33. Katehetski dan Zadarske nadbiskupije

p1011830Da radost vaša bude potpuna – pastoralnokatehetska priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži (NSHKM) – Zadar 2010.” tema je 33. Katehetskog dana zadarske nadbiskupije koji je u četvrtak 3. rujna u pastoralnom centru župe Uznesenja BDM u Zadru okupio kler i laike angažirane u vjeronauku i župnoj katehezi. Susret je počeo misnim slavljem koje je u župnoj crkvi predvodio zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, rekavši da je taj dan trenutak biskupijskog zajedništva i odlučnosti da služimo mladima u osjetljivom trenutku Crkve. Mjesna Crkva želi se staviti u službu Crkve u Hrvatskoj, poručio je nadbiskup izražavajući priznanje dosad učinjenom u organizaciji NSHKM-a očekujući veliku odgovornost svih koji suradnjom s Organizacijskim odborom trebaju doprinijeti tom velikom događaju Crkve u Hrvatskoj. “Za nas je taj zadatak čast i čas odgovornosti. To je najveći događaj koji spremamo u službi Crkve od nezaboravnog dolaska pape Ivana Pavla II. u Zadar. Ne postoji vrijeme oklijevanja. Vrijeme je ljubavi prema živoj Crkvi u Hrvatskoj koja se očituje u mladom pokoljenju katolika Hrvata. Raditi na ostvarenju plana HBK znači dati neprolazan doprinos rastu vjere naših mladih” poručio je mons. Prenđa. Upozorio je da mladi rastu u okruženju u kojem religiozna kultura ne zauzima prvo mjesto, no “to ipak ne znači da mladi ne traže smisao života i da ne postavljaju temeljna pitanja o postojanju. Svjesni toga, ponudu Radosne vijesti ne možemo zamisliti kao puko prenošenje znanja nego kao odgovor koji nudimo mladima” poručio je nadbiskup smatrajući da susret u Zadru može značajno doprinijeti mladima na putu sazrijevanja, osobito zajedništvu u vjeri. “Zato je budući događaj za sve nas milost služenja u trenutku kad mnogi mlade zanemaruju, a nerijetko i optužuju. Pružimo im dokaz da smo s njima na putu kao Crkva u hrvatskom narodu koja je uvijek bila bliska svojim naukom, svjedočenjem i zalaganjem za svakog čovjeka, osobito mlade”. Geslo za NSHKM uzeto je iz prispodobe o trsu (Iv 15 1-17) te je mons. Prenđa, tumačeći njen sadržaj, poručio: “Ljubav je vrhunski kriterij svakog rada i svetosti. Slika Krista i loze je euharistijski govor. Krist je trs a Otac vinogradar. Krist je trs a učenici loze. Oba su poziv da se ostane u njegovoj ljubavi. Treća cjelina je poziv da se iz Očeve i Kristove ljubavi donese plod. Ljubav je način kako se donosi plod. Imamo dar i zadatak, naznaku i naredbu. Naznaka ide do vrhunskog izvora: ljubav Očeva prema Sinu i ljubav Sina prema učenicima. Zahtjev je jasan, ostati u ljubavi. Tako postaje jasno da plodovi jesu plodovi ljubavi. Eto nam poniznog i dubokog ispita savjesti: ljubimo li Krista poput učenika? Ljubimo li se međusobno kao što se učenici ljube i što Krist traži? Jesmo li prijatelji Kristovi i međusobno? Što ćemo odgovoriti noseći sebe u povjerenom poslanju da vjeru prenesemo i posvjedočimo mladima i da se radujemo plodovima u Crkvi?”.

U radionicama su obrađene teme iz kateheza: Radost izabranja, Susreti kateheta; Radost dozrijevanja, Animacija mladih; Radost plodonosna, Biblija u katehezi; Radost žrtvena, Duhovnost mladih; Radost uskrsna, Mladi i liturgijska slavlja; Slaviti i živjeti radost potpunu, Molitva s mladima. Rad u radionicama temeljem gesla NSHKM-a sažima se u stavu da kršćanska, potpuna radost nije ono što čovjek, osobito mladi, pomisle ‘na prvu loptu’. Radost nije euforija, ne sastoji se u površnoj zabavi i veseljima u ispraznosti događaja koji izazivaju ‘leptiriće u trbuhu’. Primjedba don Ivana Rončevića iz jedne radionice jest da u govoru o radosti često ispadne kao da je kršćanska radost neki gotovi proizvod na tržištu kojeg se lijepo upakiranog može prodati mladima, bezbrižno i bez truda, i to onda funkcionira. I apostol Pavao koji je pozvao na radost opisao je podnošenje muka u zlopaćenju za Radosnu vijest. Potpuna, kršćanska radost nije mazohistička i euforična, nego smirena i postojana u svim životnim stanjima, predana Božjoj volji, vjerna, ne bježi od napora, zahtjeva i odgovornosti.

Don Zdenko Dundović, nadbiskupijski povjerenik za mlade opisao je značenje loga NSHKM-a autorice Romane Rođaković. O. Jozo Milanović, voditelj Liturgijskog odbora protumačio je sadržaj kateheza, a don Gašpar Dodić, voditelj Katehetskog odbora metodičkodidaktička polazišta izrade kateheza sabrane u Priručniku za voditelje pripremnih susreta za NSHKM u Zadru. “SHKM u Zadru prilika je za proslaviti, zajedno s biskupima, svećenicima, vjernicima i mladima prijeđeni put vjere, podijeliti ga međusobno i primiti poticaje za novi hod. Kateheze nude važno usmjerenje za planiranje i stvaranje novih perspektiva. Susreti s mladima neka budu trajna radionica motivacija i ideja, kako bi NSHKM mogao ponuditi priliku za navještanje i učiti od iskustva drugih” rekao je don Gašpar. Generalni vikar nadbiskupije mons. Mustać najavio je da se u nadolazećim mjesecima u svakoj župi trebaju održati susreti oformljenih grupa volontera i animatora koji će biti na usluzi u svakoj župi koja primi mlade. Svećenici će prilikom božićnog blagoslova obitelji u svakoj obitelji ostaviti prijavni obrazac da ga ispuni obitelj s brojem koliko će mladih primiti. Za travanj 2010. g. predviđeno je održavanje velikog Dana volontera u Zadru koji će sudjelovati na nacionalnom susretu, a od 6.-8. studenog u Jazinama će fra Zvjezdan Linić predvoditi duhovnu obnovu u kojoj će sudjelovati mladi i svi koji sudjeluju u pripremi NSHKM-a.

Ines Grbić