SJEMENIŠTE ‘ZMAJEVIĆ’: ‘NADBISKUP PETAR ČULE’ – SVEČANA AKADEMIJA UOČI BEZGREŠNE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na svečanoj akademiji uoči svoje zaštitnice Bezgrešne, sjemeništarci Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru u srijedu 7. prosinca u dvorani svog sjemeništa izveli su scenski prikaz „Nadbiskup Petar Čule“. Mons. Petar Čule je bio mostarsko-duvanjski biskup od 1942. do 1980. g. Komunistička vlast ga pritvara u travnju 1948. g. i osuđuje na 11 godina i 6 mjeseci strogog zatvora u Zenici. Biskup je upozoravao na etničko čišćenje istočne Hercegovine od katoličkih Hrvata i selektivni progon isključivo katoličkog svećenstva. Digao je i glas protiv pokolja fratara u Širokom Brijegu, Pastirskim pismom s biskupskog zasjedanja u Zagrebu 22. rujna 1945. g.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tekst je napisao sjemeništarac Zvonimir Rezo iz Mostara, temeljem stručnih radova o njegovom životu objavljenih u Zborniku ‘Dođi kraljevstvo tvoje’, što je bilo geslo mons. Čule. U jedanaest činova i između njih klavirsku pratnju sjemeništarca Ivana Santinija, prikazano je kako kardinal Alojzije Stepinac u Zagrebu donosi vijest Čuli da je NDH protiv njegovog imenovanja biskupom Mostarsko-duvanjske biskupije i apostolskim upraviteljem Trebinjsko-mrkanske biskupije (imenovao ga papa Pio XII., 15. travnja 1942. g.) jer vlast nitko nije o tome obavijestio. „Je li se nas išta pitalo kad su nevini ljudi ubijani u logorima?“ pita Stepinac. „Ako je Sveta Stolica tako odlučila, državna vlast se nema što miješati. To ugrožava autoritet Crkve“ kaže Čule. Za biskupa ga je u Mostaru 4. listopada 1942. g. zaredio vrhbosanski nadbiskup Ivan Šarić, uz Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa i Ramira Marconea, delegata Svete Stolice u Hrvatskoj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prikazano je kako oficiri UDBA-e dogovaraju uhićenja hrvatskih biskupa: „Ne smijemo dopustiti da oni s oltara pričaju što hoće protiv nas i naše države. Je li nam to naša borba dala? Smatram da ih treba sve pohapsiti! Treba da maknemo veće face: Stepinac, Čule i Čekada. Riba smrdi od glave“. Kad se spremao za služiti misu, Čulu su uhitila dva milicajca „pod sumnjom za suradnju s okupatorima“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U predstavi se donosi i tekst presude da je Čule vodio borbu protiv NOP-a koju čita sudac: „Javno tužioštvo NRBiH Okružnom sudu Mostar: U vezi čl. 13 stav 1 Zakona o krivičnim djelima protiv naroda i države, podnosim optužnicu protiv Čule Petra, sina pok. Jure i majke Jake, rođene Šarac, rođen 1898. g. u Kruševu, srez Mostar, završio osam razreda nadbiskupske gimnazije u Travniku, teološki fakultet u Louvajnu, Belgija i Innsbrucku, Austrija… Nalazi se u istražnom zatvoru od 22. aprila 1948. g. Optuženi Čule, zloupotrebljavajući svoj položaj visokog crkvenog funkcionera i vjerske osjećaje naroda, aktivno se angažuje na strani okupatora i ustaške vlade (uz povike Ubij ustašu!, Dolje klerofašisti!) radi ostvarenja njihovih zločinačkih ciljeva uperenih protiv našeg naroda, dajući svojim primjerom podstrek područnom svećenstvu za njihovo zločinačko djelovanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Optužujem Petra Čulu što je u toku rata i neprijateljske okupacije stupio u političku saradnju s neprijateljem pružajući kroz to vrijeme pomoć okupatorima i njihovoj agenturi ustašama (uz povike