ODREDBE ZADARSKOG NADBISKUPA ŽELIMIRA PULJIĆA U SVEZI REFERENDUMA O BRAKU 1. 12. 2013.

Br. 1665/2013.                                                                                 Zadar, 20. studenoga 2013.

 Predmet:  Brak je životna zajednica žene i muškarca – Nadbiskupov popratni dopis svećenicima, Bogu posvećenim osobama i katehetama s konkretnim odredbama

 1. Na kraju ovog popratnog dopisa je poruka biskupa HBK povodom održavanja ustavotvornog referenduma o braku. Neka se Poruka pročita na svim svetim misama u nedjelju Krista Kralja (24. studenog), kao i na prvu nedjelju Došašća (1. prosinca 2013.). Poruka je upućena u prvom redu vjernicima katolicima, ali i svim ljudima dobre volje koji se zauzimaju za promicanje braka kao zajednice muškarca i žene. Ovih nekoliko popratnih informacija može poslužiti u prigodi prigodnih župnih sastanaka s roditeljima, suradnicima, vjeroučenicima i dr.

a. Građanska inicijativa “U ime obitelji” zatražila je da se raspiše državni referendum radi promjene Ustava RH na način da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca. Budući da je 683.948 birača zatražilo referendum (više od 10 % ukupnog broja birača u RH), Hrvatski sabor je 8. studenoga 2013., donio Odluku o raspisivanju  državnog referenduma i odredio da se referendum održi 1. prosinca 2013.

b. Ustavni pak Sud je 14. studenoga 2013. priopćio da se ta odluka Hrvatskog sabora mora poštovati jer je donesena s više glasova od većine koja je potrebna za promjenu Ustava. Hrvatski sabor je Odlukom o raspisivanju referenduma očitovao da referendumsko pitanje o definiciji braka nije protiv Ustava RH, te potvrdio da su ispunjene ustavne pretpostavke za njegovo raspisivanje.

c. Visoki predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj sa svog devetog međureligijsklog susreta u Zagrebu, 12. studenog 2013., “pozdravili su odluku Hrvatskog sabora o raspisivanju referenduma, te pozvali sve vjernike: katolike, pravoslavce, protestante, židove, muslimane i druge, da u nedjelju, 1. prosinca 2013. iziđu na referendum i svojim glasom osiguraju ustavnu zaštitu braka, jer brak je zajednica žene i muškarca, te kao takva najbolje mjesto za primanje i podizanje djece i temeljna jedinica svakog društva”.

2. Svemu tomu usprkos neki su mediji neprofesionalno pisali o temi referenduma. Naime, usprkos poštivanja pravne procedure sa strane građanske inicijative “U ime obitelji”, uočeni su brojni primjeri netrpeljivosti prema nositeljima te inicijative. Premda u temeljnim odredbama Obiteljskog zakona RH stoji da je “brak zakonom uređena životna zajednica žene i muškarca” (članak 5), u velikom dijelu medija pisalo se i govorilo o neustavnosti takve akcije, te podmetalo duh diskriminacije i nesnošljivosti. Prozivalo se i Katoličku crkvu u Hrvatskoj i njezine predstavnike kako nisu u suglasju s Papom i dr. Neki su se političari natjecali kako što zornije sugerirati građanima da budu ‘protiv’, a to je otežavalo kvalitetnu raspravu koja bi pomogla građanima da slobodno i osobno donesu svoju odluku.

a. Referendum će biti na prvu nedjelja Došašća kad se počinjemo pripremati za Božić, rođendan Isusa Krista koji je svojim rođenjem u Nazaretskoj obitelji posvetio svaku ljudsku obitelj. U adventskom, dakle, ozračju pozvani smo odgovoriti potvrdno na referendumsko pitanje. Potvrdan odgovor, naime, u skladu je s onim što o ženidbenom savezu muške i ženske osobe govori Zakonik kanonskog prava (kan. 1055) i Katekizam Katoličke Crkve (br. 1601). Obitelj je, naime, intimna zajednica bračnog života i ljubavi, a zvanje za ženidbu upisano je u samu narav muškarca i žene. Zbog toga je ženidbeni savez muškarca i žene Isus uzdigao na dostojanstvo svetog sakramenta.

b. Neka se u tjednu pred referendum u prikladan dan i sat omogući vjernicima u župama i drugim zajednicama molitva s pobožnostima: Klanjanje pred Presvetim, molitva krunice ili Služba Riječi gdje će se moliti za obitelji i za očuvanju dostojanstva braka kao životne zajednice žene i muškarca. I neka ih se pri tom potakne da zaokruži odgovor “Za”. Time, naime, potvrđuju istine kršćanske vjere i čuvaju zalog naše budućnosti.

c. Organizacijski odbor Građanske inicijative “U ime obitelji” najavio je da će župnim uredima dostaviti određenu građu prigodom referenduma. Upozoravam da u crkvi mogu o referendumu govoriti samo svećenici prema izloženim smjernicama. A akcije koje organizira i promiče spomenuti Odbor Građanske inicijative “U ime obitelji” neka se odvijaju izvan crkve uz eventualnu župnu tehničku pomoć. Svećenik ih može najaviti u crkvi među oglasima koje daje na svršetku svete mise. Neka Bog blagoslovi sva plemenita nastojanja u prilog božanske ustanove braka i obitelji.

d. Molitva za obitelji  Ovu molitvu može se moliti u Misi nakon popričesne ili tijekom drugih molitava i pobožnosti:  Gospodine, Bože naš! Htio si da tvoj Sin postane čovjekom i bude članom ljudske obitelji, te tako upozna ljudske brige i radosti, očekivanja, nade, tjeskobe i žalosti. Blagoslovi, molimo te, sve naše obitelji koje su utemeljene  sakramentom ženidbe i posvećene darom života. Pomozi očevima i majkama biti vjerni u ljubavi, postojani u molitvi, gorljivi u apostolatu i djelima dobrotvornosti. A njihovoj djeci daruj duha zahvalnosti prema roditeljima i potrebnu poslušnost prema onima koji im dobro žele. Neka svi članovi naših obitelji riječju i primjerom svjedoče svoju vjeru kako bi u trajnom zajedništvu Katoličke Crkve mogli uživati obilje Božjeg blagoslova, zdravlja, sloge i mira ovdje na zemlji, a u nebu vječno spasenje.

*****

3. Poziv biskupa HBK povodom održavanja ustavotvornog referenduma o braku

Ovu poruku pročitati na svim svetim misama: 24. studenog i 1. prosinca 2013.

 Draga braćo i sestre!

Na temelju potpisa koje je prikupila Građanska inicijativa “U ime obitelji” Hrvatski sabor odredio je da se 1. prosinca 2013. godine održi narodni ustavotvorni referendum o definiciji braka.

Mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije pozivamo sve vjernike, kao i sve ljude dobre volje, neka iziđu na referendum te na pitanje: „Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca“ – odgovore ZA. To je u skladu s općeljudskim i evanđeoskim vrijednostima te s tisućljetnom tradicijom i kulturom hrvatskoga naroda. A potvrdnim odgovorom na referendumsko pitanje ne ugrožavaju se drugačija osobna opredjeljenja.

I dok potičemo sve vjernike da iziđu na referendum, pozivamo ih neka mole za brak i obitelj, za mir i boljitak naše Domovine i svih njezinih građana.

 Svima pozdrav i blagoslov od Gospodina,

                                                                                                                † Želimir, nadbiskup