BOŽIĆNA MISA U KATEDRALI SV. STOŠIJE U ZADRU

Božić je povijesna i nadpovijesna stvarnost rođenja Božjeg Sina u kojem nam je ponuđeno spasenje i otkupljenje, a u otajstvu betlehemske noći objavljena nam je pouzdana i darovana nada, rekao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić koji je na Božić u utorak 25. prosinca u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio svečano misno slavlje. Po Isusovom rođenju cijelom svijetu došlo je svjetlo. Tragom riječi proroka Izaije kako narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku, mons. Puljić je istaknuo da smo radosni i Bogu zahvalni što pripadamo narodu koji već 14 stoljeća u tom svjetlu hodi.

„Svjetlo su otkrili, svjetlo  prihvatili, i to svjetlo do nas je stiglo. To svjetlo moramo dalje predati. U svome srcu pobudimo osjećaj zahvalnosti svima koji su to svjetlo prihvatili. Ivan kaže, svojima dođe, njegovi ga ne primiše. Ne daj Bože da se to dogodi generaciji iza nas. I mi smo odgovorni i obvezni tu Riječ i to svjetlo prenijeti budućnosti“ naglasio je mons. Puljić, dodavši da božićnom mismo osobito želimo zahvaliti za bližnje, obitelj i sve kojima dugujemo da smo to svjetlo upoznali i da vjeru ispovijedamo.

„Bog se utjelovio u ljudskoj povijesti jer je čovjeka volio i jer se raduje čovjeku. Kako je to lijepo i utješno čuti i doživjeti. Mogli bismo reći da je Bog poželio vidjeti čovjeka, biti mu blizu u njegovoj muci i patnji, pomoći mu u njegovom zemaljskom hodu. I odlučio je, nakon što je na više načina govorio ocima po prorocima, progovoriti u Sinu koga postavi baštinikom svega” rekao je nadbiskup. Bog nam je u svome Sinu priopćio plodove kreposti, obogatio nas je blagom svoje milosti, otkrio nam istinu i pozvao nas među baštinike vječnog života. Nadbiskup je poželio da božićni događaj ne shvatimo neispravno i da ga ne kitimo krivim ruhom. “Božić je, naime, blagdan siromaha, dan razbaštinjenih i napuštenih. Bog se i danas rađa u tolikim siromašnim predgrađima velikih metropola, u tolikim humanitarnim naseljima suvremenih prognanika za koje nema mjesta u mnogim gradovima i selima. Bog se i ove godine rađa u srcima ucviljenih, poniženih i ožalošćenih. Novorođeni je i danas blizu čovjeku patniku” istaknuo je mons. Puljić.

Uputivši svima blagoslovljenu Novu godinu, da bude ispunjena mirom, radošću, prosperitetom i blagostanjem, nadbiskup je poželio da veselo slavimo dolazak našeg spasenja i otkupljenja na zemlju zaključivši: “U djetetu Isusu, koga je rodila Marija, dogodio se Božji poklon – dar zemlji, svim ljudima, svim vremenima i svim narodima.  On je jedini Spasitelj. Zato se rodio i došao na svijet. Uočimo taj sveti i blaženi čas, pa obdareni darom neba budimo jedni drugima božićni dar na zemlji, bližnjima i svim narodima”.

 Ines Grbić

 

.