POZDRAVNI GOVORI NA POČETKU PROSLAVE 950. OBLJETNICE NEPREKINUTOG DJELOVANJA BENEDIKTINSKOG SAMOSTANA SV. MARIJE U ZADRU

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Časne sestre benediktinke su i same živi spomenik i divna institucija grada Zadra. Uz Zadarsku nadbiskupiju, benediktinska zajednica sv. Marije najstarija je institucija u gradu Zadru, a i puno šire“ istaknuo je prof. dr. Pavuša Vežić, jedan od priređivača znanstvenog kolokvija kojim se obilježava  950. obljetnica spomena samostana sv. Marije u darovnici kralja Petra Krešimira IV. (1066.-2016.). Trodnevna proslava te visoke obljetnice počela je u četvrtak 27. listopada u crkvi sv. Marije u Zadru. Susret je počeo otkrivanjem trolista te kraljevske darovnice izložene na početku svetišta u crkvi u formi triptiha u staklenom okviru, od strane č. m. Anastazije Čizmin, opatice samostana. Osam izlagača koji proširuju spoznaje o kulturnim, političkim i vjerskim prilikama u 11. st., kad je opatica Čika obnovila samostan sv. Marije, prethodili su pozdravni govori domaćina. Č. m. Anastazija, 180. u nizu opatica zadarskog benediktinskog samostana, izrazila je dobrodošlicu u zajednicu koja slavi 950 godina neprekinutog života molitve i rada u samostanu sv. Marije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Život pod svodovima sv. Marije počeo je prije više od tisuću godina, ali od 1066. g., kad ga je obnovila i u njega ponovno život udahnula opatica Čika, postojano odolijeva stoljećima i burnim vremenima“ rekla je opatica Anastazija. Na Božić 1066. g. hrvatski kralj Petar Krešimir IV. opatici Čiki koju naziva sestrom darovao je posjede u Zadru i njegovoj okolici te samostan sv. Marije uzeo pod svoju zaštitu, osiguravši mu kraljevsku slobodu koju su kasnije potvrdili i drugi vladari.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Darovani posjedi bili su dobar temelj za život samostana. No, prije svega duhovne vrijednosti evanđelja i pravila sv. Benedikta osigurale su samostanu sv. Marije čvrste duhovne temelje koji su omogućili da život u njemu već 950 godina neprekidno teče, kroz molitvu i rad, Ora et labora, da se u svemu slavi Bog. Opatica Čika i njena duhovna snaga kojom je obnovila samostan, kao i brojne druge opatice i koludrice koje su kroz stoljeća stjecale i čuvale baštinu ovog samostana, neprekidno uzdižući molitve Bogu, nadahnuće su benediktinkama u svim vremenima“ istaknula je opatica Anastazija na početku susreta kojeg su organizirali benediktnike sv. Marije Zadar, Zadarska nadbiskupija i Sveučilište u Zadru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Darovnica koju vidimo i sadržaj koji o tom događaju primamo budi u svakome strahopoštovanje pred godinama koje su prošle, poštovanje pred onim što se zbilo, kad je kralj Petar Krešimir IV., uz blagoslov splitskog nadbiskupa i potporu svih drugih tadašnjih hrvatskih biskupa, izdao svoj dekret o kraljevskoj slobodi samostanu sv. Marije. To sa zahvalnošću spominjemo. Ponosan sam kao Hrvat, kao nadbiskup i kao član biskupskog kolegija u Hrvatskoj što se to tada dogodilo“ istaknuo je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, dodavši da se u tom činu „zbilo nešto sasvim normalno, ali živimo u vremenima kad se to tako ne vrednuje“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Da kralj traži blagoslov splitskog nadbiskupa i potvrdu drugih biskupa. Bez Vatikana i Svete Stolice. Dakle, sami smo osjetili kako je važno taj čin tako blagosloviti. Osobito me dira i znakovito je da je kralj u toj svojoj odredbi dao smjernicu ‘Ako bi se netko drznuo pa omeo naš plan, koji smo ja, splitski nadbiskup i ostali biskupi zaključili, čeka ga…’. Bogu posvećeni život za Crkvu je jako važan i sastavni je dio od početka Crkve. Kralj je htio u pravne okvire staviti, zagarantirati svojom vlašću, svojom naklonošću, da taj život cvjeta. Mi smo ponosni na devet i pol stoljeća što je taj život ovdje nazočan. Bogu zahvaljujem za taj dar koji nam je Bog dao kroz stoljeća. I zazivam blagoslov neka traje još stoljećima“ rekao je nadbiskup Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U ime suorganizatora, Sveučilišta u Zadru, prof. dr. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, rekla je da se ono osjeća privilegiranim što može biti potpora u proslavi te obljetnice. „Čestitam i osjećam se kao plamičak generacije koja će cijelu godinu razmišljati o toj 950. godini, jer smo mi u našim racionalnim vremenskim rasponima začuđeni. Pa ću to čuđenje pretvoriti u intelektualno čuvstvo i slaviti 950 godina spomena na taj samostan i darovnicu“ rekla je dr. Vican.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prof. dr. Josip Faričić, moderator kolokvija i prorektor Sveučilišta u Zadru, istaknuo je da su benediktinke devet i pol stoljeća prolazile plime i oseke svih događaja koji su obilježavali Zadar. „Grad je mijenjao državne i političke sustave. Nije bilo lako, bilo je razdoblja procvata i izrazitih stradanja, ali benediktinke su čuvale izuzetno vrijedno bogatstvo grada Zadra. Vjerojatno zato što su uvijek imale opcije a, b i c“ rekao je dr. Faričić, najavivši da će tekstovi predavača na kolokviju biti objavljeni u monografiji na hrvatskom i engleskom jeziku, kako bi šira akademska zajednica i svi zainteresirani imali prigodu upoznati se s važnim i relevantnim spoznajama o tom važnom događaju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pozdravio je i prisutnost profesora sa Sveučilišta u Zagrebu, rekavši da s izlagačima sa Sveučilišta u Zadru u tom događaju čine točku susreta ta dva ugledna akademska čvorišta i jezgre u domovini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prof. dr. Pavuša Vežić, osobno uključen u organizaciju skupa, čestitao je benediktinkama rekavši da ta zajednica  predstavlja naš današnji trenutak dugog povijesnog kontinuiteta. „Riječ je o jednom mileniju. U tom mileniju samostan je prikupio izvanredno spomeničko blago. Neizmjerna je briga koludrica o tom blagu. Već po urednosti i ljepoti crkve sv. Marije vidi se predanost časnih sestara prema spomeničkom nasljeđu. Nije slučajno da su s tim marom upravo one izabrane biti voditeljicama divnog muzeja ‘Zlato i srebro Zadra’ u kojem veliki dio tog blaga predstavlja blago samostana sv. Marije“ rekao je dr. Vežić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na susretu su bili i Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, dr. Zvonimir Vrančić, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra, dr. Živko Kolega, predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra te zainteresirana javnost među kojima svećenici, redovništvo, vjernici laici, studenti, prijatelji i poštovatelji zadarskih benediktnki.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA