ZADAR: SVETKOVINA SV. KRŠEVANA, ZAŠTITNIKA GRADA ZADRA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Čvrsti karakteri ne prihvaćaju ucjene i obećanja koja štete slobodi i dostojanstvu savjesti“ poručio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi koncelebiranog misnog slavlja koje je na svetkovinu sv. Krševana, zaštitnika Grada Zadra, predvodio u četvrtak 24. studenog u katedrali sv. Stošije u Zadru. „Sv. Krševan je znao kome je povjerovao i nije se dao pokolebati. On je primjer i nama, u neustrašivosti i ustrajnom nasljedovanju Krista, da hrabro i sigurno odolijevamo zavođenju zla“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je izloženi Krševanov relikvijar u obliku ruke u prezbiteriju katedrale izraz našeg poštovanja prema tom svecu. Pred njom je nekad gradska vlast prisezala da će svoju službu obavljati časno, rekao je zadarski nadbiskup te je puk na kraju mise i blagoslovio tim Krševanovim relikvijarom. Nakon mise u molitvenom predanju svojih nakana puk je počastio Krševanove moći poljubivši taj relikvijar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na zastavi i grbu Grada Zadra nalazi se lik sv. Krševana, viteza na konju. Bio je poznati rimski časnik, podanik cara Dioklecijana a učenik Isusa iz Nazareta. „Krševan te dvije stvari nije smatrao nespojivima. Dapače, kao kršćanin je bio hrabar i angažiran jer vjeru nije smatrao nečim privatnim. Bogu se klanjao i molio, ljude volio a vlast poštivao. Kao kršćanin nije se osjećao ugroženim. Ali ugroženim se osjećao car koji mu je zanijekao pravo na njegovo životno uvjerenje. Car se smatrao gospodarom života i smrti svoga časnika kršćanina. Nisu nam nepoznati takvi stavovi iz nedavnih totalitarizama, kad su veliki vođe preuzimali vlast gospodariti i smatrali da mogu gospodariti nad životom i smrću svojih podanika“ upozorio je mons. Puljić, podsjetivši kako je Krševanu nuđen  visoki položaj, samo neka počasti lažne bogove kumire. Nuđeno mu je namjesništvo rimske pokrajine uz uvjet da se odrekne vjere u Isusa Krista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Božji vitez Krševan ne samo da nije prihvatio zavodljivu ponudu, nego je svojim stavom i riječima hrabrio progonjene kršćane u Rimu da se ne boje i neka ustraju. Među njima je bila i sv. Stošija koju je uvodio u tajne vjere“ rekao je nadbiskup. Stošija Rimljanka je bila zatočena zbog vjere, a on ju je hrabrio i u pismima. Uslijedilo je progonstvo Krševana u Akvileju gdje je mučen i umro odsijecanjem glave.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Stradanje brojnih kršćana s molitvama na usnama i mirnim podnošenjem muka pokazuje kako se oni nisu bojali ni cara ni mučeništva. Njihova je sigurnost i mir izvirala iz Kristovog obećanja ‘Tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga’ (Mt 10, 38). Kristov primjer potpunog predanja u ruke Očeve u najtežem trenutku života bio je i kršćanima kroz povijest jedino mjerilo i pravi putokaz. Znali su i vjerovali njemu koji je govorio ‘Što koristi čovjeku da cijeli svijet dobije, a dušu svoju izgubi’ ( Mk 6, 46)“ istaknuo je mons. Puljić. Krševan je stoljećima bio duša Zadra koji tog mučenika časti od 649. g. te je nadbiskup poželio da Bog hrvatskom narodu podari što više kršćana po kojima će se osjetiti duša u ovom svijetu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U zahvalnosti Bogu što Zadar stoljećima ima tako vrlog zaštitnika koji je živio u drugoj polovici 3. st., nadbiskup je rekao da su vrijeme i mučeništvo u kojem je Krševan živio slični i našem vremenu. „Čitajući kako je Krševan stradao, ništa lošije nisu prolazili mučenici iz Skadra i tisuće i tisuće drugih koji su zbog uvjerenja toliko prepatili. To čime su ih i kako mučili samo đavao može izmisliti. S druge strane, ponos da su postali tako svijetli lik. Tko može ići mirno ususret smrti, osim osvjedočenih kršćana koji znaju, mi smo prolazni, ali nećemo izdati Isusa niti iznevjeriti njegova obećanja. Samo se možemo nadahnjivati