ZADAR: PEPELNICA U KATEDRALI SV. STOŠIJE

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu 1. ožujka zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je misu s obredom pepeljanja u katedrali sv. Stošije u Zadru. „Korizma nam pomaže da se popravljamo i duhovno očvrsnemo. Poziva nas i potiče krenuti u duhovni boj protiv zla u nama i oko nas. Ući u korizmu obredom pepeljanja znači obnoviti osobno odluku da ćemo se zajedno s Kristom suočiti sa zlom“ rekao je nadbiskup, dodavši da je korizma vrijeme obnove i duhovnog boja, a riječi iz obreda ‘Obrati se i vjeruj evanđelju’ ili ‘Sjeti se, čovječe da si prah i u prah ćeš se vratiti’ podsjećaju na bitno: ako smo se svojim ponašanjem udaljili od vjere, Boga i Crkve, obrati se i vjeruj evanđelju koje je radosna vijest spasenja. “Vjeruj Bogu koji te po krštenju učinio svojim odabranim djetetom i vjera će te spasiti. Obrednim izrazom, „Sjeti se čovječe da si prah’ obuzdava se naša oholost srca i pameti. Podsjeća nas da je život kratak i prolazan” rekao je mons. Puljić.

Sredstva korizmene borbe kako bismo pobijedili napasti Zloga su vjera, molitva, post i pokora. „Sveto vrijeme korizme čini nas sposobnima gledati zlu u lice i biti raspoložen za borbu ne samo protiv učinaka koje zlo proizvodi, nego i protiv njegovih uzroka. Do posljednjeg uzroka kojeg evanđelje naziva ‘ocem laži, napasnikom i zavodnikom ljudskog roda od početka’, koji je i Sina Božjeg iskušavao u pustinji“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da gledati zlu i svemu što ne valja u lice i biti raspoložen za borbu s njime, ne znači prebacivati problem zla na druge, na susjeda, društvo ili ne daj Bože na Boga.

„To su činili fašisti kad su za zlo u svijetu okrivili Židove, Rome i druge nearijevce; ili komunisti kojima su smetali svi koji u Boga vjeruju pa su ih ‘oslobađali’ od njihovih tvornica i oranica, imanja i života kako bi bez njih stvarali ‘raj na zemlji’. O kakvom se raju radilo najbolje mogu posvjedočiti oni koji su iskusili posljedice takve borbe protiv drugih i drugačijih“ upozorio je mons. Puljić, istakuvši da „borba na koju nas Krist poziva svake korizme, nije uperena protiv drugih. Ona nas potiče otkrivati i prepoznavati vlastitu odgovornost za zlo koje vlada u svijetu, poziva u poniznosti i povjerenju svjesno preuzeti dio odgovornosti. Do prave duhovne pobjede dolazi se i širenjem ozračja mira, dobrote i tolerancije, a ne vrijeđanjem, nasiljem i ponižavanjem drugih. Korizma je izvrsna prigoda za snažan pedagoški, ljudski, asketski i duhovni napredak i rast u Gospodinu” rekao je nadbiskup Puljić. U isticanju korizmene pobožnosti križnog puta, poručio je da nas „križni put put vodi do prave pobjede. Ne nad drugima, nego nad sobom. Do nje se stiže putem ljubavi kojom nadvladavamo mržnju, preko darivanja i dijeljenja dobara koje u nama svladava prirođene porive sebičnosti“.

Ines Grbić