Strijeljaj smeće ustaško!, ‘Đubre biskupsko!). Pa je kao dosledni suradnik okupatora i Pavelićeve države 9. aprila 1942. g. zakazao sjednicu svog biskupskog Ordinarijata i na istoj, radi očuvanja autoriteta ustaških zakona i njihovog poštovanja od strane vjernika njegove biskupije, donio zaključke kojim se naglašava potreba angažovanja Ordinarijata i svećenstva u propagandi za poštivanje autoriteta ustaške vlasti i državnosti, sadržeći i obavezu borbe Ordinarijata i svećenstva protiv komunizma, tretirajući ga kao najvećeg neprijatelja svakog društvenog poretka, koje glasi: „Budući da je komunizam najveći neprijatelj svakog društvenog poretka, to će Ordinarijat i sve svećenstvo svim silama pobijati tog neprijatelja i suprotstaviti se njegovoj pogubnoj promidžbi, u ma kojem obliku se ona pojavila.“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U predstavi je prikazan i kontakt Čule sa zatvorenicima, posjet dužnosnika UDBA-e koji mu se obraća s bagro klerofašistička i kaže kako znaju da svaki dan služi misu s poklopcem od konzerve i čašom. „Ili ćeš izaći iz ovog zatvora kao komunist ili nećeš izaći“ upozorava ga i zapovijeda stražaru da ga odvede u samicu na sjevernoj strani, bez prozora i ikakvog pokrivača, a zima je. U susretu sa zatvorenim hodžom Kasimom Dobračom i pravoslavnim popom Nastićem, Čule kaže da je Partija osnovala svećeničko udruženje Dobri pastir pomoću kojeg želi kontrolirati crkvene institucije i da im se, nažalost, pridružio velik broj. Čule je pušten na uvjetnu slobodu 1955. g. Od 1958. g. nastavio je sa službom biskupa. U predstavi se izriče i sadržaj pisma koje je Čule pisao predsjedniku Republike po otpuštanju iz strogog zatvora u kojem je proveo sedam i pol godina  a onda je konfiniran u samostanu Tolisa kod Orašja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biskup u pismu kaže kako su u njegovom procesu povrijeđena načela pravde a u zatvoru je s njim postupano nehumano. „Moj proces u Mostaru 1948. g. bio je nespretna i štetna insenacija. Nespretna, jer se dala lako prozreti. Štetna, jer kompromitira ugled sudstva, a po tome i same države. U Zenici sam iz Mostara prebačen u marvinskom vagonu. Iako nas je bilo dvadeset i putovali smo 24 sata, nismo imali nikakvih posuda za izvršenje fizioloških potreba. U Zenici sam bio smješten sa sedmoricom drugih u ćeliju dugu preko 4 m, a široku malo više od 2 m. Među sedmoricom susobara dvojica su bili ubojice, jedan homoseksualac i sifilističar. Pod konac 1949. g. ubačen mi je u sobu jedan kažnjenik, koji je malo prije toga bio poludio i ostao tri mjeseca ne dajući nam mira ni po danu ni po noći“ piše mons. Čule.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podsjeća da su mu dodijelili rad u bačvariji, a zbog ozljede palca desne ruke trebala je kirurška intervencija. Prst mu nije zacijelio, ali poslovođa ga je silio da na ramenima prenosi teške bačve i tovari u vagone te je pod tim teretom posrtao. Nakon četrdeset dana u bačvariji prebačen je u najstrožu izolaciju, gdje su mali zatvorski prozori bili do polovice i daskama zakovani, da bude što manje svjetla. Najteži period bila mu je 1951. g. Svezan u lancima gonjen je u Srijemsku Mitrovicu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prigodom nesreće u Slavkovcima izbačen je iz vagona sa slomljenom lijevom nogom, iščašenim desnim kukom, s modricama po nogama i rebrima. U sudaru je svezan lancem ležao na zemlji tri sata, dok nisu