VIDEO S POVODOM – Proslava SVETOG TRNA u Pagu – O Svetom Trnu i procesiji sa Svetim Trnom koja se nakon 77 godina održala 4. svibnja 2022. u Pagu

Proslava Svetoga Trna Isusova u Pagu slavi se 4. svibnja. To je jedinstvena relikvija koju već sedam stoljeća čuvaju paške benediktinke u svom samostanu u Pagu, a ima potvrdu Svete Stolice da je autentičan Trn koji se nalazio na glavi raspetoga Gospodina Isusa Krista za vrijeme njegove muke i smrti na križu u Jeruzalemu.

Javno čašćenje Svetog Trna obnovljeno je 2019. godine, kada je svečano misno u paškoj zbornoj crkvi predvodio tadašnji zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Bilo je to godinu dana nakon što su paške koludrice proslavile svoj visoki jubilej, 700 godina postojanja paškog benediktinskog samostana i nakon 74 godine što Sveti Trn nije bio izlagan pred pukom.

Sveti Trn javno se častio u Pagu 500 godina, od 1445. do 1945., kada su procesiju sa Svetim Trnom zabranile komunističke vlasti. Vlasti u komunizmu nisu dozvolile javno čašćenje i procesiju sa Svetim Trnom koja se kroz Pag do 1945. godine održavala pet i pol stoljeća.

Godine 2019. procesija sa Svetim Trnom nije bila održana zbog kiše. Godine 2020. i 2021. bila je održana misa u paškoj zbornoj crkvi, ali ne i procesija sa Svetim Trnom, zbog situacije s koronom.

Povodom proslave Svetog Trna, objavljujemo dokumentarni prilog kojega je zadarski Laudato TV centar snimio 2021., a Laudato TV prvi put ga je emitirao 2. travnja 2021. godine.

Nakon 77 godina, 4. svibnja 2022. u gradu Pagu ponovno je, prvi put iznova, održana svečana procesija sa Svetim Trnom koji se nalazio u trnovoj kruni na Isusovoj glavi za vrijeme njegove muke i smrti na križu.

Procesiju sa Svetim Trnom predvodio je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Hrvatskoj. Prije procesije ulicama grada Paga, nuncij Lingua predvodio je i svečano misno slavlje u zbornoj crkvi Uznesenja BDM u Pagu.

I. G.