ZADAR: Prvi dan Trodnevnice uoči svetkovine Presvetog Srca Isusova na Voštarnici

U utorak, 13. lipnja, na blagdan sv. Ante Padovanskog, u Župi Presvetog Srca Isusova u Zadru započela je trodnevna duhovna priprava za župnu svetkovinu koju predvodi fra Renato Galić, pomoćni odgojitelj bogoslova u Samostanu Bezgrešnoga začeća BDM u zagrebačkoj Dubravi. Trodnevna duhovna obnova započela je molitvom Zlatne krunice i litanija u čast Srca Isusova koju je predmolio župnik fra Bojan Rizvan i koji je prigodnim riječima pozdravio predvoditelja duhovne obnove. 

Na početku nagovora fra Renato je spomenuo kako Crkva danas slavi sveca svega svijeta sv. Antu čiji nas život ne potiče samo na utjecanje u njegov zagovor, nego i na nasljedovanje njegova primjera. “Svetost je poziv upućen svakome od nas, zato i naša zagledanost u svece, treba nam pomoći da ih nasljedujemo u svojem životu, takvom kakav on jest.” Predvoditelj trodnevnice se osvrnuo na riječi sv. Franje Saleškog da gdje god se i u kojem god se životnom staležu nalazili, možemo i moramo težiti za savršenim, odnosno svetim životom. 

“Mi kršćani često priželjkujemo savršene uvjete i mislimo kad bi sve bilo posloženo da bismo tada mogli živjeti sveto. Ali iz povijesti kršćanstva učimo kako je takvih trenutaka vrlo malo. Puno je više je onih u kojima naizgled nema uvjeta za život svetosti”, naglasio je fra Renato prisjećajući se kulinarskih emisija u kojima natjecatelji u ograničenom vremenu moraju odabrati određeni broj namirnica od kojih moraju napraviti vrhunsko jedno. “Tako je i u kršćanskom životu, ono malo što imamo moramo iskoristiti i od toga napraviti neko korisno djelo” te se zapitao što to svatko od nas posjeduje da bi mogao iskoristiti za život svetosti. Odgovor je ponudio kroz naziv knjige “Stvari iz svakodnevnog života” naglašavajući kako svatko od nas ima svoju svakodnevnicu. “Svakodnevnica je ono što imamo i to je pojam koji ne govori o posebnome, nego o onom redovitom. Naš život je poprilično isti, obični, svakodnevni, zato je upravo to mjesto gdje možemo ostvariti svoju svetost”, rekao je fra Renato. 

U daljnjem promišljanju propovjednik se osvrnuo na evanđeoski odlomak o svadbi u Kani Galilejskoj gdje u slici vode možemo vidjeti tu običnost svakodnevice. Nakon svakoga slavlja važno je znati vratiti se u svoju svakodnevnicu unatoč tome što rutina može biti razlog naših svađa i netrpeljivosti. “Svakodnevnica je mjesto gdje ja živim kršćanski život”, naglasio je fra Renato te podsjetio kako “voda nema ni okusa ni mirisa ni boje, a Krist od toga načini vino koje iznenađuje i okusom i bojom i kvalitetom. Možda ne cijenimo vodu u svom životu, sve bismo drugo radije koristili nego ono što imamo tu svakodnevno”, rekao je predvoditelj prisjećajući se kolegija iz vremena studija koji se bavio pitanjima misiologije te naglasio kako ne treba ići daleko da bismo bili misionari. “Možemo evangelizirati i kad izađemo iz zgrade i pozdravimo svog susjeda. Nisu potrebna neka velika djela da bismo bili misionari. Možda je nekad lakše otići u neku misijsku zemlju, nego ostati u svojoj obitelji”, rekao je fra Renato zaključujući kako je i u pouskrsnim događajima Galileja kao znak svakodnevice mjesto u kojima se Gospodin susreće s učenicima utemeljujući njihovu vjeru. 

U homiliji euharistijskog slavlja predvoditelj se duhovne obnove osvrnuo na naviještenu riječ Evanđelja koja govori o Kristovu poslanju koje predaje učenicima da propovijedaju Radosnu vijest svemu stvorenju. Naglasio je kako je i sv. Ante dionik tog poslanja te se u njegovom služenju Gospodinu očitovalo da je Bog surađivao i utvrđivao s njegovim navještajem. “U predaji franjevačkog bratstva i učenju sv. Franje stoji naglašena potreba propovijedanja ne toliko riječima koliko svojim djelima”, rekao je fra Renato, citirajući riječi sv. Antuna kako je “živa riječ kad život govori!” Osim toga, propovijednik je istaknuo i riječi sv. Antuna: “Različiti jezici jesu različita svjedočanstva za Krista, kao što su poniznost, siromaštvo, strpljivost, poslušnost” pozvavši okupljene da i sami imaju hrabrosti dopustiti Duhu Gospodnjem da progovori po njihovom životu. 

Nakon sv. Mise, uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je pjesmom animirao župni zbor predvođen s. Beatricom Bakić. U srijedu, nastavlja se program trodnevne duhovne priprave s početkom u 18:30 sati. 

B.R.

Foto: Župa Srce Isusovo