SVETKOVINA SV. ŠIMUNA

p1012898Koncelebrirano svečano slavlje na svetkovinu sv. Šimuna, zaštitnika grada Zadra, u svetištu sv. Šimuna u četvrtak 8. listopada u zajedništvu s 30 svećenika predvodio je zadarski nadbiskup Ivan Prenđa. „Vjernicima je potrebna duboka svijest da vjera sve stvari rasvjetljuje novim svjetlom i očituje nam Božje nakane o cjelovitom čovjekovu pozivu. Zato Crkva nikad ne smije šutjeti što misli o čovjeku u svjetlu Božje nauke; o onome što bi trebalo preporučiti za izgradnju suvremenog društva, o tome što je ljudski život, koja je vrijednost čovjeka od začeća do prirodne smrti i koje je konačno odredište čovjekova života i povijesti” rekao je nadbiskup Prenđa, istaknuvši da to nije pitanje samo crkvenog učiteljstva, nego pitanje svakog vjernika, njegove hrabrosti i vjernosti. Zamolio je zagovor sv. Šimuna da nam pomogne dosljedno živjeti vjeru jer je on izgovarajući u hramu da je Isus svjetlo na prosvjetljenje naroda i spasenje Božje glasno i jasno na javnom mjestu svjedočio za Krista. Koliko je u vjerniku našeg vremena živa svijest o potrebi hrabrog svjedočenja vjere ljudima oko sebe, upitao je nadbiskup odbacujući primjedbe da je Crkva ambiciozna na političkom polju i da želi prevelik utjecaj na javni život. „Sveci su jasan govor kako vjera ne spada u intimno područje čovjeka nego smo poslani u svijet” poručio je mons. Prenđa istaknuvši da se Crkva nikad nije bojala suočiti s protivnim strujama. Nadbiskup je upozorio na relativizaciju vrijednosti pod krinkom demokratizacije i tolerancije i naglasio da Crkva uvijek želi Kristovim evanđeljem služiti čovjeku i društvu – jer vjera nije skup tvrdnji koje nemaju veze sa svakodnevnim konkretnim životom čovjeka.

p1012892„U javnosti se postavlja pitanje je li nam vjera u Boga darovana kao privatna stvar koja ostaje u zatvorenom prostoru našeg srca i stana? Ili je vrednota koju su roditelji dužni prenijeti djeci i navijestiti svakom čovjeku? Postoje jaki otpori u nekim krugovima prema stavovima Crkve o moralnim pitanjima koja se tiču života, obitelji, vjeronauka u školi, javnim očitovanjima i znakovima vjere u društvu. Želi se oslabiti katolički stav u tim pitanjima. Nije li to traženje od građana ove zemlje, vjernika, da svoju vjeru drže zbijenu na obiteljskom teritoriju, a da se Crkvi opet nametne prostor sakristije kao što je bilo u vrijeme komunizma” upozorio je nadbiskup i istaknuo da svaki pojedinac vjernik mora sebi znati odgovoriti na pitanje je li duh svijeta i praksa centara moći toliko jaka i zbunjujuća da se katolik u Hrvatskoj osjeća slabim i nesigurnim u vjeri. „Apostoli su bili svjesni i sigurni da nisu u pohodu koji želi zavladati, osvojiti, pokoriti. Crkva je uvijek znala da u temelju svega stoji poruka da je Bog ulazeći vidljivo u svijet htio biti čovjekov suputnik. Bog čovjeku nudi istinu o čovjeku, životu, obitelji i uzajamnom odnosu s čovjekom” istaknuo je mons. Prenđa.

p1012896Na Dan nezavinosti koji se slavi na blagdan sv. Šimuna nadbiskup je pozvao na molitvu za domovinu i njenu sigurnost, upozorivši da se rodoljublje kao evanđeoska vrednota ne smije omalovažavati i proglašavati agresivnim retrogradnim mentalitetom koji vapi za mračnim vremenima. „Katolička vjera uvijek zajedno govori o Bogu i o čovjeku. Krist je savršeni zakon sažeo u – ljubiti Boga i ljubiti bližnjega. Ta zapovijed ljubavi obuhvaća sva područja ljudskog života, samog čovjeka ali i njegov odnos prema Bogu i odnos prema drugom čovjeku” zaključio je nadbiskup Prenđa. Raka u kojoj počiva tijelo jeruzalemskog starca Šimuna ovu je osminu u njegovom zadarskom svetištu otvorena za iskazivanje štovanja puka koji tog sveca časti od 14. st. a od jutros ga pohodi tisuće hodočasnika iz cijele zadarske nadbiskupije.

Ines Grbić