SCENSKI PRIKAZ SJEMENIŠTARACA ‘VJERA RODA MOGA’ U KATEDRALI SV. STOŠIJE

Sjemeništarci Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru kao jedan od događaja u Godini vjere u Zadarskoj nadbiskupiji u nedjelju 13. siječnja u katedrali sv. Stošije u Zadru pred širom javnošću izveli su dramsko-glazbeni scenski prikaz ‘Vjera roda moga’ autora mons. dr. Eduarda Peričića.

Redatelj mo. Žan Morović, regens chori katedrale sv. Stošije, zadužen je i za kostimografiju i scenu tog crkveno-povijesnog teksta o mučeničkoj i slavnoj 13-stoljetnoj vjernosti Kristu i povijesti hrvatskog naroda koji je pred naletima osvajača opstao kroz stoljeća. Tonči Tičić bio je zadužen za ton i svjetlo koje je dodatno doprinijelo dramatici izvedbe.

U događaju je sudjelovao i Katedralni zbor sv. Stošije pod ravnanjem Morovića i u orguljaškoj pratnji Dragana Pejića koji su recital upotpunili izvedbom skladbi: Kartular samostana benediktinki sv. Marije u Zadru – Sanctus, 11. st. Svrši stopi moje (K. Odak), Jadranu (J. Gotovac), Oče naš (N. Kedrov), Phos hylaron  (Ž. Morović), Sva si ljepa (O. K. Kolb), Ti si Petar (Š. Marović) te Do nebesa (A. Smolka). Opisane teme su dolazak Hrvata u današnju domovinu iz Bijele Hrvatske, pokrštenje, vjerni i smjeli hrvatski vladari koji su uz Božju pomoć i slogom naroda jačali državu i branili svoje, knez Branimir koji je Hrvatsku usmjerio prema Zapadu te je s ninskim biskupom Teodozijem učvrstio Hrvate u vjernosti Svetoj Stolici.

Opisano je kako je papa Ivan VIII na Uzašašće Gospodinovo 879. g. blagoslovio hrvatski narod i potvrdio samostalnost hrvatske države. Prikazana je i tema Glagoljaši-Grgur-Latinaši. Istaknuto je kako nijedan katolički narod na Zapadu do Drugog Vatikanskog koncila nije imao što i Hrvati od vremena Branimira – svoj jezik u liturgiji. Teme su još i Antemurales, Ni vrata paklena neće je nadvladati te Retrospektiva. Taj je recital u Zadru bio izveden i 1979. i 1989. g. povodom proslave Branimirove godine, u zahvalnosti precima koji su nam prenijeli duhovne vrednote, ustrajni u obrani vjere i domovine.

U prigodnoj riječi na kraju prikaza zadarski nadbiskup Želimir Puljić zahvalio je izvođačima i sjemeništarcima na dojmljivoj interpretaciji teksta istaknuvši da je njegova poruka četverostruka vjernost Hrvata: Bogu, Mariji, papi i svome rodu: “To je glavna nit, obilježava nas kao narod i poručuje nam: Ostanite na toj liniji vjernosti Petru i Mariji. To su naša dva svjetla. Zato se s ponosom nazivamo da smo narod Petra i Marijin narod. Hvala što ste nas Recitalom potaknuli da o tome više razmišljamo” zaključio je mons. Puljić.

Ines Grbić