Zadarski ređenici, Mario Karadakić i Mladen Protić – biografski podaci

MARIO KARADAKIĆ, rođen 15. rujna 1998. godine kao četvrto od petero djece Gašpara i Ljubice, rođ. Čolakić. Kršten je 31. listopada 1998. godine u rodnoj župi Prikazanja BDM, Kistanje.

Godine 2013., nakon završene osnovne škole u Kistanjama, upisuje Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II. u Zadru kao sjemeništarac Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“.

Godine 2017., nakon položene mature, upisuje Filozofsko-teološki fakultet u Rijeci, kao bogoslov Zadarske nadbiskupije. Svoj put prema svećeništvu nastavio je u Rimu boraveći u zavodu „Germanicum et Hungaricum“ te studirajući na Papinskom Sveučilištu Gregoriana, na kojemu je i diplomirao 2022. godine.

Sveti red đakonata primio je 5. studenoga 2022. godine u rodnoj župi Kistanje.

MLADEN PROTIĆ, rođen 28. prosinca 1981. godine kao treće dijete Nikole i Danice, rođ. Torbarina. Kršten 1982. godine u rodnoj župi sv. Kasijana, Sukošan.

Godine 1996., nakon završene osnovne škole u Sukošanu, upisuje Ekonomsko-birotehničku i trgovačku školu u Zadru, a 2000. godine Ekonomski fakultet u Rijeci, na kojemu je i diplomirao 2006. godine. Nakon završenog studija dobiva radno mjesto u banci.

Godine 2016. ulazi u novicijat Hrvatske dominikanske provincije, a od 2019. godine bogoslov je Zadarske nadbiskupije.

Godine 2017. započinje studij na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Svećeničku formaciju započeo je u Isusovačkom kolegiju sv. Josipa na Jordanovcu, a završne dvije godine je proveo u Nadbiskupijskom bogoslovnom sjemeništu na Kaptolu u Zagrebu.

Nakon završenog studija, 2022. godine, nadbiskup mons. Želimir Puljić ga šalje na đakonsku godinu kao pastoralnog suradnika na župu sv. Ante u Zadru, a za đakona je zaređen 5. studenoga 2022. godine u Kistanjama.