Pozdrav i dobrodošlica Apostolskom Nunciju mons. Josipu Pintu

Jučer u prigodi otvorenja jesenjeg zasjedanja HBK izrazio sam dobrodošlicu mons. Josipu Pintu, koji je 1. srpnja ove godine imenovan Apostolskim Nuncijem u RH, a odmah po dolasku u Hrvatsku, 11. rujna predao vjerodajnice Predsjednici Republike gospođi Kolindi Grabar Kitarović. Crkveni Zakonik (1983.) predviđa nuncijevu službu na tri razine:

     –   Na diplomatskoj s državom ili organizacijama gdje predstavlja Svetu Stolicu.

     –   Na crkvenoj u vidu koordinacije i povezivanja partikularnih crkava sa Svetim Otcem  i središnjim institucijama Svete Stolice.

     –   Na ekumenskoj razini prema drugim kršćanima i na međureligijskoj suradnji sa sljed-benicima nekršćanskih religija.

Ovim euharistijskim slavljem i večerašnjim nastupom Apostolski Nuncij, preuzvišeni gospodin Giuseppe Pinto, predstavio se Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj i započeo u ime Božje svoje poslanje kao predstavnik Svetoga Otca Pape Franje i Svete Stolice. U ime nazočnih biskupa izričem još jednom iskrenu i srdačnu dobrodošlicu.  

Neki dan je u Vatikanu boravio Predsjednik Vlade RH i susreo se s Papom Franjom i Državnim Tajnikom kard. Parolinom gdje se konstatiralo da su odnosi hrvatske države i Svete Stolice dobri. Povijest bilježi da su Crkva u Hrvata i hrvatski vladari, od dolaska u ove krajeve, njegovali odnose s rimskim Papama, te uživali naklonost i primali njihov blagoslov. Poput onoga iz 879. kada je Ivan VIII. „blagoslovio kneza Branimira, sav narod hrvatski i svu zemlju njegovu“. A u popratnom pismu Papa ga potakao „neka bude ustrajan i vjeran“, pa će imati „Božju zaštitu i blagoslov apostolskih prvaka Petra i Pavla“. Zaštitu Svete Stolice Hrvati su osjećali tijekom dugih stoljeća, posebice u teškim vremenima turskog osvajanja Europe (1371.-1519.), kao i polovicom XX. stoljeća u ratnim i poratnim godinama stradanja u Drugom svjetskom ratu. Osobitu naklonost očitovao je papa Pio XII. kad je zatočenog nadbiskupa Stepinca imenovao stožernikom Svete Rimske Crkve (1952.).

Osobitu blizinu, razumijevanje i zaštitu  Svete Stolice osjetili smo tijekom nedavnoga Domovinskoga rata (1991-1995.) kad je na Petrovoj stolici bio sveti Ivan Pavao II., prvi Papa Slaven, koji je na susretu s hodočasnicima u Rimu (30.04.1979.) propovijed na hrvatskom završio riječima: „Kao nekoć papa Ivan VIII. tako se i ja danas radujem vašoj vjeri i ljubavi, vašoj vjernosti Isusu Kristu i njegovoj Crkvi. Papa vas voli, grli i prima. Papa vas blago-slivlja!“ Ove riječi i danas odjekuju u našoj duši i krijepe naše poštovanje i ljubav prema Papi.

Dok Vam izričem dobrodošlicu u ime biskupâ i vjernoga puka koji nam je povjeren, želim neka Vaš boravak među nama i rad koji ćete obavljati u ime Pape Franje i Svete Stolice bude uspješan na sve tri spomenute razine Vašega djelovanja; i popraćen našim molitvama i obilnim nebeskim zagovorom. Preuzvišeni gospodine Giuseppe Pinto, neka Vam je sretno i blagoslovljeno!

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb –katedrala, 11. 10 2017.