NADBISKUP ČESTITAO PAPI BENEDIKTU XVI. 60. SVEĆENIČKI JUBILEJ

Povodom 60 godina svećeništva pape Benedikta XVI., zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je Svetom Ocu čestitku koju je na kraju mise u utorak 28. lipnja, kad je za svećenike zaredio četvoricu kandidata, pred pukom u katedrali sv. Stošije u Zadru pročitao kancelar Zadarske nadbiskupije don Josip Lenkić. „Sa zahvalnošću se sjećamo znakovitog i veličanstvenog pastoralnog pohoda u Hrvatskoj početkom ovog mjeseca. Bilo je vrlo dirljivo čuti Vas kako na samom početku Vašeg pohoda kažete da dolazite u ime Krista kao hodočasnik te upućujete svoj srdačan pozdrav dragoj zemlji Hrvatskoj grleći sve njene stanovnike velikim zagrljajem. Prenosim Vam, Sveti Oče, radost svećenika, redovnica i redovnika, posebice mladih i obitelji članova Božjeg naroda iz moje Zadarske nadbiskupije, za Vaše utješne riječi koje ste nam upućivali tijekom Vašeg nezaboravnog pohoda. Osobno sam imao osobitu milost uputiti Vam u Hrvatskom Narodnom Kazalištu riječi pozdrava u ime predstavnika vjerskih zajednica, političkih, znanstvenih i kulturnih institucija, kao i iz područja umjetnosti, sporta i ekonomije.

Sveti Oče, koristim sretnu prigodu Vašeg 60-godišnjeg jubileja svećeničkog ređenja da Vam u ime svećenika, redovnica i redovnika, kateheta, studenata teologije i sjemeništaraca te u ime Kristovih vjernika laika nadbiskupije, uputim srdačne čestitke: Vivat, crescat et floreat“ piše mons. Puljić dodajući da će Zadrani uoči svetkovine svetih apostola Petra i Pavla na misi ređenja osobito misliti na papu i moliti Gospodina da ga sretno prati na zemlji i čuva od zla. „Upravljam žarku molitvu euharistijskom Kristu neka Vam udijeli potrebnu snagu za obavljanje svete službe koja Vam je povjerena, kako biste mogli ljudima našeg vremena objaviti svjetlo Krista, jedinog otkupitelja svijeta. Sveti Oče, u prigodi šezdesete obljetnice svećeničkog ređenja, želim Vam od Boga Oca svaki nebeski blagoslov, dobro zdravlje i obilje plodova nebeske milosti. S najljepšim željama Vašoj cijenjenoj Osobi kao i Crkvi koja je povjerena Vašoj očinskoj brizi, ostajem odan u Gospodinu“ zaključuje nadbiskup Želimir Puljić.

  

Na kraju mise ređenja u katedrali don Josip je predvodio molitvu za Svetog Oca. „Okoristimo se blagom koje nam Crkva pruža i molimo jedni za druge. Kao znak naše odanosti, radosti i zahvalnosti Bogu za dar Benedikta XVI. i njegovih šesdeset plodnih svećeničkih godina pomolimo se posebice za Crkvu i Papu: Molimo za svetu Crkvu Božju, neka se Bog udostoji mir joj udijeliti, ujediniti je i štiti po cijelom krugu zemaljskom, kako bi ustrajala postojanom vjerom u ispovijedanju imena Isusova. Molimo i za našeg papu Benedikta. Neka ga Gospodin, koji ga je odabrao u redu biskupstva, čuva zdrava i nepovrijeđena svojoj svetoj Crkvi. Neka uspješno vlada pukom svetim Božjim. A hrvatski narod neka ostane vjeran i odan Svetom Ocu te urešen kršćanskim krepostima napreduje ovdje na zemlji dok ne prispije u vječno spasenje“  molio je puk Zadarske nadbiskupije uz Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu.

 

Ines Grbić