Crkva (katedrala) sv. Anselma u Ninu

Naseljen je već deset stoljeća prije Krista i kasnije bio značajno središte ilirskog plemena Liburna. Golemi ostaci foruma, hrama i kipovi rimskih careva svjedoče da je već u 1. st. Nin bio značajna rimska naseobina (kolonija) – Aenona.

Hrvati naselju ju Nin već u 7. st. i on postaje “prvo političko i crkveno središte dalmatinske Hrvatske” (Lj. Karaman). U 9. st. u njemu uspostavljaju svoj državni suverenitet, a od 10. st. služe bogoslužje na vlastitom starohrvatskom jeziku. O tome svjedoče bogati arheološki nalazi kao što su dvorska kapelica sv. Križa, izvorna sakralna građevina, s glagoljskim natpisom župana Godečaja iz 9. st. Tu malenu i ujedno monumentalnu crkvicu engleski arhitekt T. Jackson llazva “najmanjom katedralom u kršćanstvu”. Ta prva prijestoina crkva u Hrvata “tipičan je primjer originalnoga starohrvatskog graditelj stva” (L j. Karaman).

Spomenimo i šestostranu mramornu krstionicu kneza Višeslava, ukrašenu pleternim križem i latinskim natpisom koji spominje kneza Višeslava, prvoga po imenu poznatoga vladara hrvatskoga, s početka 9. st. Ona je “najeminentniji spomenik hrvatskog kršćanstva u Ninu” (E.Peričić). Već tada, za vrijeme hrvatskih kraljeva, imamo i svoj starohrvatski brod. U ninskoj luci je nedavno pronađena sačuvana galija, condura croatica. Tima izvornim djelima svoje drevne i autohtone uljudbe možemo se i danas ponositi pred čitavom Europom.

Usred starohrvatskog grada Nina nalazi se župna crkva sv. Anselma. Za vrijeme hrv. nar. vladara i kasnije bila je ninska katedrala. Sagrađena je u 7. st. Obnovljena je za kralja Zvonimira 1070. god. i kasnije više puta restaurirana (1528., 1673. /nakon povlačenja Turaka/, 1892….). Današnji joj je izgled od 1795. god. Glavni oltar barokni dao je podići nadbiskup Vicko Zmajević (+ 1745.). Na strani zvonika naslanja se na crkvu pobočna kapela sv. Marcele, zvana Gospe od Zečeva, iz 15. st., s Gospinim kipom iz istog vremena. Vrijedan drveni lik Marijin odjeven je u haljinu i plašt. Gospa drži božansko Dijete na rukama. I Majka i Dijete nose na glavama visoke zlatne krune. Još se u kapeli nalazi nadgrobna ploča ninskog biskupa Jurja Divnića. Kip je pred navalom Mlečana 1646. g. bio prenesen u Zadar i nakon deset godina opet vraćen u pobočnu kapelu ninske crkve gdje se čuva do danas. Majka Božja, pod imenom Gospa od Zečeva, posebno se časti u drevnom Ninu. Njezina je crkva glavno Gospino proštenište Zadarske nadbiskupije i danas. Blagdan Gospe od Zečeva slavi se u ponedjeljak prije Uzašašća Gospodinova. Toga se dana okupi u Ninu dosta hodočasnika iz obližnjih župa, Zadra i čitave nadbiskupije. 

Zvonik župne crkve sv. Anselma nalazi se zapadno od crkve, nekadašnje katedrale, kao samostalna građevina iz tesanog kamena. Visok je, bez piramide, 19 a širok 4,75 metara. Romaničkogje stila i piramidasta završetka. Građenje na četiri kata. Na trima gornjim katovima ima na sve četiri strane velike kamene bifore.

Pred tridesetak godina izvršeni su na njemu veliki konzervatorski zahvati, otkriveni njegovi originalni oblici. Velike je starine i vrijednosti. Smatra se da potječe iz 13. st., a prema C. F. Bianchiju “sagrađenje 1681. godine, što bi trebalo smatrati godinom rekonstrukcije – smatra akademik Ivo Petricioli. Tom je zvoniku pripadalo zvono, pronađeno s natpisom “S. ASELLUS EP. MCC.”