SVEUČILIŠTE U ZADRU: MEĐUNARODNI SIMPOZIJ ‘RADOST NAVIJEŠTANJA KRISTA – EVANGELIZACIJA U POSTKRŠĆANSKOJ ERI’ – POZDRAVNI GOVOR mons. Ž. PULJIĆA

Misije su trajna i aktualna stvarnost Crkve (AG 2)

1. Prije pola stoljeća Katolička Crkva je na Drugom Vatikanskom Saboru (1962.-1965.) pokazala svijetu kako kao nadilazi nacionalne i europske okvire. Rekla je zapravo što vjeruje i što misli o sebi. Ali je kazala i što misli o svijetu koji bježi od Boga i kojem treba navijestiti Kristovo evanđelje. Sveti Ivan Pavao II. je stoga u enciklici „Redemptoris Missio“ (1990.) progovorio o „hitnosti“, „potrebi“ i „važnosti“ misijske aktivnosti. U duhu apostola Pavla koji objašnjava svojim Korinćanima kako ga „ljubav Kristova obuzima i potiče“ (2 Kor 4, 14). A papa Franjo u pobudnici „Radost evanđelja“ (EG) pokazuje potrebu stvaralačkoga dijaloga i misionarske zauzetosti.

Jer, „kao misionari i Isusovi učenici“ (br. 266) „opečaćeni smo poslanjem da prosvjetljujemo, blagoslivljamo, tješimo liječimo i oslobađamo“ (br. 273). I da „ljubimo ono što je on ljubio, te živimo i djelujemo na hvalu slave milosti njegove“ (Ef 1, 6). Naše poslanje, dakle, „nije privjesak koji mogu skinuti, već nešto što ne mogu iz sebe  iščupati, a da ne uništim samoga sebe“. Zbog toga Papa moli i potiče da „ne dopustimo da nam se ukrade misijski zanos“ (br. 80) i „radost evangelizacije“ (br. 83), već neka „raste i cvjeta duh zajedništva“ (br. 92) i „misionarskoga poslanja“ (br. 109). To su vrlo pobudne riječi koje su na tragu onoga što je sveti Ivan Pavao II. pisao devedesetih godina prošloga stoljeća (Redemptoris Missio, 1990, 3): „Osjećam kako je nastupio čas da se upregnu sve crkvene snage u smjeru nove evangelizacije i misijskoga poslanja. Nitko od Kristovih vjernika niti od crkvenih ustanova ne može izmaknuti toj najvišoj dužnosti: Naviještati Krista svim narodima svijeta“.

2. S radošću se sjećamo prošlogodišnjeg međunarodnog simpozija „Misijsko i evangelizacijsko poslanje Crkve u suvremenom multikulturalnom i multikonfesionalnom društvu“ s izvrsnim temama i pradavateljima koji su nastojali osvijetliti trajno aktualnu temu kako nam se ne bi „ukralo misijski zanos i radost evangelizacije“. Zahvalni smo Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru na čelu s pročelnikom prof. dr. Elvisom Ražovom što je uz suradnju s Papinskim sveučilištem Urbanijana u Rimu organiziran taj znanstveni skup u prigodi srebrnoga jubileja teološko-katehetskoga studija u Zadru.

Zahvaljujemo organizatorima ovogodišnjeg simpozija s temom „Radost naviještanja Krista – Evangelizacija u postkršćanskoj eri“. Pozdravljam sve predavatelje koji će danas i sutra nastupiti na ovom simpoziju. Iskrenu zahvalu upućujem Zadarskom Sveučilištu na čelu s rektoricom prof. dr. Dijanom Vican i njezinim vrijednim suradnicama i suradnicima. Neka ovaj susret o radosti evangelizacija u postkršćanskoj eri probudi u svima nama svijest dioništva u otajstvenom životu Crkve. A druženje, rasprave, razgovori i izmjene iskustava neka nas učvrsti u vjeri. Slušateljima, profesorima i sudionicima ovoga simpozija, posebice onima iz inozemstva želim ugodan boravak u gradu kršćanske kulture, koji od milja zovemo „Iadera Christiana“. Svima želim uspješno, plodno i blagoslovljeno zborovanje.

†  Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Zadar, 19. travnja 2018.