ZAGREB: Održan redoviti polugodišnji sastanak Stalnoga vijeća HBK i Vlade RH

Redovni polugodišnji sastanak članova Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije na čelu s predsjednikom HBK zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem i s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem održan je u utorak 10. svibnja 2022. u sjedištu HBK u Zagrebu, priopćio je Tiskovni ured HBK.

Sastanak je održan uoči posjeta državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina Hrvatskoj, s kojim će se sastati i predsjednik Vlade Andrej Plenković te razgovarati o unaprjeđenju odnosa Hrvatske i Svete Stolice. Na sastanku je izražena predanost nastavku dijaloga Vlade i Katoličke Crkve o brojnim društvenim temama.

Razgovaralo se o daljnjoj pomoći Ukrajini koja je žrtva agresije te pružanju potrebne skrbi izbjeglicama, kao i posljedicama ruske invazije i kršenja međunarodnog prava za cijelu Europu. U tom kontekstu, predsjednik Vlade Plenković izvijestio je o svom posjetu Ukrajini u povodu Dana Europe te sastancima s ukrajinskim državnim vrhom. Naglasio je da Hrvatska odlučno stoji uz ukrajinski narod te da je Vlada dosad pružila snažnu financijsku, humanitarnu i svaku drugu pomoć Ukrajini te odlučno podupire njezin europski put, što će i nastaviti činiti.

Predstavnici HBK na tragu snažnih nastojanja pape Franje istaknuli su važnost poduzimanja napora oko postizanja mira i što bržeg okončanja rata koji je izazvao brojne ljudske žrtve te velika materijalna razaranja. Pozdravili su dosadašnje napore Hrvatske u tome smjeru te iskazivanje solidarnosti i pružanje pomoći kako izbjeglicama koji su došli u našu zemlju tako i ljudima pogođenim ratom u samoj Ukrajini. U tome smislu izrazili su potrebu nastavka angažmana države i cijeloga društva. Pritom su podsjetili na ulogu Hrvatskog te nadbiskupijskih i biskupijskih Caritasa koji su se od prvoga dana rata uključili u pomaganje izbjeglicama i prikupljanju i slanju pomoći u Ukrajinu.

Sugovornici su se na sastanku osvrnuli na aktualnu situaciju u BiH te istaknuli važnost daljnjeg zauzimanja za ravnopravan položaj hrvatskog naroda i boljitak cijele zemlje. Posebno su prepoznata nastojanja Katoličke Crkve u BiH oko očuvanja identiteta hrvatskog naroda te zalaganja za dijalog i miran suživot među svim narodima i građanima BiH, kao i niz projekata Vlade koji su od značaja za Hrvate u BiH.

Uzimajući u obzir inflatorne pritiske te porast cijena energenata, predsjednik Vlade predstavio je poduzete mjere i aktivnosti za ublažavanje udara na standard hrvatskih građana i obitelji, s osobitom brigom o onima koji su najugroženiji u društvu.

Razgovaralo se i o daljnjoj suradnji u procesu obnove sakralnih objekata te korištenju sredstava u okviru Državnog proračuna i Fonda solidarnosti EU-a za potrebe obnove nakon potresa.

Na sastanku su sudjelovali svi članovi Stalnoga vijeća HBK: predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, potpredsjednik HBK zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predsjednik Komisije HBK za odnose s državom splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Porečke i pulske biskupije Dražen Kutleša, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i gospićko senjski biskup Zdenko Križić. Uz njih na sastanku je sudjelovao i generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen-Koržinek, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

IKA

Foto: Goran Stanzl, PIXSELL / IKA