ZADAR: BOŽIĆNI SUSRET U KLASIČNOJ GIMNAZIJI IVAN PAVAO II. ZADAR

Tradicionalni božićni susret djelatnika, učenika i njihovih obitelji Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar održan je u sportskoj dvorani te škole u četvrtak 21. prosinca. Na susretu su sudjelovali mnogi podupiratelji gimnazije i zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Glazbeno – meditativna večer ‘Zovem se ljubav’ sastojala se od izricanja duhovnih, poetsko meditativnih tekstova koje je čitalo četvero učenika, uz projekciju prigodnih fotografija.

Među ostalim, na otočkom kaljskom narječju predstavljena je meditacija ‘Dobro jutro, Božiću’. Između meditacija bivša učenica Klasične gimnazije, glazbenica Tea Vidaić, izvela je božićnu pjesmu u pratnji svoje gitare, na različitim jezicima.

Prigodnu riječ uputio je ravnatelj gimnazije mr. don Ante Sorić. „Ima nešto toplo i veliko u svetkovini rođenja Gospodina Isusa Krista što nas nosi Bogu, što nas ponovno vraća Gospodinu, Betlehemu i Riječi. Na Božić smo zahvalni Bogu što je sišao među nas. Zahvalnost Bogu uči nas da budemo zahvalni i ljudima. Vrijeme došašća je vrijeme priprave i zahvalnosti, kad moramo reći Hvala dragim i dobrim ljudima koji se brinu i oko gimnazije kao odgojno-obrazovne institucije“ rekao je mr. Sorić.

Stoga je zahvalio nadbiskupu Puljiću na prisutnosti, „što mu je stalo, što želi školu budućnosti, na očinskom, pastirskom savjetovanju. Osjećamo se snažnije, jače i sigurnost dok ste s nama“ rekao je don Ante. Zahvalio je i don Rolandu Jeliću, rektoru sjemeništa Zmajević na dobro ostvarenoj suradnji u svemu što čine za dobrobit djece.

„Hvala svim djelatnicima škole i učenicima na trudu, bivšim učenicima i roditeljima, obiteljima. Ova večer je lijepa jer su obitelji učenika zajedno s djelatnicima škole. Postoje privatni susreti, informacije, duhovne obnove, ali je božićna večer tradicionalno lijepa jer se okupe obitelji učenika i djelatnika“ rekao je don Ante, istaknuvši da je Božić događaj susreta.

„U školskom životu je lijepo kad su roditelji prisutni i zajedno s nama. Cilj i svrha je susret s roditeljima. Odgoj može biti cjelovit, pravi, ljudski i kršćanski ako su uključeni roditelji, obitelji, dakle, mjesto gdje se Bog utjelovio i gdje se i danas utjelovljuje“ rekao je ravnatelj Sorić zahvalivši i prof. Elviri Katić na pripremi sadržaja tog susreta i radu s učenicima, kad su prisutne „zamislili nad životom, stvarnošću, nad jaslicama, odveli su misli prema Betlehemu“.

Božićnu skladbu na violini i klavijaturi izveli su gimnazijalci, brat i sestra Lovre i Ana Kardum.

Nastupio je i Zbor Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar pod vodstvom prof. Grge Ivkovića. Njemu je ravnatelj Sorić osobito zahvalio, kako je samozatajan, „ne čuje ga se, a napravi čudo“.

„Prof. Grgo odvaja svoje slobodno vrijeme i vodi zbor gimnazije. Dobrovoljno daje svoje talente i vrijeme, daje ono više. Bogu sam zahvalan što tog čovjeka imam u školi. Stavljam ga i sebi kao primjer i ostalima. Kako je lijepo dati nešto od sebe i investirati u najveće bogatstvo, a to su djeca. Hvala mu na trudu, zalaganju, sve se to plodonosno vidi“ rekao je mr. Sorić.

Zahvalio je i profesorima koji će ovih dana volonterski držati pripremu za državnu maturu te svima koji su sudjelovali u dobivanju nagrade za volonterski rad kojeg je Gimnazija dobila na nacionalnoj razini, kao škola koja u društvu uspješno promiče volontarijat.

„Klasična gimnazija je nešto više. Od svih djelatnika tražimo malo više i to se uvijek isplati, jer se ulaže u najveće, djecu. Svima blagoslovljen Božić i Nova Godina, da gimnazija daje još više od sebe, od svoga slobodnog vremena i darova koje nam je Bog darovao“ poželio je ravnatelj Sorić.

Nadbiskup Puljić je rekao da je ta večer bila duhovna priprema za blagoslov gimnazije i učenika, u zahvalnosti za blagodat što je Bog došao k nama, u našoj čežnji za nebeskim dobrima.

„Isus dolazi da nas obogati, da nas učini ljudskima, da probudi u nama iskonsku čežnju, ljubav i odanost prema njemu. Božić je osobiti obiteljski događaj. Gimnazija je velika obitelj i povezana je s obiteljima koje šalju djecu u školu i očekuju blagoslov“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je blagoslov kojeg je uputio blagoslov budućnosti učenika i profesora koji daju što imaju te zajednici koja se ponosi imenom Ivana Pavla II. i pronosi pozitivne vibracije.

Prije blagoslova navješteno je evanđelje s poticajem da budemo sol i svjetlo svijeta. „Isus je došao da nam pomogne biti braća i sestre koji ćemo jedno drugoga pomagati. Učitelji i učenici neka se upućuju u nauk istine i prianjaju uz Krista učitelja“ rekao je nadbiskup Puljić i svima poželio blagoslovljen Božić i Novu godinu.

Nakon susreta održana je tombola (Do)živi ljubav koju su priredili učenici škole. Izradili su razne prigodne artikle čijom se prodajom pomažu njihovi kolege učenici u potrebi.

Ines Grbić