ODGOVOR ZADARSKE NADBISKUPIJE ZADARSKOM LISTU U SVEZI STANA U ULICI DON IVE PRODANA

Na pitanja Marine Šaponje, novinarke Zadarskog lista, do kada obitelj Mika treba iseliti iz stana u Ulici Don Ive Prodana, zbog čega Nadbiskupija inzistira da se ta obitelj iseli i kakav je stav nadbiskupa Puljića o tom slučaju, Zadarska nadbiskupija odgovara:

  1. Pravni rokovi za iseljenje iz stana već su prekoračeni. Zadarska nadbiskupija je bila upozorena kako se vrše obnoviteljski zahvati u zgradi za koju se treba dobiti suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika, a nije ništa znala o tim radnjama. Obitelj Mika, naime, ne samo da bespravno boravi u tuđem stanu, nego su bespravno započeli pripreme za njegovu obnovu. Nadbiskupija je tada preko odvjetničkog ureda zamolila neka nađu drugi prostor za iseljenje, pa je time najavila da će, ako to ne učine, biti prisiljena pokrenuti postupak za ostvarenje vlasničkih prava.
  2. U upravljanju svojom imovinom Nadbiskupija je dužna poštovati crkvene i državne zakone. Obitelj Mika ušla je bespravno i bez znanja u tuđi stan. Nadbiskupija je pokazala solidarnost, ne samo činjenicom što je strpljivo čekala da napuste okupirani prostor, već ih je svojevremeno imala na popisu obitelji kojima je dijeljena pomoć Caritasa. Njezina je dužnost i obveza voditi brigu o onima koji su u potrebi. Zadarska je Crkva preko Caritasa i sada spremna sudjelovati koliko može, ako im je to potrebno, u podmirivanju troška najma gdje se presele.
  3. Glede trećeg pitanja, nadbiskup Puljić je vidio odgovore koji se nalazi na web stranici Nadbiskupije, a koji su dostavljeni nekim redakcijama. Nije imao prigovora na napisano. Dapače, naložio je neka se napiše i objelodani cjeloviti povijesni prikaz ovoga slučaja.

 https://arhiva.zadarskanadbiskupija.hr/?p=19802 i https://arhiva.zadarskanadbiskupija.hr/?p=19807

Tužno je što je svojom necjelovitom istinom obitelj Mika naškodila najprije samoj sebi te što je Zadarsku nadbiskupiju, koja joj je pomagala i strpljivo čekala preko dvadeset godina da uđe u posjed svoga stana, izložila objedama i nedobronamjernim medijskim napisima.

Čini se da je sudbina Crkve biti ne samo „rame za plakanje“, već ponekad i „predmet udaranja, ogovaranja i napadanja“. A u ovom slučaju i bespravne uzurpacije tuđega vlasništva koje, nažalost, podržavaju i pojedinci u javnim nastupima, kao i pojedini novinari koji zanemare objektivne činjenice”.

Zadarska nadbiskupija