GRADONAČELNIK ČESTITAO OPATICI ANASTAZIJI IMENDAN

Čestitke, zahvala i poticaj da zajedno sudjeluju u radu za korist grada sadržaj je susreta benediktinki sv. Marije u Zadru i zadarskog poglavarstva održanog u nedjelju 15. siječnja u vijećnici ženskog benediktinskog samostana u Zadru. Gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić sa suradnicima čestitao je opatici Anastaziji Čizmin imendan na svetkovinu sv. Stošije te je zahvalio koludricama na čuvanju i promicanju sakralne baštine, podršci u vršenju građanske vlasti za opće dobro, što nalažu i pravila zajednice. „Čestitam blagdan sv. Stošije, višestoljetne zaštitnice naše nadbiskupije. Tom tradicijom želimo izraziti poštovanje opatici, svim benediktinkama, stoljetnom radu i opstanku. Samostan djeluje gotovo tisuću godina te je i u krizama svih stoljeća molitveno i duhovno pomogao opstojnost grada“ rekao je Vrančić, zahvalivši i osnivačicama, Čiki i Vekenegi. Podsjetio je kako su koludrice i za velikih stradanja u Drugom svjetskom ratu čuvale i očuvale crkveno blago skriveno u zvoniku sv. Marije. Tadašnja opatica Benedikta Braun hrabro ga je uskratila dati talijanskom okupatoru i očuvala kao hrvatsko blago. Podsjetio je i na život koludrica u izbjeglištvu nakon rata i povratak u obnovljeni samostan 1970. g. U samostanu je sad 19 koludrica, dvije novakinje. Rade i u Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti. „Poštovanje izražavam i današnjem djelovanju. U samostanu djeluje i Osnovna glazbena škola sv. Benedikta, kulturna i restauratorska djelatnost, u gostinjcu sestara žive studentice. Sve je to značajni dobitak za Zadar. Uz vašu duhovnu pomoć, oboružani ljubavlju prema našem gradu, na sve načine činimo i radimo sve što je dobro za naš grad“ rekao je gradonačelnik u srdačnom susretu.

 

„Hvala na istim mislima na što nas potiče i Sveto Pismo. Pavao piše ‘Budite iste misli, istu ljubav njegujte i tako djelujte’. Da nije bilo toga, ne bismo prevalili 1000 godina i nedaće. Živimo postojanost u krepostima vjere, nade i ljubavi. Onima koje će nas naslijediti toga neće uzmanjakti. To nastojimo pokazati međusobno i svima koji nam dolaze“ rekla je opatica Čizmin, s radošću ustvrdivši kako se ponovno rađa škola koja je od Drugog svjetskog rata bila u katakombama, poput sv. Stošije u zatvorskoj ćeliji. „Ipak je nastavila djelovati. Mi smo nekoliko generacija polako i tiho poučavali. Iznikla je građanska škola s pravom javnosti koju pohađa stotinu djece. Trudimo se i da zaživi vrtić za najmlađe, za budućnost našeg grada. Nastojimo u djecu usaditi osmijeh i sve ostalo. Oni su sretni i zadovoljni što su među nama. Kad se netko ima snage nasmijati i zapjevati, znači da je dobro raspoloženje u njegovom duhu. To želimo svima, ne samo na blagdan sv. Stošije, nego uvijek, svugdje i svakome, bilo sretno i blagoslovljeno. Vi uvijek imate podršku od nas, i molitvenu“ rekla je Čizmin zahvalivši poglavarstvu na podršci.

 

Sv. Benedikt je zaštitnik Europe, zadarske benediktinke su druga najstarija takva zajednica u svijetu, pa je susret bio prigoda i za osvrt na europska kretanja u Hrvatskoj. „Koludrice idu na glasovanje. I na referendumu će svaka po savjesti izabrati što misli da je pozitivno za naš zajednički hod i razvoj u državi. I u našoj vijećnici sve važne odluke donosimo tajnim glasovanjem, slobodnim pristupom. Ako smo iste misli, istog nadahnuća i iste ljubavi, mora biti dobro“ rekla je opatica naglasivši potrebu savjesnog poštivanja Božjeg glasa i odgovornosti za opće dobro naroda. „Ako to nekog imalo žulja, ipak nikad ne bi smio pretpostaviti osobna htijenja pred zajedničkim. Mi to znamo iz iskustva u zajednici. Jedna osoba ne smije ići za tim da se njena traženja ostvare nauštrb zajednice. Zajedničko dobro je uvijek na prvom mjestu. Europa i cijeli svijet su naučili od sv. Benedikta kako se glasa, demokratski živi i ponaša. Pravila se nisu promijenila, u sudjelovanju i odlučivanju za dobro i napredak. Tko je oplemenio Europu, tko je donio kulturu u polju, građevinarstvu, slikarstvu? Benediktinci! U nečemu se europski narodi integriraju u Hrvatsku. Neka nastave crpiti iz onoga što je dobro u Hrvatskoj. Tko je u Zadru pisao i prepisivao kodekse, gradio crkve? Benediktinci. Nemamo se čega sramiti. Iz cijele Europe i svijeta dolaze kod nas gledati uzor ranoromaničkog zvonika. Mi ga imamo. Oni neka grade“ rekla je opatica Čizmin zaključivši: „Božja su vremena i vjekovi. On kraljuje, vlada i pobjeđuje! Ne trebamo se ničeg bojati. U njegovoj smo ruci, na njegovom smo dlanu kap koju s ljubavlju i nježno gleda“. Gradonačelnik je opatici darovao treću knjigu o povijesti Zadra pod nazivom „Zadar za Austro-Ugarske uprave” u izdanju Matice hrvatske, a opatica gradonačelniku ikonu sv. Stošije i ručno izvezeni rad. Samostan su taj dan posjetili i blagdan čestitali brojni oblati, laici, poštovatelji karizme sv. Benedikta koji podržavaju i pohode koludrice cijele godine.

 

Ines Grbić