VODIČ ‘ZADARSKI SVETI ZAŠTITINICI’ DOBITNIK NAGRADE ‘NASMIJEŠENO SUNCE’

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVodič ‘Zadarski sveti zaštitnici i bogata spomenička baština’ kojeg su na četiri svjetska jezika izdali Zadarska nadbiskupija i Laudato, a priredio ga je mons. dr. Eduard Peričić, nagrađen je posebnim priznanjem za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone 2013. g. u Zadru. U petak 6. prosinca na 11. svečanosti dodjele u Koncertnoj dvorani Kneževe palače u Zadru priznanje je uručeno don Šimunu Šindiji, voditelju nadbiskupijskog Ureda za izdavaštvo i direktorici Laudata Kseniji Abramović. „Vodič nas upoznaje s jedinstvenim spomenicima koji Zadar, star više od tri tisuće godina, svrstavaju u vrh kršćanske europske vjerske i kulturne baštine. Ukratko upoznaje čitatelje i posjetitelje s bogatom vjersko-kulturnom baštinom gradana koju smo ponosni. Od dolaska na ovo tlo, tu se udomio Hrvat kojeg nikoja neprijateljska sila nije uspjela ukloniti“ rečeno je na dodjeli nagrade.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASvečanost je prvi put održana u prostoru Kneževe palače, dijelom obnovljenoj od stradanja u Domovinskom ratu. Branko Ganzulić, zamjenik direktora zadarske Turističke zajednice, izrazio je dirnutost boravkom u tom vjekovnom prostoru koju je srbijanski agresor pokušao uništiti. „Tu se nekad čula glazba, neki su pokušali to omesti, a mi nikad nećemo odustati od toga da tu bude ljepota svega što taj prostor znači. Dobre duše tri tisuće godina starog grada su omogućili da se u tom prostoru opet čuje glazba. Činjenica da se tu nalazimo pokazuje da je duh grada neuništiv i nikad neće uzmaknuti, ni pred kakvom navalom barbara. Samo je jedan način da sačuvamo naš grad – to su dobre duše koje su nagrađene i koje Zadar čine puno boljim, toplijim, zbog kojih će naš grad imati budućnost i biti uvijek mlad. Priče o baštini Zadra treba ispričati, gosti ih cijene. Te istinite priče su dio naše povijesti. Pokušavamo istinom obogatiti ono što možemo dati“ rekao je Ganzulić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Zahvalna sam dragom Bogu i svima koji su u ime Grada dali nagradu. Bitno je da smo zajedno i da sve činimo na slavu Boga i za dobrobit čovjeka“ rekla je Abramović. ‘Nasmiješeno sunce’ dobili su zaslužni pojedinci, tvrtke i udruge u raznim službama i djelatnostima značajnima u razvoju turizma.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA