KONFERENCIJA ZA MEDIJE CARITASA ZADARSKE NADBISKUPIJE

P1014958Na Konferenciji za medije Caritasa zadarske nadbiskupije održanoj u utorak 1. prosinca u dvorani njihove zgrade u Zadru zadarski nadbiskup Ivan Prenđa i ravnatelj zadarskog Caritasa don Ivica Jurišić najavili su aktivnosti u Došašću. Brojčanim pokazateljima opisali su što je Caritas učinio za najugroženije u godini recesije. Za šest programa Obiteljskog savjetovališta i osam programa u Socijalnoj službi za sve uzraste zadarski Caritas u 2009. godini izdvojio je  3.044,000 kuna, od čega su najveća milijunska izdvajanja za Pučku kuhinju i socijalno zbrinjavanje 470 obitelji. U tome je zadarska nadbiskupija sudjelovala s trećinom troškova, uz dodatna podmirenja plaća 30 zaposlenika u Caritasu. Ostali izvori financiranja su Grad i Zadarska županija, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi te humanitarne akcije. “Caritas je institucija koju poštujemo jer osjećamo koliko je zauzet za čovjeka koji je pitanje svakog društva i u svakom vremenu. Čovjekov život postaje zanimanje Caritasa od jutra do večeri; zapravo jedino pravo zanimanje jest čovjek” rekao je mons. Prenđa. U Pučkoj kuhinji u Zadru i Benkovcu Caritas dnevno podjeljuje 400 obroka; u školovanju djece mjesečno pomaže 104 obitelji, uz dodatna ulaganja Caritasa u troškove 59 obitelji za udžbenike i školski pribor, učenički i studentski dom, ekskurziju i obrazovanje odrasle osobe. U Obiteljskom savjetovalištu plugodišnji tretman u Školi za roditelje završilo je njih 20, šestomjesečni psihosocijalni tretman počinitelja obiteljskog nasilja 17 korisnika, održane su psihološko duhovne radionice za djecu od 1. do 4. raz, priprema za komunu, program ‘Zajedno u prevenciji’ u suradnji župa i škola, terapijski rad, a Caritas je omogućio i izvršenje odgojnih mjera humanitarnog rada za maloljetnike koje su im izrekli sudovi.

Stalnu novčanu pomoć prima 227 obitelji a jednokratnu 44. Pomoć u obiteljskim paketima prima 31 obitelj; troškove struje i vode Caritas mjesečno pokriva za 34 obitelji, kupnju lijekova 51 obitelji. Od siječnja 2010. g. Pučke kuhinje će korisnicima osigurati i nedjeljni obrok kojeg će podići subotom. Zadarska Pučka kuhinja distribuira dnevno 36 obroka i na područje Biograda, a benkovačka obuhvaća i područje općine Stankovci. U program pomoći i njege u kući uključeno je 36 korisnika; podrazumijeva uređenje i pospremanje stana, nabava potrebnog za domaćinstvo, odlazak u ljekarnu i plaćanje računa. Prenoćište za beskućnike ‘Sv. Vinko Paulski’ brine o 33 korisnka, od toga tri žene. U procesu je prenamjene da bude Prihvatilište čime bi se šestorici stalnih korisnika omogućio cjelodnevan boravak, a od nedavno im je omogućen poludnevan boravak u Pučkoj kuhinji kad uz volontere sudjeluju u socijalizacijskim radionicama. U program Pro vite uključena je 81 majka a podrškom  Caritasa rođeno je 33 djece. Boravak za djecu iz rizičnih obitelji pohađa 32 djece od 1. do 4. raz., a za njih i beskućnike Caritas priređuje i izlet. Caritas je novčano sudjelovao i u gradnji obiteljskih kuća u Podgrađu, Pakoštanima, Smilčiću, kupovini invalidskih kolica za dijete iz Obrovca, kupnji tri lifta za invalide a novčano je pomagao i udruge.

U predstavljanju adventskih akcija istaknute su akcija ‘Za 1000 radosti’ koja će se održati 15. i 16. prosinca sa štandovima prodaje prigodnih artikala na Narodnom trgu i City Galeriji u Zadru te ispred župne crkve u Benkvcu. U četvrtak 17. prosinca nadbiskup Prenđa će pohoditi zadarski Caritas i susresti sve djelatnike i korisnike programa. U petak 18. prosinca Hrvatska vojska iz vojarne u Zemuniku će se odreći svog ručka tog dana i donirati ga korisnicima Pučke kuhinje; obrok će im podijeliti piloti Hrvatske vojske. U siječnju 2010. g. zadarski Caritas obilježava 20 godina svog djelovanja, a u rujnu sljedeće godine u Zadru organizira 4. nacionalni susret prihvatilišta za beskućnike.

Ines Grbić