ZADAR: SVEĆENIČKA REKOLEKCIJA – DR. DON LUSH GJERGJI O SV. MAJCI TEREZIJI

O temi “Sveta Majka Terezija – živo evanđelje milosrđa“ na svećeničkoj rekolekciji u dvorani sjemeništa Zmajević u Zadru u srijedu 8. ožujka govorio je dr. don Lush Gjergji, biograf sv. Majke Terezije s kojom je ostvario više od stotinu osobnih susreta. O svetici svih ljudi na čijim je rukama izdahnulo 17 000 osoba na samrti, napisao je petnaest knjiga. Papa Franjo je  17. prosinca 2015., na svoj rođendan, prihvatio čudo za proglašenje svetom Majke Terezije, predstavljajući je pred Crkvom i svijetom kao ‘savršenu ikonu Božjeg Milosrđa’. “Majka Terezija ne dijeli život na akciju i kontemplaciju, nego ih ujedinjuje i usklađuje: sve za Boga i sve za čovjeka. Ona je govorila i živjela ovako: ‘Ako prepoznajemo, ljubimo, klanjamo se, hranimo Isusom samo kod svete mise, pričesti, premalo je. Mi se molimo, razmatramo, sudjelujemo kod mise, da bismo nastavile to traženje i druženje s Isusom u svakodnevnom životu. Ako nalazimo i služimo Isusu u siromasima, onda smo kontemplativne i aktivne u svijetu. Uvijek služimo Isusu, jer ga nalazimo u poslu, u svakidašnjim aktivnostima. Prijelaz iz euharistije u akciju i iz akcije u euharistiju je provjera naše vjere i djelotvore ljubavi, naše vjernosti i služenja, našeg zvanja i poslanja’” rekao je don Lush. Jednom je nakon završenog klanjanja Majku Tereziju pitao je li se umorila. “Bila je sretna, blažena, pogledom i licem anđela te mi reče: ‘Ne, kako da se umorim ili da mi dosadi kad sam zajedno s mojim Bogom, u društvu s njime, u prisutnosti njegove ljubavi. Meni je teško prekinuti ovaj susret, ali ćemo sada nastaviti na drugi način. Istoga Isusa kojemu smo se klanjali pod prilikama kruha, sada ćemo ga prepoznati, ljubiti i služiti pod likom i oblikom naše braće’. Nakon posjeta siromašnih i bolesnih pitala me: ‘Da li ti se sviđa Isus naše četvrti?’” rekao je don Lush.

U svim kapelicama Misionarki Ljubavi, uz svetohranište, na zidu je križ i natpis Žedan sam. Majka Terezija je to tumačila ovako: “Ako želite znati koliko nas je Isus ljubio, gledajte njegov križ. Ako želiti znati koliko nas ljubi, gledajte svetohranište. Veza između svetohraništa i križa je krik ljubavi: Žedan sam!’”. Govorila je: “Gdje god je život u opasnosti, tu trebamo biti mi. Život bez žrtve i ljubavi nema smisla. Samo će Ljubav spasiti svijet”.

Sv. Terezija je univerzalna majka, kontemplativna i aktivna u svijetu, rekao je don Lush, istaknuvši da su njen život i poslanje Bog i čovjek, cijeli svijet. Metodologija je svjedočenje kršćanske ljubavi, svrha je olakšanje patnje i boli preko našeg sudioništva, privilegirani su odbačeni, bolesni, siromasi, gubavci, svi koji “ne znaju za ljudsko dostojanstvo, a još manje da su djeca Božja”. Patnja je blagoslov, ne prokletstvo: “Siromasi daruju nama puno više, konkretnu mogućnost da ljubimo i služimo Isusa koji pati u njima. Mir će doći svijetu po siromasima. Oni su prisiljeni biti siromasi, a mi smo siromašne iz ljubavi prema Isusu i prema njima”, govorila je Majka Terezija. Živjela je potpuno, trajno i besplatno darivanje, danomice i svima, bez ikakvog isključenja, jer “mi ovisimo od Providnosti Božje i od dobročinitelja. Idemo ususret svijetu, da smanjimo patnju, da budemo zraka Božje ljubavi”.

 

 

Uzor duhovnog profila Majke Terezije je Blažena Djevica Marija, model misijskog služenja svijetu. “Najsavršeniji model posvećenog života Bogu, Crkvi i čovjeku je Marija. Ona je imala veliki i odlučni utjecaj u životu i djelovanju Majke Terezije, u djetinstvu i mladosti, u traženju i vršenju zvanja u Letnici, u njenoj redovničkoj formaciji kod Loretskih Sestara u Kalkuti, kod utemljenja Misionarki Ljubavi, u njenom posvećenju i svetosti. Ta pobožnost je omogućila Majci Tereziji da u životu Isusa i Marije prepoznaje i živi svoje zvanje i poslanje u današnjem svijetu” rekao je don Lush, tumačeći život svetice u svjetlu Marije koja je Kristonoša, model služenja, u traženju 12-godišnjeg Isusa, Po Mariji k Isusu. “Misionarsko putovanje Marije Elizabeti da joj pomogne, paradigma je svake misije za kršćane; da po poslu dođemo do poslanja, plana Božjeg za nas i za druge. Svijetu je potrebna naša pomoć i služenje. Ali bilo bi uzaludno za nas i za svijet, ukoliko bi se ograničili samo na to. Nama i svijetu je potreban prije svega Bog, njegova prisutnost i ljubav, koja se svjedoči i daruje po našem zvanju i poslanju“ rekao je don Lush, dodavši da je Majka Terezija u svakom čovjeku prepoznala, služila, ljubila samog Krista. Čula je Kristov krik s Križa ‘Žedan sam!’ kao temeljni motiv Misionarki Ljubavi koje hranjene s euharistijskim Isusom prelaze iz kontemplacije u akciju, s Isusa na čovjeka, u svako biće potrebno njege, brige, dobrote, služenja i ljubavi. “Mi sve činimo za Isusa. Ja 24 sata na dan živim za Isusa i s Isusom, darujući Njemu moj život, moje srce, moju ljubav, moj posao, sve” govorila je Majka. Uvjerljivo je svjedočila Božje milosrđe prema grešniku i moguću promjenu života. “Isus može praštati puno, jer ima veliku ljubav. Velika ljubav može praštati velike grijehe. Kao što je to za Isusa, tako treba biti i za nas” istaknuo je Terezijine riječi don Lush, naglasivši: “Da bismo živjeli trajno s Bogom Ljubavlju i s čovjekom, bratom ili sestrom, potreban nam je nepresušni izvor, Isus, prisutan u euharistiji i u čovjeku”. Podsjetio je na svetičine riječi kako, kao Marija koja je tražila dijete Isusa u hramu, “i mi trebamo tražiti Boga kad ga izgubimo, kad smo se udaljili od njega. Tražimo ga u tišini, molitvi, na koljenima, u euharistiji, u onima koji trpe”.

Marija je bila brižna za Isusa, ali i za svakog čovjeka. U Kani je posredovala kod svog Sina i učinio je prvo čudo. Majka Terezija to tumači ovako: “Imamo li vi i ja srce vidjeti potrebe drugih? Marija reče Isusu ‘Nemaju više vina!’. U tim riječima se sažima briga i ljubav jedne žene koja ima srca za potrebe i muke drugih. Briga za druge je početak svetosti. Ako naučite to umijeće, bit ćete sličniji Isusu, jer njegovo srce je mislilo na druge” govorila je Majka Terezija. Draga joj je bila molitva krunice koju je uvijek imala u svojim rukama, ustima i srcu.  “I mi trebamo surađivati s Duhom Svetim, kako je učinila Marija, koja se s tolikom vjerom podvrgnula volji Božjoj. Ona je naša snaga, uzrok naše radosti. Ona je primila Isusa u ime svih. Iako je bila Majka Božja, proglasila se službencom Gospodnjom. Ako je Isus bio spreman slušati Mariju, i mi trebamo činiti istu stvar. Ona nas vodi prema Bogu. To je uloga Marije danas i uvijek. Bog je postavio cijeli svijet u ruke Marije. Prepustimo se i mi u ruke Marije da se posluži s nama, kao što se Bog poslužio s njom. Tako će se ostvariti krilatica, Po Mariji k Isusu!” istaknuo je riječi Majke Terezije don Lush, zaključivši njenim poticajima: “Nađi vremena za ljubav, ona je plod milosti. Nađi vremena za darivanje, ono je pobjeda ljubavi. Nađi vremena za dobra djela, ona su ključ vječnosti”.

Izlaganju don Lusha prethodilo je pokorničko bogoslužje koje je u sjemenišnoj kapeli predvodio don Roland Jelić.

Ines Grbić