NADBISKUP PULJIĆ SE OPROSTIO OD DUBROVAČKE BISKUPIJE

Dubrovnik, (IKA) – Euharistijskim slavljem na Gorici sv. Vlaha koje po tradiciji prethodi zatvaranju feste sv. Vlaha apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije zadarski nadbiskup Želimir Puljić oprostio se od biskupije kojoj je dvadeset godina bio biskup. Kako je istaknuo na Gorici sv. Vlaha, 1990. godine je započeo i na istom mjestu ove godine završava svoju službu u Dubrovačkoj biskupiji. Zahvalivši svima na svemu lijepom što je doživio nadbiskup Puljić je dodao kako ovo ipak nije zbogom nego doviđenja – do sljedeće Feste sv. Vlaha.

Tijekom mise nadbiskup Puljić blagoslovio je obnovljenu crkvu Sv. Vlaha na Gorici. Na zatvorenim vratima crkve neposredno prije mise nadbiskupa je dočekao gospar Hrvoje Macan u ime Društva prijatelja dubrovačke starine koje je financiralo obnovu crkve te mu predao ključ crkve. Nakon otključavanja crkve uz Himnu sv. Vlaha svećenici i vjernici su ušli u novoobnovljenu crkvu koju je nadbiskup blagoslovio i u kojoj je služena misa.

Crkva Sv. Vlaha na Gorici tijekom povijesti bila je više puta oštećivana od nevremena, groma, ratnih stradanja, također je bila više puta pregrađivana i obnavljana, ali je uvijek ostala hodočasničko mjesto, kazao je u propovijedi nadbiskup Puljić. S osjećajem nostalgije i sjete nadbiskup se spomenuo svojih šetnji do crkvice, budući da se ona nalazi u blizini biskupskog dvora, a odakle se pruža prekrasan pogled na grad i dijelove biskupije te kako je s tog mjesta često zazivao Božji blagoslov i zagovor sv. Vlaha na povjerene mu vjernike. Čestitao je župniku što je uspio pronaći donatore za obnovu crkve koja će u budućnosti služiti i hodočasnicima i šetačima.

Upitavši što bi danas sv. Vlaho poručio okupljenim vjernicima, nadbiskup Puljić citirao je misao blagopokojnog pape Ivana Pavla II. koji je uz Veliki jubilej 2000. godine pozvao vjernike da bez oklijevanja krenu putem svetosti. Razne ideologije devetnaestog i dvadesetog stoljeća stvarale su ozračja društvenih nastranosti i zastranjenja koje su cijenile bogatstvo bez rada, znanost bez čovječnosti, trgovinu bez morala, ozakonjivanje neprirodnih veza, vođenje politike bez principa. Krenuti putem svetosti danas znači da su kršćani došli do uvjerenja da je besmisleno zadovoljavati se površnom pobožnošću i duhovnošću, rekao je nadbiskup Puljić. Još je sv. Pavao upozoravao da vjerodostojnost Crkve ovisi o svetosti njezinih članova, pa bi promicanje svetosti danas bilo drugo ime za pravdu i solidarnost, izmirenje podjela u društvu, buđenje nade u čovjeku, poručio je propovjednik.

Zahvalivši svima na pomoći u organizaciji proslave sv. Vlaha na Gorici župnik don Željko Kovačević je na kraju mise predstavio knjigu „Crkva sv. Vlaha na Gorici” koju je uz ovogodišnju proslavu objavila župa sv. Mihajla na čijem području se crkva nalazi. Veliki broj vjernika koji se na sunčani i topli dan okupilo na Gorici sv. Vlaha pristupio je grličanju, a prema tradiciji crkvu su pri dolasku i odlasku naklonom i izvijanjem pozdravili barjaci gradskih župa i bratovština.