KLASIČNA GIMNAZIJA IVAN PAVAO II. ZADAR DOBITNIK NAGRADE ‘DOBROTA NAS VEŽE I SPAJA’ EUROPSKE ZAKLADE ZA FILANTROPIJU I DRUŠTVENI RAZVOJ

Klasična gimnazija Ivan Pavao II. Zadar dobitnik je prvi put ove godine dodijeljene nagrade ‘Dobrota nas veže i spaja’ za razvoj filantropije u zajednici od strane Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj. Klasična gimnazija nalazi se među pet zadarskih škola koje su dobile tu nagradu (OŠ Stanovi, OŠ Petra Preradovića Zadar, OŠ Sv. Filip i Jakov i OŠ Šime Budinića Zadar). Učenici tih škola su na jedinstveni način u zajedničkoj inicijativi sudjelovali u središnjem događanju ‘Tjedan filantropije 2017.’ u Zadru od 30. rujna do 2. listopada 2017. g.

Ta je nagrada uručena učenicima Klasične gimnazije s kojima su bili i prof. Elvira Katić i s. Viktorija Gadža u petak 1. prosinca u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Tada je održana svečanost dodjele nagrada posvećenih razvoju volonterstva među djecom i mladima te aktivizmu u zajedničkom angažmanu u zajednici temeljenom na filantropiji.

Učenici pet nagrađenih škola potaknuli su učenike da se uključe u izradu šarenog lanca dobrote pod sloganom „Dobrota nas veže i spaja – Sami možemo učiniti malo, zajedno možemo učiniti puno“. Djeca su porukama odgovarala na razmatrano pitanje što je za njih dobrota.

U tom lancu dječje ruke ispisale su razna viđenja dobrote: Dobra djela čine dobrog čovjeka, Budi samouvjeren, Ne vrijeđaj, Život nije siv, Usreći druge, Ne traži ništa zauzvrat, Svaki čovjek ima prava, Nitko nam ne može zabraniti da pomognemo, Ne osuđuj, Ne budi dvoličan, Ljubi, Voli, Učini svijet boljim mjestom, Sreća je u osmijehu, Sreća je u malim stvarima, Sve je moguće, Ono što imaš podijeli s drugim, Usreći druge, Pomozi, to ništa ne košta; Nije sve u materijalnome, Pomozi ako možeš, Budi mi prijatelj, Ne čini zlo.

Na prijedlog Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj i Nacionalne zaklade učenici tih pet nagrađenih zadarskih škola će napisati i ilustrirati slikovnice za djecu s filantropskom temom, s ciljem senzibiliziranja učenika i  roditelja na promišljanje kojim sve načinima pomoći  potrebitima. 

Kreativnost zadarske Klasične gimnazije u pomaganju potrebnih potvrđuje i što su zadarski klasičari prethodne dvije godine bili dobitnici godišnje nagrade za volonterstvo ‘Otisak srca’ koju dodjeljuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Ta se nagrada dodjeluje za doprinos dobrovoljnog angažmana učenika dobru šire zajednice, smatrajući da je volonterstvo snažan element koji doprinosi razvoju demokratskih promjena u društvu, pokazatelj je razvijenosti i socijalne kohezije u društvu. Učenici, roditelji i nastavnici zadarske Klasične gimnazije u tome su se potvrdili na državnoj razini među svega četiri srednje škole u Hrvatskoj.

Nagrada za inovativni model volontiranja mladih u srednjih školama godinama se potvrđuje u Klasičnoj gimnaziji Zadar u kojoj djeluje volonterski klub Kapljica koji okuplja više desetaka volontera. Učenici rado, organizirano i samozatajno daruju svoje vrijeme djeci i starima u potrebi pohodeći ih u zdravstvenim i socijalnim ustanovama tijekom cijele godine, diljem Zadarske nadbiskupije pa i izvan njenih granica, a ne samo prigodno za blagdane. Volontiranje je u Klasičnoj gimnaziji Ivan Pavao II. Zadar sustavno djelovanje, a ne iznimka. Ove je godine deseti put zaredom Nacionalna zaklada dodijelila nagradu ‘Otisak srca’. U tom su razdoblju nagrađeni učenici volonteri iz 79 osnovnih i 53 srednje škole u Hrvatskoj, a kroz njihov projekt volontiranja uključilo se više od 8 500 učenika.

„Naša škola ima jako veliko srce! U pomaganju nas vode načela: Ne očekujte zauzvrat. To je čar. Bit ćete obogaćeni duhom i srce će vam biti na mjestu. Ne vičite na sva zvona. Djela će na kraju pokazati. Ako ste nekome odlučili pomoći, učinite to zbog toga što stvarno znate da mu je potrebna pomoć i vi ste je u stanju pružiti; a ne zato da vam se uz ime piše i dobročinitelj. Ljubav nema granica, a pomaganje je u definiciji ljubavi. Prema tome, pomaganje nema granice. Cijena se ne može staviti na pomoć. Jedini ispravni način je pomagati kroz bogatstvo srca“ poručuju učenici Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar koji, ishodišno iz bogoljublja, konkretno ostvaruju filantropsku odrednicu u svom djelovanju: biti čovjekoljubiv i davati sa srcem.  

U dodjeli nagrada u Zagrebu sudjelovali su Cvjetana Plavša Matićupraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva koja je rekla da toga dana NSK, kao hram znanja, predstavlja ujedno i hram dobrote; Enrique Aguado Asenjo, predsjednik Upravnog odbora Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj, izaslanica premijera Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, predsjednik Upravnog odbora Nacionalne zaklade Dražen Vikić Topić i drugi.

Ines Grbić