na njima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krševan je bio spreman dati svoj život za uvjerenje: vjerujem onome koji me otkupio, spasio, ali i drugima reći, ne bojte se. Svojoj dragoj učenici Stošiji reći, samo naprijed, ne daj se. Hrabra budi“ ohrabrio je mons. Puljić prisutne, istaknuvši da su kršćani vjerovali ono što lijepo poučava i drugi Kristov vitez, apostol naroda Pavao, da nismo bez nade jer smo sinovi Božji koji imaju dioništvo u božanskoj naravi. „I onda kad smo u tami, kad ništa ne vidimo, mi smo sigurni, Bog nas ne ostavlja. On je s nama. U Domovinskom ratu, gdje bismo bili da nismo imali takvo pouzdanje u Boga koji vodi povijest“ rekao je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krševan u sebi nije bio podijeljen kao odanik cara Dioklecijana koji nije volio kršćane, a vrli učenik Isusa iz Nazareta. „Kao angažirani kršćanin, Krševan je javno, bez straha i stida očitovao svoj životni stav i opredjeljenje. Bio je poznat po čvrstoj vjeri u Isusa, jedinog Otkupitelja čovjeka i po izrazito velikoj ljubavi prema svakom čovjeku. No njegov stav se očitovao i u izrazima poštovanja prema onima koji su obnašali vlast u narodu, pa makar to i naopako radili. Ali ima vlast i ja ga poštujem. Ali neću pogaziti ono u što sam uvjeren“ rekao je nadbiskup.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stoga su i odani štovatelji u Zadru u tom dičnom svecu prepoznali odlike časti, vjernosti, čestitosti, odvažnosti i hrabrosti, pa su ga uzeli za nebeskog zaštitnika svoga grada. „Kao Krševanovi odani štovatelji, nastojali su prihvatiti njegove ideale i ostvarivati ih u životu, kulturi, u javnom i privatnom radu. Zato mi je drago što se uz blagdan sv. Krševana i ostale prigodne programe, odvija i manifestacija ‘Krševanovi dani kršćanske kulture’ Zadarske nadbiskupije. Time smo željeli reći kako je to važan segment u našem rastu, gradu i društvu. Lijepo je i na svečanosti Gradskog vijeća vidjeti brojne nagrađene pojedince i skupine zbog svog zauzetog rada za opće dobro. Sve to ide u prilog radu i nadahnuću sveca Krševana“ rekao je mons. Puljić, poželjevši da nam Krševan kod Gospodina zagovara snagu duha kojom je sveti mučenik Krševan njemu vjerno služio i u muci izvojevao pobjedu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U prijepodne blagdana nadbiskup Puljić je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u HKK Zadar. U propovijedi je rekao da mu je tada bilo drago čuti izaslanika predsjednice RH, Nevena Šimca, koji je rekao da „Zadar odiše pravim gradskim duhom“. „Rekao sam mu, dugujemo to četvorici zaštitnika. Koji grad ima toliko zaštitnika? Valjda i ti zaštitnici učine da nešto urodi i lijepo se stvori“ našalio se nadbiskup, istaknuvši kako on osjeća da je u Zadru „najmanje prisutna nezdrava polarizacija sakralno-svjetovno.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čini mi se da je to veliki uspjeh kulture ovog grada i života, da sveci nisu klerikalizirali društvo, niti je društvo profaniralo svece. Obostrana simpatija i suradnja dovela je do tog dojma“ rekao je nadbiskup Puljić, istaknuvši da to kaže „jer sve više osjećamo da neki stalno govore o opasnosti Crkve, Crkvi koja je previše prisutna u školi, medijima, kao da je Crkva opasnost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bio sam nazočan činu kad je završen dogovor potpisivanja sva četiri ugovora između Svete Stolice i RH. Sv. Ivan Pavao II. tada je rekao: ‘Ugovori koje ste sklopili garancija su slobodne Crkve u slobodnom društvu. Ali, ne samo to. To je i potreba suradnje i zajedničke izgradnje, Crkva i društvo zajedno“ rekao je mons. Puljić. Čestitao je Dan Grada Zadra gradonačelniku Božidaru Kalmeti i suradnicima prisutnima na misi, svim Zadranima i cijeloj nadbiskupiji, poručivši da je proslava svetkovine sv. Krševana zahvala svih za višestoljetnu zaštitu Zadra, ali i molitva za našu blagoslovljenu budućnost.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA