GLAGOLJAŠKO MISNO SLAVLJE 50. GODIŠNJICE SVEĆENIŠTVA MONS. BOLOBANIĆA

„Svako je zvanje posebno i originalno. Nije preslika ni nečije drugo izdanje. Ono je osobni duhovni hod i rizik čiji je put posut trnjem, povjerenje pomiješano s patnjom, a obraćenje i križni put sastavni dio kruha svagdanjeg“ poručio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi misnog slavlja koje je povodom svoje 50. godišnjice svećeništva u nedjelju 3. srpnja u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio zlatomisnik don Milivoj Bolobanić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. „Misnički jubilej je prigoda razmišljati o svećeničkom poslanju u svijetu. Bog se služi siromašnim čovjekom kako bi po njemu bio nazočan među ljudima, a on djelovao u Božje ime. Ta Božja smjelost, da usprkos naše slabosti djelujemo u njegovo ime je velika. Bog bira ljude kako bi spašavao ljude. Bira slabe kako bi ozdravljao pala stvorenja i njihovim blagoslovom umanjile nevolje. Bira ograničene kako bi uprisutnio  tajne i dubine čovjekovom umu i očima“ rekao je mons. Puljić istaknuvši da su svećenici potrebni svijetu jer mu je Krist potreban, ljude treba trajno upućivati na duhovne i vječne vrijednosti. Svečanost pod okriljem Marijinog hvalospjeva ‘Veliča duša moja Gospodina’ okupila je brojne vjernike pridošle i izvan Zadra; don Milivoj je predvoditelj duhovnih obnova diljem Hrvatske te je misa završila zahvalama vjernika i zajednica povezanih s don Milivojem u njegovu svećeništvu. Misa je slavljena na staroslavenskom jer je prije 50 godina u zadarskoj katedrali don Milivoj svoju prvu misu glagoljao te je prema starom misnom obredu na početku molio ‘Pristupit ću Božjem žrtveniku, k Bogu koji razveseljuje mladost moju’. „Iako se životni prostor glagoljici suzio, ostala je prisutna u hrvatskoj duhovnosti i kulturi od 10. do 16. st. Nazivali su je dragocjenom posudom koja je čuvala narav jezika i postala pismom homilijara, lekcionara, misala i brevijara. Glagoljica je i pismo pjesama, romana, apokrifa i mirakula“ rekao je nadbiskup, podsjetivši da su glagoljicom napisani i najstariji hrvatski pravni spomenici, Vinodolski i Krčki zakon te su na njoj tiskane i prve hrvatske knjige, misali i brevijari u 15. st. „Glagoljica je u temeljima hrvatskog književnog jezika: od Bašćanske ploče, prvotiska Misala i Brevijara do Judite Marulića, Planina Zoranića i važnih tekstova 16. st.“ rekao je nadbiskup, dodavši da zato jubilarno slavlje don Milivoja vraća našim kulturnim i narodnim korijenima. „Dok slušamo skladni pjev pojedinih litugijskih dionica, čujemo jeku stoljeća. I Bogu zahvaljujemo i za dar jezika na kojem smo stoljećima mogli moliti i misu glagoljati“ poručio je mons. Puljić.

 

Svećenička godišnjica prigoda je zahvaliti Bogu na tom daru te se sjetiti ljudi koji su pratili svećenika na njegovom putu, rekao je nadbiskup. Ta je misa zahvala jubilarca Bogu, darovatelju svih darova te zahvala za njegove roditelje Marijana i Šteficu koju don Milivoj  nije upoznao. „Otac mu je prije 50 godina na mladoj misi rekao kako mu je Štefica prije smrti rekla neka pomogne Milivoju da bude svećenik. Don Milivoj je i u kriznim godinama nadbiskupije ustrajao i ostao dobar i vrijedan svećenik. Preko pokojne Štefice zahvaljujemo svim vrijednim majkama svećenika koje su već pod svojim srcem rodile njihovo zvanje.  Zahvaljujemo im za brojne žrtve i molitve kojima su pratili sinove da ustraju u svetom zvanju“ rekao je mons. Puljić dodavši da je to slavlje zahvala i za nadbiskupe, Matu Garkovića koji je 1961. g. don Milivoja zaredio, za Marijana Oblaka i Ivana Prenđu s kojima je 41 godinu surađivao. „Zahvaljujemo i za brojne svećenike, učitelje, za sve žive i pokojne vjernike koji su s vjerom razmišljali o riječima don Milivoja. Svećenički poziv je nezasluženi dar i otajstvo, a misnik poslužitelj tog otajstva. On ne obavlja službu kao i drugi u društvu. On čini što nijedno drugo biće ne može po sebi činiti: u ime Isusovo odrješuje od grijeha, zahvaljuje nad darovima kruha i vina i činom pretvorbe uprisutnjuje Krista Uskrslog“ rekao je nadbiskup, dodavši da je Isus svoje učenike nazvao prijateljima zamolivši ih da ostanu u njegovoj ljubavi. „Naš jubilarac pet desetljeća govori i propovijeda o toj ljubavi Božjoj. Neka njegov svećenički život bude do kraja dar i uzdarje. Neka se raduje i zahvaljuje Gospodinu što ga je odabrao kako bi po njemu ostvario svoje planove za naše vrijeme i ljude“ zaključio je nadbiskup Puljić.

 

Don Milivoj je zahvalio župljanima Kraljice Mira na Stanovima u Zadru gdje je župnik i svojim bivšim župljanima: Privlaka, Zemunik, Crno, Biograd, sv. Šime i sv. Stošija u Zadru. Zahvalio je Bogu što ga je odabrao i pozvao da bude njegov svećenik, na brojnim milostima kojima je darovao njega osobno i druge po njegovom svećeničkom služenju.

 

Ines Grbić