ZADAR: MISA POLNOĆKA U KATEDRALI SV. STOŠIJE – PROPOVIJED mons. Ž. PULJIĆA

1. U ovu noć prije 2000 godina, u maloj zemlji Palestini, u gradu Betlehemu dogodio se Božić kao običan zemaljski događaj. Marija zaručena s Josipom rodila je dijete kojem dadoše ime Isus i položiše ga u jaslice, jer u betlehemskim kućama nije za njih bilo mjesta. Događaj Isusovoga rođenje ipak je bio poseban. Zbilo se u nepoznatom judejskom selu, u nečijoj zabačenoj štali čijeg vlasnika povijest nije zabilježila. Josip i Marija nisu imali komu javiti sretno rođenje sina jer nikoga u mjestu nisu poznavali. A ni telefona nisu tada imali. Tada se nebo uključilo, a Bog se poslužio svojim obavijesnim sustavom. Odredio je svojim anđelima neka tu radosnu vijest hitno prenesu okolnim pastirima koji su čuvali svoja stada po betlehemskim brežuljcima. “Ne bojte se”, rekoše anđeli preplašenim pastirima, „evo javljam vam blagovijest i veliku radost za sav narod. Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno u jaslama“ (Lk 2,10-12).

Tada potrčaše presretni pastiri dok se razlijegala gromoglasna pjesma nebeskih glasnika: „Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim“ (Lk 2,14). Kad su zadihani dotrčali pred vrata štalice, bacili su se na koljena, veli Luka, i  zahvaljivali Bogu što se toliko iščekivani trenutak ispunio te noći. Ovom osobitom događaju ne treba tumačenja. Sve je u njemu rečeno. Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku. Gospodin je obznanio spasenje svoje i svi krajevi svijeta vidješe spasenje Boga našega. Sva zemljo poklikni Gospodinu. Raduj se, kliči i pjevaj! U rođenom djetetu Isusu, koga je rodila Marija, dogodio se Božji poklon – dar zemlji, svim ljudima, svim vremenima i svim narodima.

2. I mi smo povodom toga događaja ove svete noći došli pokloniti se novorođenom malom djetetu koje leži u jaslama, u kripti ove katedrale. Došli smo pridružiti se sretnim pastirima kako bismo od srca klicali i pjevali Novorođenome Kralju. Zahvalni smo našim očevima koji su u vjerničkom zanosu sročili divne božićne pjesme. Njih ćemo ovih dana pjevati po našim crkvama i našim obiteljima. Tko od nas ne zna pjevati „Radujte se narodi“, „Kirie Eleison“, „Narodi nam se kralj nebeski“. Nema Hrvata katolika koji ovoga Božića neće klicati „U se vrime godišta“, „Božić nam je milo nam je, veselo, veselo“. Ispunjeni nutarnjim mirom i radošću svatko će iskreno poželjeti „Svim na zemlji mir veselje“.

U tom radosnom ozračju želim svima vama, ovdje nazočnima, kao i svima vašima kod  kuće, želim čestit Božić. Neka novorođeni Isus obdari sve svojim blagoslovom i u Novoj 2018. godini. Neka je svima sretna i blagoslovljena ova sveta noć. Mir i blagoslov novorođenoga Isusa Krista neka počiva nad ovim gradom i ovom Nadbiskupijom, kao i u srcima njezinih žitelja. A njegovo rođenje neka ispuni naše duše istinskom čežnjom za nebeskim dobrima. Njemu slava u vijeke vjekova. Amen.

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski