ZADAR: OBRED PALJENJA DRUGE ADVENTSKE SVIJEĆE U SVETIŠTU SV. ŠIME

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Došašće i Božić nisu neka idila. To je vrijeme koje želi suočiti s radikalnim zahtjevima riječi Boga koji je postao čovjekom za naše spasenje i koji će doći suditi naš život“ poručio je mons. Josip Lenkić, upravitelj svetišta i župnik sv. Šime u Zadru u homiliji obreda paljenja druge adventske svijeće u subotu 3. prosinca u crkvi sv. Šime u Zadru. Svijeću je upalila prof. dr. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru. U obredu su sudjelovali i župljani gradskih župa Relja, Stanovi i Bili brig, a za harmonijem je svirala s. Olga Mirčeta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tragom navještaja o Ivanu Krstitelju koji živi u pustinji, u kraju bez zelenila, vode, pritisnut žegom, pod udarcima vjetra, zaogrnut devinom dlakom, hrani se skakavcima i divljim medom, mons. Lenkić je rekao da se čini kako po tome sv. Ivan nije suvremen, ne odgovara današnjem shvaćanju. „Ni njegovo propovijedanje ne čini nam se u duhu današnjeg vremena. Poziva nas na obraćenje i pokoru. Čim spomenemo riječ pokora, prebacujemo taj pojam u prošlost. Današnji čovjek izbrisao je tu riječ iz svog rječnika, ne želi je više čuti“ rekao je mons. Lenkić, istaknuvši da Ivanov poziv ‘Obratite se, približilo se kraljevstvo Božje’ dopire i do nas i upućen je i nama u pustinji našeg vremena u 21. st.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Nije dovoljno izgrađivati i uljepšavati gradove i sela. Puno je potrebnije izgrađivati vijadukte nad provalijama grijeha i mržnje. Spojiti mostovima ljubavi razdvojena ljudska srca. Neka nestane blatnih staza prevrtljivosti i nestalnosti. Napravimo čiste i čvrste staze od nepokolebljivog poštenja i nepopustljive odlučnosti. To je naš beton na životnim stazama“ poručio je mons. Lenkić. Ususret Božiću treba pročistiti dušu obraćenjem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Očistimo dušu od grijeha koji su možda pustili duboko korijenje, od mržnje koja zaleđuje srce, da bi jače zakucalo prema bratu čovjeku“ potaknuo je don Josip, upozorivši da se nalazimo u pustinji modernog života gdje ne postoji zakon Kristove ljubavi nego zaborav Božjih pitanja Adame, gdje si? Kajine, zašto si ljut? Kajine, gdje ti je brat Abel? „Koliko će kroz ovo vrijeme došašća, dok Ivan poziva na obraćenje, pasti ljudskih života? Koliko će se proliti bratske krvi? Zato jer se zatvaraju oči Ivanovom pozivu ‘Obratite se, približilo se kraljevstvo Božje’. Mora se ugasiti vatra oružja, a upaliti baklja ljubavi. Davno je Marin Držić rekao, ‘Rat je poguba ljudske naravi’“ istaknuo je mons. Lenkić, upozorivši da je čovječanstvo doseglo točku opasnosti vlastitog samouništenja. Nedostaju odgovornost za zajednički dom i vrijednosti za međusobno zbližavanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Mir je upitan, pored razvoja tehnologije i znanstvenih spoznaja nasilje nije nestalo, a kultura duha prolazi krizu“ upozorio je don Josip. Potaknuo je na preispitivanje svađamo li se, preziremo, osuđujemo, ogovaramo, psujemo, ne znamo opraštati. Jesmo li nepodnošljivi za druge,  gledamo li sve s negativne strane, znamo li što se u misi događa. Slušamo li Božju Riječ, nastojimo li da ulazi u naš život i da ga mijenja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Došašće je i vrijeme u kojem se trebamo intenzivnije pripremati za Isusov drugi dolazak na kraju svijeta ili za susret s Bogom na kraju našeg životnog puta. Svatko od nas treba nastojati oko svog obraćenja. Svaki dan trebamo započinjati iznova“ potaknuo je mons. Lenkić, dodavši da je duša čovjeka poput vrta u kojem rastu korisni i dobri plodovi i korov kojeg treba odstranjivati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Neprestano trebamo raditi na sebi. Oplemenjivati i umnožavati što je dobro i iskorjenjivati zlo. To nije posao za samo neko vrijeme, nego to treba činiti kroz cijeli život“ istaknuo je propovjednik. Trebamo postati svjesniji svog dostojanstva i kršćanskog poziva djece Božje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Ako smo po krštenju postali Božji sinovi i kćeri, tako trebamo i živjeti. Ne govorimo da smo kršćani, ako ne živimo kršćanski. Kao što je sv. Ivan Krstitelj rekao ‘Ne recite u sebi, imamo oca Abrahama’. Ne bismo mogli reći da nam je Bog Otac, ako ne živimo kao djeca Božja“ rekao je mons. Lenkić, poručivši da je Ivanov poziv itekako suvremen i zadire u srž modernog života. Nakon obreda sudionici su tradicionalno pozvani na čaj i fritule u obližnju konobu Skoblar, najstariju konobu u gradu, čiji vlasnik Bruno Skoblar velikodušno svake godine nakon obreda subotom počasti sve koji sudjeluju u njemu slasticama i napitcima.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA