ŠIBENIK: POZDRAVNI GOVOR MONS. PULJIĆA NA AKADEMIJI POVODOM 950 GODINA PRVOG PISANOG SPOMENA GRADA

Poštovani gospodine Gradonačelniče Buriću,

Preuzvišeni gospodine biskupe Tomislave i Ante!

Od srca zahvaljujem na pozivu nazočiti na ovoj svečanoj akademiji uz 950. obljetnicu prvog pisanom spomena grada Šibenika. Nedavno je u Zadru, u samostanu svete Marije obilježena ista obljetnica kada je kralj  Krešimir IV. svojoj polusestri Čiki u nazočnosti svojih vojvoda i knezova, dao „kraljevsku slobodu samostanu svete Marije“. A samostan je opatica Čika sagradila stotinjak metara istočno od katedrale svete Stošije. U toj ispravi prvi put pismeno se spominje ime Šibenika što je i razlog ove akademije i obilježavanja toga važnoga datuma. Povijesna isprava o „kraljevskoj slobodi“ koju je kralj Krešimir potpisao u ovom gradu, spominje kako je to on učinio „uz pristanak splitskog, zadarskog, ninskog, trogirskog, biogradskog, rapskog i osorskog  biskupa na sam Božić 1066.

Čini mi se uputnim spomenuti jednu drugu ispravu koja pokazuje da je Kreši-mir u to vrijeme bio snažan vladar i na kopnu i na moru. U darovnici, naime, otoka Mauna zadarskom samostanu sv. Krševana (1069.) on Jadransko more naziva svojim, „Mare nostrum“ croaticum, a sebe „kraljem Hrvatske i Dalmacije“.

Svim žiteljima ovoga grada na čelu s Vama, poštovani gospodine Gradona-čelniče, čestitam ovu visoku obljetnicu, u ime biskupa Tomislava koji je preuzeo kormilo ove časne biskupije upravo u rođendanskoj godini ovoga grada; u ime umirovljenog i zaslužnog biskupa Ante, koga smo u biskupskom zboru od milja zvali „Stari“; ne zbog njegovih godina i sijedih vlasi, već zbog mudrih, pjesničkih i rodoljubnih iskrica kojima nas je trajno obogaćivao. Počašćen sam što u njihovo i u svoje ime mogu u ovoj svečanoj prigodi poželjeti obilje Božjeg blagoslova i sretnih i plodnih godinâ za budućnost Šibenika koji se s pravom diči što je „Krešimirov grad“. Neka ovaj „grad od kamena“, čvrstih bedema i strmih litica, ponosnih palača i tisnih kâla, kupola i tvrđava i dalje miluje sunce i bura, i obliva Jadransko more kroz brojna stoljeća. Latini bi rekli: Vivat, crescat et floreat! – neka živi, raste i cvjeta Krešimirov raspjevani grad!

Koristim prigodu na koncu poželjeti svima čestit Božić i mirom Božjim blagoslovljenu Novu 2017. godinu u kojoj neka nas sve Novorođeni obdari svojim darovima radosti, blagoslova i mira! Bog vas blagoslovio!

mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Predsjednik Hrvatske Biskupske Konferencije

Šibenik, 22. prosinca 2016.