UVODNA KATEHEZA U PRIPREMI ZA NACIONALNI DAN OBITELJI U ZADARSKOJ NADBISKUPIJI

„Mozaik obiteljskih prava“ naziv cjeline od 15 katehetskih radionica u pripremi za Nacionalni dan obitelji u Zagrebu sljedeće godine, u utorak 30. studenog u pastoralnom centru Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici u Zadru predstavio je dr. Petar Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za obitelj. Na susretu su sudjelovali bračni parovi, redovnice i župni suradnici iz svih dijelova zadarske nadbiskupije. To je prvi susret u Hrvatskoj na razini nadbiskupije na kojem su sudionici iz različitih župa prošli kroz uvodnu katehetsku radionicu „Obitelji, u pravu si“. Katehetsku cjelinu čini 12 kateheza čiji je temelj ‘Povelja o pravima obitelji’ Svete Stolice iz 1983. g., predložena osobama, ustanovama i nadležnima za poslanje obitelji u suvremenom svijetu. „Pripremajući se prije nekoliko godina za jedan skup shvatio sam da postoji ta Povelja a u Hrvatskoj je neprepoznata. U tražilici je bio samo jedan navod na hrvatskom jeziku, da je izdana u Kršćanskoj sadašnjosti. To mi je bio poticaj. To je kratak ali važan dokument u 12 članaka koji donosi temeljne, egzistencijalne stavove za sve obitelji. Povelja je plod slušanja Crkve u bazi, što se s obiteljima događa u društvu. Nastala je kao odgovor na zamolbu i zaključak Sinode biskupa o kršćanskoj obitelji u suvremenom svijetu 1980. g. Budući da je nepoznata, shvatili smo da bi bilo dobro seminarski je obrađivati“ rekao je dr. Hodžić. Nacionalni Dan obitelji je lijep događaj, ali je važnije podići razinu obiteljskog pastorala u Crkvi osnivanjem zajednica obitelji u pojedinoj župi, ojačati ih i međusobno povezati. Na tom tragu su nastale katehetske radionice. „To nisu kateheze koje se izreknu i da se uz malo razgovora susret zaključi, nego su sastavljene na najnovijim metodološkim i stručnim spoznajama učenja, da zahvate sve kanale učenja: vizualni, slušni, kinestetički, da aktivno uključuju sudionike, s interaktivnim sastavnicama. Uvodna daje okvir kako će se raditi u grupi, a svaka sljedeća obrađuje članak Povelje. Završna je tema ‘Volim obitelj’ jer je zaključak: uzalud nam sva prava, makar ih svi i osigurali, ako nemamo ljubavi unutar obitelji i za obitelj“ rekao je dr. Hodžić. Kataheze su izradili stručnjaci različitih profila okupljeni oko Ureda HBK za obitelj i dr. Hodžića kao koordinatora projekta. Radionice otkrivaju sliku Svete obitelji kao uzora te sliku današnje obitelji i svega što joj pripada. Dr. Hodžić je podsjetio na poruku Ivana Pavla II.:  „Obitelji, postani to što jesi; obitelji, povjeruj ono što jesi, da bi mogla postati to što jesi“.

Tri su cilja proučavanja kateheza: osobni rast pojedinca, rast supružnika i kvalitete braka te međusobno povezivanje obitelji u preuzimanju uloge koju obitelj ima svojim poslanjem u crkvenoj i društvenoj zajednici. „Želi se pokazati da postoje obitelji koje drže do vrednota, spremne su se zauzeti za te vrednote i trebaju biti vidljive u društvu, medijima. Nije cilj velikih okupljanja da se pokažu kao takvi, nego je prije i poslije događaja potreban konkretan rad u bazi. Kad se podigne pastoralna baza u župama gdje se život događa, drugo će se razvijati shodno tome“ rekao je dr. Hodžić.

Usprkos velikom broju kateheza, Odbor HBK za obitelj nije htio izostaviti nijednu jer se  kateheze u župama mogu proučavati i nakon nacionalnog susreta. Taj materijal je ujedno početni za rad u zajednicama obitelji u župama te ih je Ured HBK za obitelj poslao povjerenicima za pastoral braka i obitelji po biskupijama. „To je pionirski projekt. Bio sam sad u Rimu na kongresu „Obitelj – subjekt evangelizacije“ Papinskog vijeća za obitelj gdje sam predstavio taj projekt. To još nitko nije učinio u svijetu, rekli su da je izvrsno osmišljeno i da bi to mogli ponuditi i Papinskom vijeću za obitelj; prevesti pa poslati taj materijal diljem svijeta da se obrađuje. U Hrvatskoj stvaramo nešto novo“ rekao je dr. Hodžić. U izradi radionica sudjelovali su teolozi, komunikolozi, psiholozi, bibličari, mnogi iz udruga, pokreta i zajednica su pridonijeli s prezentacijama i šaljivim zgodama. „Dobili smo obiteljska svjedočanstva. Prikupljali smo materijale s raznih strana kako bi bilo što sadržajnije i bogatije. Sav materijal u mapi će se poput skripte dati obiteljima kao uvid u osnovna načela; da obitelj u javnoj raspravi može kvalitetno argumentirati, a ne biti pasivna i da ne zna što reći kad drugi iznose svoja mišljenja“ rekao je dr. Hodžić.

Predviđeno je da radionice u župama vode dva bračna para koji se izmjenjuju u vodstvu. Ciljana skupina su bračni parovi i obitelj ako se uključe animatori mladih u radu s djecom. Desetak bračnih parova u župi bile bi rasadište razvoja obiteljskog pastorala. One koji dođu na katehezu ne očekuje pasivno sjedenje. Bit će dijelova za slušanje, uključivanje sudionika sa svojim mišljenjima i iskustvima, dolazak do zaključaka povezanih s učiteljstvom Crkve; što su novo spoznali, na kakvo djelovanje su potaknuti te što mogu učiniti pojedinac, supružnici, obitelj, organizirane skupine da bi ostvarili prava. Predviđeno je da na radionice dolaze bračni parovi, no dio projekta je i preko nacionalnog Katehetskog ureda osmisliti materijal za mlade i djecu na istu temu: „Da se po povratku s radionice u obitelji razvije rasprava kako je tko od članova doživio radionicu. Pitanjem ‘što je bilo kod tebe’ pridonosi se jačanju obitelji. To daje dodatnu kvalitetu cijelom projektu“ rekao je dr. Hodžić. Tempo održavanja radionica preporuča se odluci voditelja i svećenika u župi, može biti svaki drugi tjedan ili vikendom.

Ines Grbić