SUSRET ZADARSKOG NADBISKUPA I RAVNATELJA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA

OLYMPUS DIGITAL CAMERABožićni susret zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i ravnatelja osnovnih i srednjih škola Zadarske županije održan je u ponedjeljak 16. prosinca u salonu Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru. Mons. Puljić je zahvalio ravnateljima na svemu dobrome što čine u odgoju i na uspješnoj integraciji u Zadarskoj nadbiskupiji gdje se na vjeronauk ne gleda kao na nešto strano, nego kao na sastavno u odgoju djece. Zahvalio je ravnateljima na stvaranju atmosfere i prostora da se vjeronauk uspješno ostvaruje kao sastavni dio odgojnog procesa.

PC165374Mons. Puljić je podsjetio da je bio član Komisije koja je stvarala ugovore između Svete Stolice i RH, a sada ih neki opet dovode u pitanje. „Ništa nije nepromjenjivo. I ugovori se mogu promijeniti. Ali ‘divim se’ onima koji se usuđuju nešto predlagati bez konkretne podloge“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da je u tadašnjoj raspravi o vjeronauku, kad se privodio kraju ugovor o kulturi i odgoju, član Komisije, šibenski biskup Srećko Badurina rekao: „’Ovdje bi trebalo nešto staviti, ne da je to tako. Nego, da je to na temelju nečega. Ili, da se može na temelju nečega promijeniti’. I ušlo je u početni dio ugovora, ‘Budući da su veliki dio naših roditelja vjernici i zahvaljujući njihovom stavu, njihovom opredjeljenju, uvodimo vjeronauk’. Ali, tek kada roditelji potpišu i kažu ‘Mi želimo vjeronauk’. To je izvrsna klauzula koja i danas vrijedi. Dok roditelji to žele, Crkva je dužna naći one koji će vjeronauk predavati, a škola je dužna stvoriti prostor i vrijeme. Mislim da je to sasvim demokratski. Dok roditelji žele, mi ćemo se držati toga uputstva“ rekao je nadbiskup Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPoželjevši da se svijet opredijeli za moralne vrednote usađene u biće čovjeka, podsjetio je na Ivana Pavla II. kojeg su svi poštivali jer je radio ono u što je uvjeren. Čovjeku treba pomoći na ovom svijetu da ostvari ono što mu je u genima zapisano: svoje dostojanstvo, obiteljsko i dostojanstvo naroda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANadbiskup je istaknuo da su ravnatelji obiteljski članovi, ali su i u službi obitelji funkcijom koju vrše, pomažući u odgoju djece. Zahvalio im je što čine u odgoju djece i pomaganju obiteljima. Božić je obiteljski blagdan i dan roditelja, kad i djeca roditelja Spasitelju trebaju reći ‘Hvala što si mi dao roditelje koji su mi usadili uvjerenje da je čovjek vrijedan poštovanja i da je obitelj svetište života’, rekao je mons. Puljić. Upozorio je na gender ideologiju koja vrši atentat na obitelj koju čine otac, majka i djeca, podsjetivši na misao Benedikta XVI. da u igri nije samo obitelj, nego i čovjek. Ako nema dvojnosti muškarca i žene kao djelo Boga stvoritelja, više nema ni obitelji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Otajstvo Božića povezuje nebo i zemlju, Boga i čovjeka. Bog se rodio u obitelji i time posvetio svaku obitelj. Obitelj je svetište za koje se borimo i spašavamo njegovu originalnu svetost. Obitelj je božanska institucija. Među glavnim zadacima i ciljevima pastorala Crkve je služiti i pomagati obiteljima. Crkva drži to bitnim zadatkom. Neka vam obitelj iz Nazareta pomogne ostvarivati poslanje koje ste prihvatili sklapanjem žendibe i službom koju vršite za obitelji, neka vas prati zaštitom i zagovorom“ poručio je mons. Puljić ravnateljima, ohrabrivši ih da podrže antropologiju i svetost obitelji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATumačeći otajstvo Božića, nadbiskup je opisao reakcije Heroda, pismoznanaca i kraljeva, mudraca koji su došli izdaleka i tražili mjesto gdje će se roditi kralj.  „Zanimljivo je promišljati te reakcije, da nisam ja među njima. Jesam li kralj Herod koji je pokazao veliki interes za Isusom; rekao je kraljevima da potraže Dijete, da mu jave gdje je, da mu se pokloni. Ali lagao je. Nije mu se htio pokloniti nego ga ubiti. Pismoznanci su proučavali Pismo, znali su detalje gdje se to ima znanstveno, stručno, svetopisamski dogoditi, ali nisu pošli. Ništa ih nije pokretalo da pođu u Betlehem, da se poklone djetetu, prihvate ga i prime. Jedini pravi bili su mudraci – pitali su i pošli za zvijezdom, došli, poklonili se i prinijeli svoje darove. Volio bih da se u Božiću nađemo u ulozi tih tragatelja istine koji su, kad su otkrili gdje je Novorođeni kralj, predali mu svoje srce i prinijeli svoje darove. To je pravi Božić“ rekao je mons. Puljić, zaključivši da je na Božić na zemlju sišla velika svjetlost, a u rođenom djetetu Isusu dogodio se Božji poklon, dar zemlji, svim ljudima, vremenima i narodima. U Isusu je Bog ušao u obitelji i osobnu povijest, te je nadbiskup poželio dobrodošlicu Isusu u obitelji, naselja i škole.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU razmjeni božićne i novogodišnje čestitke, u ime ravnatelja riječ je uputio Rade Šimičević, ravnatelj gimnazije Vladimira Nazora u Zadru. Zahvalio je za prijem u te prostore gdje su smisao postojanja ljubav, dobrota i briga za ljude u potrebi i gdje se prenosi Božja riječ. „Hvala što poštujete posao kojim se bavimo. Nije lagano baviti se odgojem i obrazovanjem u teška vremena kad su liberalizam, konzumerizam i pseudovrijednosti ispred čovjekoljublja i domoljublja. Čovjek se izgubio i treba ga tražiti. Nadam se da će moral i ljudske vrijednosti doći svijesti i da će naša napaćena domovina biti poželjno mjesto za život, ne samo Hrvata, nego i svih koji prihvaćaju domovinu s vrijednostima i tradicijom hrvatskog čovjeka“ rekao je Šimičević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrigodnu riječ uputio je i predstojnik nadbiskupijskog Katehetskog ureda mr. don Gašpar Dodić. „U vjerskom odgoju Crkva ne smije svoje sadržaje posredovati bez odnosa sa svijetom, nego u svijetu i kroz svijet. Zadaća vjeronauka u školi je posredničko služenje u dijalogu s drugim predmetima koji bi trebao voditi do cjelovitog odgoja i obrazovanja“ rekao je mr. Dodić, istaknuvši da vjeronauk u školi nije pored nekog predmeta, nego je kao predmet u obrazovnom sustavu prostorni i vremenski dio stvarnosti koje živimo. Time vjeronauk ima mogućnost voditi dijalog s raznim područjima svijeta, pridonoseći izgradnji novog čovjeka i društva općenito.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA