SVEČANOST BEZGREŠNE U SJEMENIŠTU ‘ZMAJEVIĆ’ – SCENSKI PRIKAZ, BL. MIROSLAV BULEŠIĆ

PC0852491U čast Bezgrešnoj kao zaštitnici Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru, sjemeništarci su na svečanosti povodom svetkovine Bezgrešnog začeća BDM u nedjelju 8. prosinca u dvorani Sjemeništa izveli scenski prikaz „Blaženi don Miroslav Bulešić – Svećenik“ prema tekstu prefekta sjemeništa don Rolanda Jelića.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU sedam činova prikazali su ulomke iz Bulešićevog života: njegov susret sa župljanima, razgovore u biskupskom ordinarijatu, Pazinskom sjemeništu, sastanak Partije, krizma u Buzetu, župni ured u Lanišću. Istaknute su riječi iz pisma zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca kako ubojstvo tog idealnog mladog svećenika neće donijeti blagoslova ubojicama, a prikaz završava odgovorom biskupa na pitanje hoće li prava istina o tom činu ikad izaći na vidjelo: „Zar sumnjaš u to? Istina uvijek pobjeđuje! Čekaju nas teška vremena, ovo je samo početak. Ali tješe me riječi mons. Hurlyja, papinskog pronuncija, koji kaže da smo smrću don Miroslava puno više dobili nego izgubili, jer smo dobili sveca, mučenika. Don Miro, moli za nas!“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKomad su priredili sami sjemeništarci, a glazbenim ulomcima ih je pratio sjemeništarac Mate Žilić za klavirom. Nakon igrokaza, sjemeništarci su premijerno pokazali svoje glazbeno umijeće s tamburicama i mandolinama koje su savladali u svega dva mjeseca. Naime, od ovog listopada sjemeništarce u sviranju tamburica poučava glazbenik Ivica Kinda, te su izveli skladbu ‘Zdravo Djevo’. Susret je okupio prijatelje i roditelje sjemeništaraca koji su toga dana imali i susret s upravom Sjemeništa, rektorom don Čedomilom Šuprahom, prefektom Jelićem i duhovnikom sjemeništaraca don Stanislavom Wielinskim.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa predstavi je sjemeništarcima čestitao zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Rekao je kako je prvi put za Bulešića čuo kao mladi biskup. „Bilo je vrijeme kad se o njemu nije moglo govoriti. Proces koji je bio počet u Istri bio je zaustavljen i prenesen u Rim. Dolaskom demokracije 1990-ih, biskup Ivan Milovan je počeo biskupijski proces. Na HBK nam je donio list, kad smo počeli upoznavati tog divnog mladića“ rekao je mons. Puljić, izražavajući radost da su sjemeništarci u mladim danima upoznali tog divnog uzora čije svjedočanstvo dira. Rekao je da su predstavom podsjetili kako imamo pravo biti ponosni zbog takvog svećenika koji ostaje inspiracija mladim generacijama. „Drago mi je da uz školske obveze sjemeništarci imaju prigodu pripremiti nešto što će im ostati u osobitom sjećanju – doživljaji, sjećanja, druženja, stvaralačko djelo i aktivnosti koje su učinili u sjemeništu“ zaključio je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Crkva je od svojih početaka odgajala i školovala mlade iz svog naroda, to čini i sada. Ponosni smo na ono što je zadarska Crkva kroz povijest po 265 godina starom Zavodu učinila. Izazvani smo prilikama da dalje razmišljamo“ rekao je rektor Šupraha, izražavajući svijest kako postoji otvoreni sukob svjetova i sve više smišljenih opasnosti za čovjeka. „Među ljudima je sve više straha i nezadovoljstva, kao da je zamračena budućnost za mlade. To sve više osjećamo i u stavu mladih. U odgoju im možemo ponuditi evanđeoske vrednote koje su ljudske i Božje, to znači naravne i vječne. Taj opći strah za budućnost je za kršćane nova šansa“ rekao je rektor, dodavši da svake godine na svetkovinu Bezgrešne skupljaju duhovnu snagu i posvješćuju kako Bog s njima ima plan. Šupraha je poželio da im Bog otvori srca da znaju razaznati njegovu volju, da mladim dušama koje dolaze u sjemenište puni plemenite znatiželje i očekivanja odgojitelji podare oduševljenje za Kristovo Kraljevstvo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU svečanosti su sudjelovali i djelatnici Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar s ravnateljem mons. Josom Kokićem, djelatnici Strukovne škole Vice Vlatkovića s ravnateljem Tihomirom Tomčićem, članovi Družbe Braće hrvatskog zmaja s predsjednikom dr. Zlatkom Begonjom. U sjemeništu živi dvadeset mladića. Djeluju trojica odgojitelja, trojica vanjskih suradnika za duhovnu pomoć svećenika iz Svećeničkog doma, četvero profesora za pouku iz glazbe, talijanskog i njemačkog jezika te još šest zaposlenika.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PC0852491