BLAGDAN GOSPE LURDSKE I SVJETSKI DAN BOLESNIKA U CRKVI SV. MIHOVILA U ZADRU

Blagdan Gospe Lurdske i Svjetski dan bolesnika svečano je proslavljen u ponedjeljak 11. veljače misnim slavljem u crkvi sv. Mihovila u Zadru koje je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. „Marija kao brižna mati izlazi ususret potrebama i očekivanjima svoje djece. Ona u svojim svetištima liječi patnje i vraća zdravlje duše i tijela“ poručio je nadbiskup u crkvi u kojoj se stoljećima Zadrani pred Gospinim kipom utječu zagovoru Gospe lurdske. „Svjetski dan bolesnika potiče nas kako voditi brigu o oboljelima i zahvaliti onima koji skrbe o njima: zdravstvenim, socijalnim, vjerskim i drugim djelatnicima i volonterima. Osobito onima koji znaju da je njihova pastoralna služba u bolnicama sastavni dio crkvenog poslanja, jer je na tragu spasenjskog poslanja Krista, koji je kao božanski liječnik prošao zemljom čineći dobro i ozdravljao sve kojima bijaše ovladao đavao“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je Svjetski dan bolesnika snažni trenutak prinošenja patnje za dobro Crkve i svijeta i poticaj svima da na licu bolesnoga prepoznaju obrise svetog lica Kristova koji je svojim trpljenjem, smrću i uskrsnućem, spasio čovječanstvo. Podsjetio je na riječ koncilskih otaca sa Sabora bolesnima i trpećima: „Niste ni napušteni, a ni beskorisni: Krist vas je pozvao i vi ste njegov jasni odsjaj!“.

 Tragom poticaja pape Benedikta XVI. u njegovoj poruci uz Dan bolesnika, da razmišljamo o liku dobrog Samarijanca iz Lukinog evanđelja, nadbiskup je rekao da time Gospodin pokazuje kakav stav mora zauzeti Kristov učenik prema ljudima u potrebi. Taj dan je poticaj da budemo velikodušni učenici Dobrog Samarijanca. „I nama je, snagom vjere i molitve poput Samarijanca, voditi brigu o onima koji su tjelesno ili duhovno ranjeni, kao i za sve koji su siromašni i traže pomoć. To se odnosi na pastoralne i zdravstvene djelatnike i na bolesnike koji su pozvani svoje stanje proživljavati s vjerom“ rekao je nadbiskup, dodavši da čovjek ne ozdravlja time što se kloni od patnje, izbjegava trpljenje i bježi od boli, nego time što se trudi prihvaćati nevolje, po njima sazrijevati i naći smisao u jedinstvu s Kristom koji je patnje podnio s ljubavlju. „Godina vjere je povlaštena prigoda da svatko bude dobri Samarijanac prema drugome. U liku Samarijanca je Isus a u čovjeku koga su napali razbojnici Adam i cijeli ljudski rod koji je izgubljen i ranjen zbog grijeha. Treba pomagati ljudima da cijene ljudsku i duhovnu vrijednost svoga trpljenja, kako bi mogli služiti kao primjer i poticaj“ rekao je nadbiskup. Ljudi koji osjećaju teret križa i patnici su miljenici Božjeg kraljevstva, braća trpećeg Krista i s njim, ako to žele, spašavaju svijet.

„Svjetski dan bolesnika je prigoda razmišljati o tajni trpljenja i biti osjetljiv prema bolesnoj braći i sestrama. Poželio bih svima, koji izravno ili neizravno skrbe za bolesne, da uvijek budu pozorni na njihove potrebe. Neka im sveti Luka, apostol i liječnik, pomogne prepoznavati i otkrivati na licima bolesnika crte Krista, čovjeka vična patnjama. Tada će i oni lakše moći pronalaziti izvore vedrine i pouzdanja kod uskrslog Gospodina“ rekao je mons. Puljić i povjerio Gospi, koja uslišava molitve iz svetišta patnje, da majčinskim zagovorom pomogne svima koji rade u zdravstvenoj skrbi kako bi bili vjerodostojni svjedoci Kristove ljubavi.

 

Ines Grbić