SVEČANJA VEČERNJA UOČI SV. ŠIMUNA: NAGOVOR mons. Ž. PULJIĆA

Blaženi i pravedni Šime, častimo ti sveto ime!

1. Žitelji ovoga grada i Nadbiskupije više od sedam stoljeća nerazdvojivo su povezani sa svetim Šimom koga s pravom nazivamo svojim Pokroviteljem i na njegov blagdan hrlimo iskazati mu poštovanje. Jer, on je na svojim rukama držao sveto Tijelo Isusovo. Slaveći njegov spomen sjećamo se onoga dana kada je Isus po Mariji stigao među ljude. A na dan prikazanja u jeruzalemskom hramu dočekao ga je starac Šimun. Ova svetkovina podsjeća nas na to i priziva u pamet kako su se u tom trenutku susreli Stari i Novi zavjet, prošlost i budućnost u osobi starca Šimuna i djeteta Isusa. I povezuje se Betlehem s Jeruzalemom. Naime, dok se u Betlehemu Isus rodio i postao stanovnikom zemlje, u Jeruzalemu, gdje ga je Šimun primio u naručje, on će podnijeti muku, umrijeti, uskrsnuti i uzići na nebo. Zbog toga i kličemo starcu Šimunu i radujem se s pjesmom: Pravedniče, sveti Šime, častimo ti sveto ime!

Osim ovog otajstvenog događaja, koji nas vodi u Jeruzalem, mi danas obilježavamo spomendan iz naše narodne povijesti za koji smo zahvalni Božjoj Providnost. U ovom Gospinom mjesecu, a uz svetkovinu osobitog Pokrovitelja našega Grada, svetoga Šime, želimo zahvaliti Gospi i svetom Šimi za sve što su učinili našem narodu, gradu i nadbiskupiji tijekom prošlih stoljeća. Posebice u danima Domovinskog rata kad smo proživljavala pravu Kalvariju. Vjerujući u njihov moćni zagovor nismo se predavali, niti gubili nadu. S krunicom u ruci i oko vrata borili smo se protiv zla, mržnje i uništavanja. Uz njihovu pomoć i zagovor, u znaku krunice prepoznali smo pravu snagu i osvojili slobodu. Sjećamo se kako su zračni napadi na Banske dvore s nakanom da se ubije Predsjednika Tuđmana i njegove bliže suradnike, ubrzali donošenje odluke o raskidu svih državnopravnih veza RH s tadašnjom Jugoslavijom. To se dogodilo 8. listopada 1991., kada slavimo sv. Šimu.

2. Po kalendaru 8. listopada 1075. okrunjen je kralj Zvonimir po papinom izaslaniku Gebizonu koji mu je predao novom hrvatskom kralju mač, žezlo i krunu, te papinsku zastavu kao znak njegove vjernosti i podložnosti Papi. Tada je kralj Zvonimir učinio zavjernicu koju je potvrdio svojom prisegom: „Ja, Dmitar Zvonimir, s Božjom pomoći i darom apostolske stolice, bit ću vazda vjeran sv. Petru…, a poslanike Papine primat ću časno i čestito s njima postupati. Gajit ću pravdu, branit ću crkve, štititi siromahe, udovice i siročad. Priječit ću nedopuštene brakove i protiviti se prodaji ljudi. Kraljevstvo pak koje mi se predaje uzdržat ću vjerno, te ga nikako neću odvratiti od apostolske stolice. Tako mi Bog pomogao!». Kakva svijest odgovornosti vladara koji se zaklinje da će štititi udovice i siročad. Ali, i bdjeti da ne zavlada nered i nemoral u društvu i u obitelji! Molimo sv. Šimu neka Hrvatskoj i Europi izmoli takve zauzete javne djelatnike -vjerne Bogu, Crkvi i narodu.

U dan naše neovisnosti utkana su stoljeća vjernosti naših vladara i ljudi Bogu, Crkvi, Papi i narodu svome. A kalendarski su umreženi spomendan kraljice Jelene Slavne iz Solina, dan krunjenja kralja Dmitra Zvonimira, te posebice dan našega zaštitnika i pokrovitelja svetoga Šime preko kojega upućujemo Isusu molitve za našu Domovinu. Pomozi i blagoslovi sve koji vode brigu o njezinom prosperitetu kako bi se u njoj ostvarivalo duhovno i materijalno blagostanje u prijateljstvu, bratstvu i ljubavi. Tebi pak zaštitniče malenih, čuvaru svetoga hrama, utjeho i nado svih koji se pripremaju poći s ovoga svijeta kličemo: Blaženi i pravedni Šime, častimo ti sveto ime! Moli za nas, sada i uvjeke. Amen!

† Želimir Puljić, nadbiskup

Crkva sv. Šime, 7. 10. 2017.