34. KATEHETSKI DAN ZADARSKE NADBISKUPIJE

«Unesite svoje srce, ljubav i toplinu u lekcije, učionice i rad s djecom. To će djeca zapamtiti! Svakako, morate znati i teoriju, biti stručno osposobljeni i znati što govorite» poručio je nositeljima župne i školske kateheze zadarske nadbiskupije u četvrtak 2. rujna u pastoralnom centru Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru zadarski nadbiskup Želimir Puljić, na 34. Katehetskom danu zadarske nadbiskupije. Poručio je to jer tržište od nove vizije odgoja zahtijeva da čovjek bude osposobljen otvrdnuti svoje srce, kao preduvjet ekonomskog i duhovnog ‘preživljavanja’. Temu Katehetskog dana u organizaciji nadbiskupijskog Katehetskog ureda, «Roditelji i njihova odgovornost u prenošenju vjere – suradnja obitelji, župe i škole» razlagao je dr. Ivica Pažin. Nadbiskup Puljić je zahvalio svećenstvu, redovništvu i laicima vjeroučiteljima na zauzetoj i kreativnoj prisutnosti očitovanoj i u radu po skupinama gdje se razmatrala obnova kulture vjerskog života unutar obitelj, odnos župne zajednice i obitelji te škole, roditelja i župe. Nadbiskup je potaknuo vjeroučitelje da pomognu obiteljima otkriti ono što jesu. «Obitelj je zajedništvo osoba, a ne njihov zbroj. U njima se odražava Božja stvarnost. To se otajstvo može samo doživjeti, ne i racionalno opisati» rekao je mons. Puljić. Susret je počeo euharistijskim klanjanjem koje je u župnoj crkvi predvodio nadbiskup, razlažući kako euharistija stvara zajedništvo. Euharistijski Krist je čudo Božje prisutnosti među ljudima. Osnovno obilježje Crkve je koinonia, jedno je tijelo Kristovo u kojem članovi zajednice postaju jedno eklezijalno tijelo. “Valja nam pred Isusom biti samokritični te postaviti i pitanja nama konkretnim članovima jedne obitelji, župe, biskupije i naroda: Što je s našim zajedništvom? Mogu li drugi u nama prepoznati znakove euharistijskih plodova tog zajedništva? Bi li se moglo reći kako nas naša praksa u tome demantira? Previše podjela, nezdravog rivalstva, zavisti, ogovaranja zasigurno nisu plodovi koinonije ni euharistije“ upozorio je mons. Puljić u razmišljanju pred Presvetim dodavši da bi bilo zanimljivo učiniti malu analizu naših razgovora. «Kako često prepričavamo tuđe mane i poroke, bez kraja? Čeprkamo po tuđem dvorištu do iznemoglosti. Ne bih se iznenadio kad bismo pri tom ustanovili kako je veći dio našeg govora i razgovora zapravo loš govor o drugima, ogovaranje, tužna radost nad lošim stranama mog subrata, zavist, kleveta zluradost i tomu slično. A sve je to daleko od koinonije“ upozorio je nadbiskup Puljić. Naglasio je da je zajedništvo plod Božjeg blagoslova i ljudskog napora. «I ne dolazi samo od sebe. Euharistija je ponuda za naš vlastiti rast i napredak. Ona može izgraditi zajedništvo ako pojedinci i zajednica to žele. Kao što zajedništva i crkvenosti nema bez euharistije, tako nema ni zajedništva bez nas, bez naše želje, volje i spremnosti da euharistija i nas preobrazi» rekao je nadbiskup.

U radnom dijelu susreta zahvalio je učiteljima i odgojiteljima za odgojni rad i potaknuo ih da budu ustrajni u tom časnom poslu tj. zvanju. Vjeroučitelje koji mandatom zastupaju ugled Crkve u zbornici i razredu ohrabrio je rječju apostola Pavla da propovijedaju i uvjeravaju sa svom strpljivošću i poukom, raspiruj milosni dar Božji i izvrše blagovjesničko djelo dostojni svog poziva i poslanja. Jedan od načina konkretnog djelovanja je stvaranje ‘odgojnog saveza’. Modeli rada vjeroučitelja i župnika s roditeljima su susreti tijekom školske i liturgijske godine, povezivanje župe i škole u susretu s roditeljima, suradnja vjeroučitelja i župnika s roditeljima tijekom sakramentalne kateheze, stvaranje zajedničkog kalendara rada za liturgijsku i školsku godinu, modeli ‘pisane komunikacije’ vjeroučitelja i roditelja, modeli sudjelovanja roditelja u životu škole: moguće sudjelovanje u plenumskim raspravama, sudjelovanje pri davanju završnih izvješća škole, prezentacija različitih rezultata, zajedničko završno slavlje. Modeli rada vjeroučitelja s roditeljima na nastavnoj razini su susreti s roditeljima i zajednička suradnja u vrednovanju učenika i rješavanju poteškoća u radu i ponašanju učenika, zauzetost i suradnja roditelja u projekt i terenskoj nastavi, nastavne teme za roditelje kroz ponudu literature s ciljem boljeg praćenja vjeronaučne nastave, izbor određenih tema za roditelje koje bi bile izabrane zajedno s učenicima te ponuda takvih za susrete s roditeljima.

U svjetlu teme Katehetskog dana, don Emil Bilaver, povjerenik za pastoral obitelji zadarske nadbiskupije, govorio je o nacionalnom obiteljskom događanju u Zagrebu, ‘Dan obitelji’ 15. svibnja 2011. g. na Trgu bana Jelačića. Sudionicima susreta kojeg organiziraju Ured za obitelj HBK, hrvatske metropolije i zadarska nadbiskupija, putem video veze direktno će se obratiti papa Benedikt XVI. U župi na Puntamici u Zadru od jeseni započinju prvi susreti obitelji koje žele sudjelovati na događaju u Zagrebu s prigodnim katehezama. Don Emil je upozorio na razjedinjenost nastupa udruga i zajednica koje štite obitelj u Hrvatskoj; ne nastupaju jedinstveno i nisu povezani u obiteljski forum koji pred državnim vlastima i u javnosti nastupa zajedno, kao npr. u Italiji ili Francuskoj. Zato je prošle godine, upozorio je don Emil, iz proračunskih sredstava hrvatska država samo za održavanje mitinga koja promiču prava homoseksualaca dodijelila 16 milijuna kn, a za pripremu bračnih supružnika, projekt zaručničkog tečaja koji djeluje u hrvatskim biskupijama, iznos od 100 000 kn dobio je jedino program zaručničke priprave Ureda Riječke nadbiskupije.

Ines Grbić