DON MILIVOJ BOLOBANIĆ – DIJECEZANSKI UPRAVITELJ ZADARSKE NADBISKUPIJE

Don Milivoj Bolobanić imenovani je dijecezanski upravitelj zadarske nadbiskupije. Tako je u subotu 30. siječnja u zadarskom Ordinarijatu odlučio Zbor savjetnika zadarske nadbiskupije od šest svećenika koje je imenovao mons. Prenđa. U ponedjeljak 1. veljače don Milivoj je kao upravitelj počeo obavljati službu u uredu zadarskog nadbiskupa u Ordinarijatu. Služba upravitelja znači preuzimanje nadbiskupovih dužnosti, ali ne može podijeliti sakrament sv. reda. “Važno je da biskupija funkcionira, da se ne osjeti da je smrću nadbiskupa stao život nadbiskupije. On se mora dalje nastaviti: ustanove i uredi u nadbiskupiji, župe, svećenici i laici. Mora biti netko tko to nadgleda, daje podršku i poticaje da ne stane život, do imenovanja novog nadbiskupa. Samo ćemo dalje raditi; neka se nastavi redoviti život u nadbiskupiji” rekao je don Milivoj, 73-godišnji svećenik rodom s Oliba. To je drevna glagoljaška župa koja je zadarskoj nadbiskupiji dala najveći broj svećenika, njih 176, te nadbiskupa Vinka Pulišića. Don Milivoj je župnik Marije Kraljice mira na Stanovima u Zadru i odlučio je zadržati službu župnika, što mu olakšava i djelovanje župnog vikara u župi na Stanovima koju vodi od 2006. g. Rođen je 15. veljače 1937. g. na Olibu, sjevernom otoku zadarskog arhipelaga. Osnovnu školu završio je 1947. g., a Klasičnu gimnaziju 1954. g. u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević u Zadru. Teologiju je diplomirao 1962. na KBF-u u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1961. g. Njegova prva župa bila je Privlaka od 1961. g., zatim Zemunik od 1968. g. kad je bio i dekan Zemuničkog dekanata. Od 1970. g. 21 godinu bio je župnikom svetišta sv. Šime u Zadru, a od 1975. g. poslužuje i župu Crno. Od 1988. g. imenovan je dekanom Zadarskog dekanata. Od 1991. g. tijekom Domovinskog rata župnik je u Biogradu n/m i dekan Biogradskog dekanata. God. 1996. nadbiskup Prenđa ga imenuje generalnim vikarom zadarske nadbiskupije, a 1999. godine preuzima službu župnika katedrale sv. Stošije u Zadru. God. 2001. imenovan je kanonikom Stolnog kaptola sv. Stošije. U dva mandata bio je tajnik Svećeničkog vijeća zadarske nadbiskupije, a obavljao je i dužnost predsjednika Dijecezanskog vijeća za pastoral mladih. Bio je i predsjednik Dijecezanskog vijeća za proslavu Jubileja 2000 godina kršćanstva. Kao svećenika zauzetog u pastoralu poznaje ga puk Zadra i cijele nadbiskupije, mnogi iz Hrvatske i svijeta gdje je predvodio duhovne vježbe i seminare.

Don Milivoj je podsjetio da je s nadbiskupom Prenđom bio povezan, bio mu je i župnik dvije godine u Zemuniku dok još nije slavio svoju prvu misu. Smatra da je na njegov izbor utjecalo to što je već bio generalni vikar, pa poznaje način funkcioniranja službi. Vikar je bio pet godina u teškim danima poraća, kad je nadbiskup Prenđa preuzeo nadbiskupiju 1996. g. Tada je bio župnik Biograda i predvodio je duhovne obnove prognanicima u hotelima, pomagao katehezi po župama. Želeći i dalje intenzivan rad s ljudima, zamolio je mons. Prenđu da ga razriješi službe vikara. Don Milivoj je izrazio želju da se nastavi rad u započetoj pripremi SHKM-a jer je uloženo puno truda i sredstava, pripreme su odmakle i smatra da je to važan događaj za nadbiskupiju i Crkvu u Hrvata.

Na početku konferencije, kao dijecezanski upravitelj, zahvalio je svim strukturama crkvenog i društvenog života u Hrvatskoj i inozemstvu, od pojedinaca do najviših razina, te svim medijima, za izraze sućuti, suosjećanja i blizine koju su proteklih dana na razne načine izražavali nadbiskupiji povodom smrti mons. Prenđe. “Uime klera, redovništva i vjernika laika zadarske nadbiskupije hvala svima za sudjelovanje u dostojanstvenom molitvenom ispraćaju nadbiskupa Prenđe. Vaši su izrazi toplog ljudskog i kršćanskog suosjećanja dodatno osvijetlili koliko je lik našeg blagopokojnog nadbiskupa dotaknuo srca mnogih i koliko je njegovo pastirsko služenje mnoštvu ljudi i ustanova u domovini i svijetu bilo Božji dar, primjer, poticaj i ohrabrenje na životnim putevima” rekao je don Milivoj.

Ines Grbić