ZADAR: MISNO SLAVLJE NA SVETKOVINU USKRSA U KATEDRALI SV. STOŠIJE

Na svetkovinu Uskrsa u nedjelju 1. travnja, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je koncelebrirano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru. Suslavili su katedralni župnik don Josip Radojica Pinčić i fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima.

„Noćas su za vrijeme bdjenja opet zazvonila crkvena zvona, a orgulje i pjesma ‘Slava Bogu na visini’ čulo se diljem svijeta, usprkos tuge i žalosti zbog Isusove smrti. Ta pjesma i taj događaj pokazuje: Iako je izgledalo da Bog gubi, umire na križu, ne! Bog ne može izgubiti bitku! On nikada ne gubi. Uskrsno jutro pokazuje kako Bog uvijek ima zadnju riječ. Uskrs je pobjeda svjetla nad tamom, pobjeda ljubavi nad zloćom, istine nad lažima i duha nad materijom. Stoga nas uskrsno jutro ispunja nadom i utjehom. Uskrsnuli Krist je svjetlo i raskrižje povijesti, njen smisao i njeno otkupljenje“ naglasio je mons. Puljić.

Krist nas je svojim uskrsnućem izveo iz ropstva na slobodu. Uskrsnuli je naše središte i sidrište, rekao je nadbiskup, naglasivši da je sve usmjereno prema nedjelji baš zbog događaja Uskrsa u taj dan.

„U prvi dan tjedna, u nedjelju, Gospodin je uskrsnuo. Zato nam je nedjelja tako draga i važna. Stoga su vjernici pozvani čuvati duhovnost i otajstvenog toga dana kako bi ona bila i ostala dan obiteljskog zajedništva, radosti, molitve i sabranosti“ poručio je mons. Puljić, potaknuvši puk da otvori svoja srca i pameti Isusu koji razumije naše misli i naše nakane: „Uz njegovu pomoć i blagoslov otvorimo srca i svojoj subraći i učinimo da uskrsni mir uskrsne u našoj duši i obitelji, u našem susjedstvu i u našem narodu“.

Nadbiskup je poželio da Gospodin bude u središtu života obitelji i pojedinaca. Tada nedjeljna misa postaje važnim svetim događajem koji se ne propušta. Ilustrirao je to primjerom kako je na početku Svetog trodnevlja pitao jednog ministranta kad će se opet vidjeti. „Odgovorio mi je: ‘Tata i ja dolazimo na liturgiju bdjenja, a mama i seka će doći u nedjelju’. Dakle, maleni već zna raspored. Jer tata i mama pričaju, govore o tome, ‘Poći ćemo na liturgiju’. Tako se vrši kateheza. Tako se odgaja djecu, tako se vrši ono što je najvažnije. Neće koristiti kateheza ni svećenici, ako se takva vjera ne usadi u obitelji. Zato je nedjelja dan obitelji. Uskrs je važan za obitelji i svakog vjernika“ rekao je mons. Puljić.

Poželio je blagoslovljene uskrsne blagdane, obilje milosti i Božjeg blagoslova svećenicima, redovnicama, redovnicima i svim vjernicima. „Neka budu svjedoci uskrsnog događaja i širitelji radosti i pouzdanja. Svakomu tko ih zapita neka pruže razloge uskrsne nade koja je u njima. Sretan Uskrs predstavnicima građanske vlasti koji su pozvani snagom službe ugrađivati u temelje države vrednote mira, tolerancije, pravde, poštivanja i solidarnosti te odstranjivati sve što rađa malodušjem i pesimizmom.

Sretan Uskrs učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja, liječnicima i bolničkom osoblju, obrtnicima, ratarima, pomorcima i svima koji u znoju lica svoga zarađuju kruh svoj svagdanji“ poželio je nadbiskup Puljić. Gostima koji uskrsne blagdane provode u Zadru čestitao je Uskrs na talijanskom, njemačkom, francuskom, engleskom i latinskom jeziku.

 

Na početku mise mons. Puljić prošao je središtem katedrale poškropivši puk blagoslovljenom vodom iz krsnog zdenca. Na kraju mise narod je izmolio Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu za papu Franju i svetu Majku Crkvu te je nadbiskup po zagovoru svetih apostola Petra i Pavla vjernicima koji su se ispovijedili i pričestili podijelio papinski blagoslov s potpunim oprostom.

Ines Grbić