došli radnici iz stanice i raskovali lanac na rukama. Neizliječen, nakon dva mjeseca vraćen je iz Mitrovice u Zenicu s osmoricom svećenika, jednim pravoslavnim popom i hodžom. Po dolasku u Zenicu, stražar ih je u holu staklare poredao uza zid i naredio da sa slomljenim nogama stoje i gledaju u zid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zimski kaput nije imao četiri godine. Šetnje i kupanja nisu imali šest mjeseci te je teško obolio. S temeperaturom od 40 stupnjeva bio je bez liječničke njege, izgubio je 15 kg i dobio tuberkulozu pluća. Kroz pet godina bio je lišen svog brevijara i krunice, oduzeta mu je i medaljica Majke Božje koju je nosio na vratu ispod košulje. To mu je vraćeno 1953. g., kad postupak postaje bolji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biskup Čule u pismu predsjedniku ističe i stradanje njegove biskupije. Pogibija šezdeset svećenika znači gubitak trećine svećenika u biskupiji kojoj je nanesena i velika materijalna šteta. Eksproprirano je zemljište predviđeno za gradnju katedrale u Mostaru, s velikom količinom materijala složenog za gradnju crkve. Zaključno mons. Čule kaže: „Mrtvi se ne mogu uskrisiti, pretrpljene patnje ne mogu se nadoknaditi, uništeno zdravlje ne može se restituirati, godine nepravedno provedene u zatvoru ne mogu se povratiti. Ja to i ne tražim. Ne tražim ni da se kazne oni, koji su mi krivicu nanijeli. Ja im svima opraštam“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po povratku u Hercegovinu, nakon devet godina, digao je biskupiju na noge, aktivno sudjelovao na Drugom vatikanskom koncilu kad se razmatralo da li uvesti ime sv. Josipa u kanon mise. Mons. Čule, kao veliki štovatelj sv. Josipa kojem je i posvećena biskupija, govorio je zašto bi ga trebalo uvesti. Kad su neki biskupi počeli negodovati, papa je rekao: „Braćo, smirite se da čujemo biskupa mučenika“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kasnije je biskup došao u sukob s fratrima koji su mu odbili poslušnost. Slučaj je došao do Svete Stolice i do danas nije razriješen. Biskup Čule je rekao da je više propatio zbog tog slučaja, nego što je propatio u zatvoru! Nakon trideset godina, 1980. g. blagoslovio je novoizgrađenu mostarsku katedralu, što mu je bio cilj otkad je postao biskupom. Tada ga papa Pavao VI. imenuje naslovnim giufitanskim nadbiskupom, kao čast za osobito zaslužne ljude u Crkvi. Preminuo je kao biskup emeritus 29. srpnja 1985. g. Pokopan je u kripti sv. Josipa u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na kraju su svi prisutni izmolili molitvu: „Gospodine Bože svemogući, biskup Petar Čule dao nam je trajno svjedočanstvo kako živjeti u vjeri, ufanju i ljubavi. Molimo te, da po tim krepostima koje su resile njegov život, daš i nama milost da ga uskoro možemo zvati Slugom Božjim, te tako po njegovom zagovoru primati brojne milosti“. Na akademiji su sudjelovali obitelji sjemeništaraca, prijatelji i ravnatelji škola koje sjemeništarci pohađaju, redovnice i svećenici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prigodnu riječ uputio je rektor sjemeništa Ante Dražina. Od sedamnaest sjemeništaraca u Zmajeviću, šest ih je iz Mostarsko-duvanjske a jedan iz Trebinjsko-mrkanske biskupije. Predstava koju je pripremao duhovnik sjemeništa don Stanislav Wielinski izraz je podrške Crkvi u BiH po glasu njihovog nekadašnjeg neustrašivog i hrabrog pastira.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA