Paljuv – nagovor u crkvi

Čitali smo odlomak iz biblijske priče o Esteri, heroini koja je spasila svoj židovski narod od sigurne pogibije. Bilo je to u Per­ziji, u doba vladavine kralja Ahasvera u 5. st. pr. Krista. Tada je, naime, kralj zaprijetio pokoljom Židova, pa je mlada Estera, koja je sretnim je spletom okolnosti postala kraljicom,  zauzela se za svoje zemljake. U židovskoj je povijesti taj događaj osobito svečano slavi uz blagdan Purima. Kako je Estera došla u kraljeve odaje? Kralj Ahasver pripremao je proslavu trogodišnje uspješne vladavine „nad sto i dvadeset i sedam pokrajina od Indije do Etiopije“. A kako kraljica Vašti nije došla na proslavu, kralj je preko povjereni­ka potražio nekoliko mladih djevojaka koje  bi mogle zamijeniti kraljicu. A između onih koje su mu doveli izabrao je Esteru („zvijezda“) i postavio je za kraljicu.

 Ona je bila Ži­dovka iz Benjaminova roda, koja se iz Jeruzalema doselila u Babilon i nastanila kod strica Mordokaja, koji je dvorski službenik. Kada je postala kraljicom, stric joj savjetovao neka ne otkriva židovsko podrijetlo.  A kad je kralj objavio progon Židova jer se nisu htjeli klanjati prezijskim božanstvima, Esterin stric Mordokaj je nagovarao Esteru neka pođe kralju i zauzme se za svoj narod. Ona se bojala pa je sa strahom odlučila to učiniti. No, prije toga tražila neka za uspjeh njezine misije Židovi poste tri dana i tri noći. A i sama je obuzeta smrtnom tjeskobom molila Gospodina (kako smo čuli u prvom čitanju):

 „Bože Abrahamov, Izakov i Jakovljev, budi blagoslovljen (Est 4, 17)! Budi uza me jer sam sa­ma, i nema mi druge pomoći do tebe. Iz knjiga roda moga, Gospodine, slušala da ti ne prestaješ izbavljati sve koji ti se mole. Pomozi sada i dođi u pomoć meni osamljenoj koja nema nikoga do tebe, Gospodine, Bože moj. Izbavi nas dakle iz ruku naših neprijatelja, obrati našu žalost u radost i boli naše u zdravlje. A one koji ustadoše protiv baštine tvoje, Bože, primjerno kazni. Pokaži se, Gospodine i očituj se!

Paljuv, 20. 08. 2016

mons. Želimir Puljić