HKR POČEO EMITIRATI POSEBNI PROGRAM UOČI PAPINA DOLASKA

IKA, 19.04.2011

Zagreb, (IKA) – Hrvatski katolički radio je na Papin dan, 6. obljetnicu izbora kardinala Josepha Ratzingera za poglavara Katoličke Crkve, započeo emitiranje posebnoga programa uoči dolaska pape Benedikta XVI. u Hrvatsku. Prigodni program otvoren je razgovorom s apostolskim nuncijem u RH nadbiskupom Marijom Robertom Cassarijem.
Govoreći o posjetima pape Ivana Pavla II. i tadašnjim povijesnim prilikama u Hrvatskoj te o skorom posjetu pape Benedikta XVI., nuncij je izjavio da papa Benedikt XVI., koji je već kao kardinal posjetio Hrvatsku, dolazi sada u drukčijem kontekstu nove Hrvatske, koja je, usprkos trajnim i različitim poteškoćama (s kojima se uostalom suočavaju sve ostale zemlje svijeta) napravila velike korake na svim područjima. Osvrnuvši se na crkvene aspekte u Hrvatskoj, nuncij je izjavio da će Papa bez sumnje biti zadovoljan kad se osobno uvjeri da ova mjesna Crkva, predvođena revnim pastirima, sposobnima i hrabrima, s kojima surađuju vrijedni svećenici, redovnici, redovnice i zauzeti laici, zna staviti jak naglasak na ključnu ulogu kršćanskih vrijednosti hrvatskog naroda i na jačanje slobodnijeg i pravednijeg društvenog poretka. Uistinu, Crkva u Hrvatskoj, gledano u cjelini, uvijek je bila glasnica pomirenja, dijaloga, pravde i solidarnosti, rekao je nadbiskup Cassari, dodavši da je Svetom Ocu dobro poznato da hrvatski narod gaji duboku vjernost, poštovanje i divljenje prema Papi i prema sveopćoj Katoličkoj Crkvi i da se ti osjećaji protežu na sve slojeve pučanstva, a može se reći i u šire političke i društvene slojeve nacije.
Nuncij se u razgovoru osvrnuo i na proces ulaska Hrvatske u Europsku uniju, rekavši da svi uočavaju da Hrvatska ulaže velike napore u provedbi preciznih i neophodnih programa reforme – premda društveno, gospodarsko i političko ozračje nije baš najbolje. Istaknuo je i da Papa pozorno prati put Hrvatske koja će uskoro postati zemlja članica Europske unije te da su u tom smislu Sveta Stolica i Crkva u Hrvatskoj davale i daju svoj pozitivni doprinos.
U razgovoru za HKR nuncij Cassari pozvao je vjernike na susret s Benediktom XVI. 4. i 5. lipnja, izrazivši uvjerenje da hrvatski narod u cjelini, a na poseban način mladež i obitelji nestrpljivo očekuju da “vide, susretnu i čuju Papu”. “Benedikt XVI. nas očekuje na Trgu bana Josipa Jelačića na molitvenom bdjenju s mladima; na hipodromu na misi s obiteljima i svim ostalima sudionicima; u katedrali na molitvi Večernje sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima, sjemeništarcima i ostalim pripravnicima i pripravnicama za svećenički ili redovnički život; u Hrvatskom narodnom kazalištu na susretu s predstavnicima građanskoga društva, poduzetništva, umjetnosti, sporta, diplomatskog zbora i vjerskih vođa… Iskažimo Svetom Ocu svoju dobrodošlicu i na ulicama lijepoga grada Zagreba. Jamčim vam da ćemo puno toga otkriti i ostati zadivljeni papom Benediktom, Kristovim Namjesnikom. Jasno ćemo spoznati da je on prorok našega vremena, osoba puna ljudske topline, a ta spoznaja će otkloniti s njegova lika predrasude koje ponekad iznose neobjektivni mediji. Mi ćemo imati povlasticu vidjeti ga, osobno se susresti s njime ovdje gdje mi živimo. Dužnost nam je dobro prihvatiti poruke koje će nam uputiti. Darom svoga pohoda Papa će nam podariti novu duhovnu i ljudsku snagu da tako s većom sviješću i većim pouzdanjem u same sebe gledamo u budućnost”, izjavio je nuncij Cassari.