ZADAR: BOŽIĆ – SVETKOVINA ROĐENJA GOSPODINOVA, MISA U KATEDRALI SV. STOŠIJE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Bog je k nama došao kako bi postao čovjekom, našim bratom, kako bi nas spasio i otkupio. Kako veličanstvena misao i veličanstveni događaj. Po utjelovljenju svoga Sina, Bog je ušao u našu povijest. Združio se s čovjekom zauvijek. Ušao je u naše obitelji i u našu osobnu povijest, svakoga od nas. Zbog toga je njegovo ime Emanuel, Bog s nama“ poručio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi svečanog misnog slavlja koje je predvodio na Božić u nedjelju 25. prosinca u katedrali sv. Stošije u Zadru. „Isus je osobno sišao, utjelovio se i našim bratom postao radi nas ljudi i radi našeg spasenja. U njemu su se u živo susreli Bog i čovjek, nebo i zemlja. I to ne samo jedanput, u Betlehemu one svete noći. Nego zauvijek. Otkako je Isus došao i utjelovio se, on je ostao s nama. Svaki put kad slavimo euharistiju, on je tu. Svaki put kad se udružimo i molimo zajedno, on je tu. Svaki put kad slavimo sakramente, on je tu, s nama. Zato je došao. Da bude i ostane s nama“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je Božić božanski i ljudski, nebeski i zemaljski događaj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čitanja svetkovine Rođenja Isusova, poslanica Hebrejima i Ivanovo evanđelje, govore o počecima, rekao je nadbiskup. Oba djela započinju rječju ‘početak’: Početak poslanice Hebrejima, Početak Evanđelja po Ivanu. Pisac Knjige Hebrejima vodi nas na početke Isusovog početka ovozemaljskog života, u Betlehem gdje se Božić dogodio. „’Mnogo puta i na više načina govorio je Otac po prorocima, a u ove dane progovori nam u svome Sinu’ koji je postao čovjekom. Ivan nas vodi na početke stvaranja, kad je riječ Božja bila u krilu Očevu i po njoj je sve stvoreno. U početku o kojem Ivan priča, Otac nebeski je odlučio progovoriti nam po Sinu svome. Otac je odlučio poslati svoga Sina u svijet, da započne novi početak ovozemaljskog života“ istaknuo je mons. Puljić, dodavši da kad god razmišljamo o čudesnom otajstvu Božjeg silaska na zemlju, vjerom u malom djetetu prepoznajemo Božjeg Sina, Isusa Krista. „Isus koji je prije 2016 godina na zemlju sišao, utjelovio se i postao čovjekom, želi nam se iznova pridružiti. Želi nas pohoditi, blagosloviti i priključiti se našem obiteljskom zajedništvu. Ako se Krist nanovo ne rodi u našim dušama, narodu i obiteljima, njegovo povijesno rođenje u Betlehemu ostat će događaj koji se pamti i prepričava. A on nije došao samo zato da se o njemu priča i pripovijeda, već da se iznova u nama i kod nas rodi i sve nas preporodi“ poručio je nadbiskup, poželjevši da u buci koja vlada i brigama kojima smo obuzeti čujemo Isusa koji je mir i čežnja duše.

f11Nadbiskup je čestitao Božić svećenicima i Bogu posvećenim osobama, predstavnicima građanske vlasti, kulturnim i javnim djelatnicima, članovima Hrvatske vojske i policije, obrtnicima i ratarima, pomorcima i vjernicima koji žive i rade diljem svijeta, kršćanima koji po julijanskom kalendaru slave Kristovo rođenje, profesorima, znanstvenicima, učiteljima, odgojiteljima, vjeroučiteljima i bolničkom osoblju; djelatnicima obavijesnih sredstava, braniteljima, starima i bolesnicima, djelatnicima laicima po župama i svima koji se bore za dostojanstvo i prava čovjeka, obitelji i za slavu Božju. „Čestit Božić i mirom Božjim blagoslovljenu Novu 2017. godinu u kojoj neka nas Novorođeni obdari svojim darovima radosti, blagoslova i mira“ poželio je mons. Puljić.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA