IZJAVA HRVATSKIH BISKUPA POVODM PRESUDE HAAŠKOG SUDA HRVATSKIM GENERALIMA

Istina i pravda su osnovni preduvjeti mira

Izjava biskupa HBK povodom Haaške presude

Haaška presuda generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču unijela je nemir u srca mnogih hrvatskih građana te je narušila njihovo povjerenje u institucije pravde i istine na međunarodnoj razini. I mi hrvatski biskupi, zajedno s našim vjernicima, dijelimo nevjericu te tugu zbog izrečene haaške presude i zbog njezina pravnog obrazloženja. Zabrinuti smo i zbog njezina negativnog utjecaja na interpretacije i povijesne prosudbe osloboditeljskog rata Republike Hrvatske od srpske agresije, na međunarodni ugled Republike Hrvatske i hrvatskog naroda u cjelini te na izgradnju mira i pravde u međunarodnim odnosima.

Izražavamo svoju kršćansku i ljudsku solidarnost s osuđenim generalima, Antom Gotovinom i Mladenom Markačem i s njihovim obiteljima. Isto tako izražavamo solidarnost i sa svim nevinim žrtvama, bez obzira kojem narodu pripadale, a stradale su tijekom domovinskog rata od bilo koje razbojničke ili osvetničke ruke. Patnja svake žrtve zaslužuje našu sućut i osudu, jednako kao i patnja svih žrtava od Iloka i Vukovara, sve do Konavala i Dubrovnika. Pozivamo, stoga, sve odgovorne u našoj Domovini da počinjene zločine istraže i pravedno kazne, kako bi Pravda postala službenicom Mira na našim prostorima. Istodobno pozivamo i sve odgovorne u svijetu na postojanost u obrani načela međunarodnoga prava, jednakog za sve, velike i male narode, kako bi Istina mogla biti jamac te temelj mira i uzajamnog razumijevanja.

Formulacija o „udruženom zločinačkom pothvatu“ teška je i nepravedna uvreda ne samo hrvatskom narodu, nego i čitavom svijetu. Takvom doživljavamo i presudu tadašnjem hrvatskom vodstvu te generalima koja polazi od navedene kvalifikacije hrvatskih oslobodilačkih akcija tijekom rata. Smatramo k tome da prošlotjedna haaška presuda može postati i opasna indirektna podrška novom nasilju te izvorom daljnjih nepravdi u svijetu. Nastavak suđenja u istom procesu zaslužuje zbog toga maksimalnu osjetljivost pravnih stručnjaka za istinu i za pravdu te pozornost čitave međunarodne zajednice za konačni pravorijek u tom procesu.

Ponovno pozivamo sve građane Republike Hrvatske da, unatoč doživljenoj nepravdi, očuvaju svoje dostojanstvo, mir srca te bistrinu uma. A sve vjernike pozivamo da se nadahnjuju snagom i dostojanstvom poniženog i osuđenog Isusa – uskrsloga Krista, da budu postojani u njegovoj školi ljubavi koja ne pita za cijenu i za žrtvu, te da mole za prosvjetljenje srca svih odgovornih za vladavinu pravde i istine, kao preduvjeta mira i solidarnosti, među svim narodima.

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije