih križića, vijenaca i ukrasa kao dijelu bogatog asortimana kojeg su sami izradili učenici i profesori škole. „Dosada se prikupljala pomoć za našu djecu, ali nikad djeca nisu bila uključena u sam program akcije. Ovo je prvi put da su djeca uključena. Ovo im je najljepši Božić koji će imati. Mislimo da uvijek možemo više i bolje. U našim učenicima nastojimo tražiti snage a ne slabosti i osposobiti ih za što samostalniji rad“ rekla je ravnateljica škole Irena Dukić, potvrđujući darovitost i kreativnost učenika te škole koja je prošle godine proslavila 35 godina djelovanja. U školi izlazi školski list “Mendula”, provode projekt “Običaja starih smo čuvari”, u školi djelujuju sportski klub “Leptirić”, Učenička zadruga “Mocire”, keramička, likovna i druge sekcije. Učenici te škole su uspješni i u sportu, plivanju i atletici. Njihova učenica Lucija Mijolović je na Prvenstvu Hrvatske za osobe s invaliditetom osvojila osam zlatnih medalja. U zadnjih pet godina porastao je broj učenika s 50 na približno 80, a  povećao se i broj razrednih odjeljenja, s devet na sedamnaest. Prošle godine Framaši iz Arbanasa su organizirajući ‘Svjetiljke ljubavi’ prikupili pomoć za beskućnike u Prenoćištu zadarskog Caritasa.

 Ines Grbić

PC155347