DAROVI GENERALU ANTI GOTOVINI U SVETIŠTU SV. ŠIME NA MISI ZAHVALNICI

Hrvatski umjetnik, hrvatska galerija i hrvatsko svetište – htjeli su prigodno darovati generala Antu Gotovinu koji je sudjelovao u misi zahvale za oslobađajući pravorijek našim generalima u utorak 27. studenog u crkvi sv. Šimuna u Zadru. Generalu je uručena i uokvirena Zahvala s motivom slike Dinija, a u primopredaju darova uveo je pozdravni govor Ines Grbić u kojem je opisana poruka i sadržaj uručenih darova.

„Poštovani i dragi Gospodine Generale! Dar zahtjeva uzdarje. Vašem daru želimo zahvaliti znakom pažnje koji ujedno odgovara i darovitosti koju je Vama Bog dao, slikarskom i likovnom talentu Vaše osobe. Za sve što ste Vi nama, svojoj zemlji i narodu, snagom svoga uma, tijela i duše učinili u obrani hrvatske domovine i slobode, istaknuti akademski slikar Josip Botteri Dini, Galerija hrvatske sakralne umjetnosti Laudato i svetište sv. Šimuna žele Vas prigodno darovati. Velika želja umjetnika Dinija bila je susresti Vas, ni ne sluteći da će se pružiti prilika da bi Vam i ruku mogao stisnuti i osobno Vas darovati. Prije točno dva mjeseca, na Laudatovoj likovnoj koloniji u Petrčanima, providnosno je bio nadahnut naslikati motive koji u cijelosti ocrtavaju kontekst veličanstvenog susreta Vas, Vaših sugrađana i tolikih drugih ljudi koji su na blagdan sv. Krševana pohodili Zadar želeći Vas pozdraviti i podržati. ‘U počast Zadru’ naziv je slike u tehnici akrilik na kojoj Dini žarkim i toplim bojama, znakom raspoloženja i stanja duha kojim ste Vi s braniteljima oslobađali domovinu, prikazuje katedralu sv. Stošije, u kojoj smo netom Bogu zahvalili za još jedan dar slobode po haškoj presudi. Tu je i motiv neustrašivog konjanika i viteza, na čiji blagdan se to zbilo, sv. Krševana, zaštitnika tritisućljetnog grada čije je drevno ime također na slici – Iader.

Darujemo Vam i papinu krunicu, te od Grada Zadra i Turističke zajednice nagrađene autentične, najnovije suvenire u produkciji Galerije Laudato čiji je idejni začetnik producentica i direktorica Laudata, Ksenija Antonija Abramović. Riječ je o Škrinjici sv. Šimuna, izrađenoj od terakote, akademskog kipara Ante Guberine. Te DVD dokumentarnog filma ‘Luka 2,25 – Priča o sv. Šimunu’, redatelja Marija Raguža, koji na jedinstveni način otkriva priču o proroku sv. Šimunu, koji je držao dijete Isusa na svojim rukama u jeruzalemskom hramu, a tijelo mu počiva u dragocjenoj škrinji u ovom svetištu.

I za kraj, zanimljiva crtica za koju ste možda i čuli. Ovih su dana naš poluotok pohodila djeca OŠ Zadarski otoci s Bilog briga. U tom je predjelu osobito afirmiran lik Vašeg suborca i hrvatskog heroja poginulog na uzvisini Tulovih greda, Damira Tomljanovića Gavrana. E pa dijete iz te škole, upitano da navede imena zadarskih zaštitnika, a kažu nam svi, ‘Imate ih kao nitijedan drugi grad’ – zato nam valjda i ide, odgovorilo je: Stošija, Šime, Krševan, Zoilo i Gotovina. Ne pripisujemo Vam božanski kult štovanja, ali sigurno ste svojim živim duhom i djelovanjem bili i ostali, poput štita rimskog vojnika Krševana, zaštitnik Zadra i Hrvatske. Darove će Vam uručiti akademski slikar Josip Botteri Dini, direktorica Laudata Ksenija Antonija Abramović i upravitelj svetišta sv. Šimuna i kancelar Zadarske nadbiskupije, don Josip Lenkić. Gospodine Generale Pukovniče Gotovina! Duh je pokret i akcija, pa i kad miruje. I zato, za nas niste i nikad nećete biti u miru, kako Vam to službeno na nekom papiru od ustanove ovoga svijeta, piše – veliko i srdačno Hvala!“

 Ines Grbić